Thursday, March 4, 2010

Aien Kuasa Dua

Aien sayang...

Kesian Aien Nur Sophea ummi ni. Malam tadi ummi merajuk dengan Aien lagi. Ummi yg merajuk ke Aien yg merajuk? kehkehkeh... ummi la merajuk. Mana taknya, dari pukul 10 mlm tadi sampai 10.30 mlm ummi suruh tido tapi Aien nak main2 lagi. Main2 takpe, ni sampai 'main gigit' nenen ummi. ADOI ai!!! sakitla sayang! (marah2 pun sayang tetap ada).

Bila ummi dah geram, ummi bangun dari katil. Kebetulan babah masuk bilik. Terus ummi ckp dengan Aien. "tido dgn babah, ummi taknak tido dgn Aien!" terus ummi keluar bilik, bersihkan botol2 susu Aien dengan aksesori pam susu ummi.

Dari dapur ummi dgr Aien menangis taknak tido dgn babah.

Mula2 perlahan, pastu makin kuat, makin kuat... makin kuat mendayu2...

Dekat 15 minit jugak la ummi buat dekk je dgr Aien nangis. (padahal sbnrnya sedih tu dgr anak nangis mendayu2). Last2 babah bwk Aien keluar bilik. Tengok ummi. Ummi buat2 x pandang. Merajuk betul ummi ni tau.

Sampai babah ckp, "ummi...tgkla Aien ni..."

Ummi jwb balik, "taknak tengok dia. Siapa suruh taknak dengar ckp ummi. Taknak kawan,"

Lagi kuat Aien nangis. Ya Allah, kesiannya anakku ini. Tapi, biarla ummi settlekan basuh semua ni dulu, baru amik dia. Tupun meronta2 dia nak turun dari dukungan babah, nak pergi kat ummi.

Terus dapatkan ummi, peluk kaki ummi. Sambung nangis. Cewahhh...dah mcm cerekarama la pulak. Ummi tak sampai hati... amik Aien, dukung dia sambil sebelah tangan pegang air panas nak bilas botol2 & pam susu. Takut juga terkena air panas, lain pulak halnya karang.

Ummi lap air mata Aien. Basuh muka dia dgn air, basuh tgn, kaki. Terus ajak masuk bilik balik. Tidur.

Ummi ckp baik2 dgn Aien. Kenapa ummi marah. Kenapa ummi merajuk. Ummi baringkan Aien, suakan nenen. Aien nenen & terus tertidur.....

Aien... Aien...

Jangan mcm ni sayang.

Jangan susahkan ummi & babah nak jaga Aien.

Ya Allah, permudahkanlah kami untuk mendidik & membesarkan zuriat2 kami hingga mereka berjaya dalam hidup. Murahkanlah rezeki kami & berilah petunjuk kepada kami. Sesungguhnya KAU lah yg Maha Agung Lagi Maha Besar.

AMIN....

Sibukkan Diri

Ummi sengaja letak gambar2 Aien yang comel ni supaya Aien dapat tengok betapa sibuknya dia menolong Ummi & Babah menyiapkan goodie bag untuk sambutan hari lahir Aien haritu. Sebenarnya tak banyak pun beg yg disediakan. Setakat cukup untuk sepupu2 Aien. Disebabkan rumah yg tak berapa besar, maka Ummi & Babah susun beg2 tu kat atas meja. Bukan apa, nanti Aien lagi sibuk bila nampak beg2 tu bersusun kat lantai. Hehehe :)

Ni la hasil goodie bag yg siap Ummi susun atas lantai. Cantik. Ummi suka :) Ummi sebenarnya ada printkan nama sepupu2 Aien kat bawah beg tu tapi terlupa pulak nak ambil gambar. Cantik kan? :)



Gambar bawah ni pulak dah lari drpd tajuk. Ummi terloading pulak tadi. Hehehe... takpe, layan aje la Aien main musical horse yg comel mcm Aien tu. Ternampak pulak kaki babah kat sebelah tu & kotak FS Ummi yg sengaja diletakkan kat tepi pintu buat mainan Aien. Malam tadi Aien siap panjat kotak FS macam main kuda pulak. Heee... :)



Aien sibuk belek2 kasut sambil sopan duduk bersimpuh. Contoh gadis melayu era baru :) Banyaknya kasut Aien...



Haa.. sambung balik cerita Aien tolong siapkan goodie bag. Aien tengah pilih2 mana yg nak di'siapkan' dulu ;P Hem.. macam2 ada...



Ok, susun2 sikit ya sayang



kekeke... ada pulak gambar yg takde kena mengena... :)
abaikan saja.

:)

Last sekali, masa ummi & babah tengah sibuk2 kat meja, Aien sibuk sangat kat bawah menyiapkan goodie bagnya. Sayangnya, Ummi tak sempat nak ambil gambar sebab sibuk pulak nak kemas balik brg2 Aien tu :) Faham2 je la ye :)

Coretan Ummi untuk Anakku Buah Hatiku

Ummi... mi.. mi... mi......





Aien dah pandai sebut 'UMMI'... :)

Ummi dengar rasa seronok jer... hehehe :)

Mula2 tu ummi ingat Aien sebut bahasa dia. Ala... bahasa baby yg bababa..lalala...

Dari minggu lepas sebenarnya Ummi dah perasan, tapi Ummi buat dek je la...

Tapi malam tadi betul2 Aien sebut. Pagi tadi pun sama....

'UMMI... Mi.. Mi.. Mi..' sambil nangis2 manja.

Aien berusia 1 tahun 2 bulan 3 minggu harini.

Tahniah sayang, terus jadi anak yg bijak pandai ye Aien. Menjadi harapan Ummi & Babah.

Coretan Ummi untuk Anakku Buah Hatiku

Tuesday, March 2, 2010

Majlis Hari Lahir Aien

Alhamdulillah. Aien dah berusia setahun pada 11 Disember 2009 lalu. Entry ni ummi dah terlewat nak post, tapi untuk kenangan Aien, Ummi & Babah maka Ummi nak juga posting.

Mula-mula babah nak sambut di rumah Atuk kat Semenyih, memandangkan rumah sewa kami di Cheras ni sempit. Tapi waktu tu keadaan tak mengizinkan. Laila terkena Penyakit Tangan, Kaki & Mulut (HFMD) yg bahaya kepada kanak-kanak. Mudah berjangkit. Sepupu2 Aien mesti ramai yang ada jadi Ummi & Babah sepakat buat kat rumah Wan Cheras setelah minta pendapat ramai.

Ni la kek Hari Lahir Aien yg Ummi pilih design sendiri. Saje Ummi letak gambar Aien yang memang comel cute miut tu kat kek. Daripada letak gambar lain, baik letak gambar Aien kan sayang... :)



Masa ni, rumah Wan penuh sangat dengan abang2 & kakak2 sepupu Aien. Oh, terlupa nak bagitau, Abg Haziq Danial, anak Acik nak join sekali sambut hari lahir. Dia lahir awal sehari drpd Aien. 10 Dis 2005 kalau tak silap. (Hee..Ummi lupa la tahun bila..)

Aien masa ni sibuk nak berjalan2. Baru nak dapat kaki la katanya. Aien ajak Wan jenjalan... Senyum macam orang besar je sayang Ummi ni :)



Masa untuk potong kek. Punyala kecoh. Aien ok je, tapi abg Haziq, abg2 & kakak2 yg lain excited nak potong kek. Hehehe.

Aien pandai pegang pisau. Macam geram je nampak



Pandang kek. Tak sabar nak makan ke? NYUM.. NYUM.. NYUM...



Ummi tolong potongkan kek dgn Aien. kalau biarkan Aien sorang2, mau habis dikecah2 kan karang :)



Ummi rasa best sangat & amat bersyukur sebab Aien dah setahun, maksudnya tinggal setahun lagi untuk Aien terus menyusu dengan Ummi.

Tak lama je lagi.

Ummi tak sabar nak sambut kejayaan Ummi & Aien dalam Fully Breastfeeding...

Semoga Allah permudahkan urusan kami. Allah murahkan rezeki Aien. Allah sihat & kuatkan Ummi untuk terus menyusukan Anakku Buah Hatiku ini...

Amin Ya Rabbal Alamin....

Monday, March 1, 2010

Aien Dah Pandai Main

Mase ni kitorang satu family pergi rumah mak teh sebab ada kenduri kesyukuran sempena makteh sekeluarga pindah rumah baru dan sempena si kembar punya birthday yang pertama. So, Aien mase ni umur dia setahun sebulan. Beza umur diorang ni sebulan je. Tapi sebab Aien lahir hujung tahun bulan 12, si kembar pulak bulan 1, maka terpaksa la budak2 kembar berdua ni panggil Aien 'Kak Aien' :)

Aien dah pandai main tau. Suka ummi tengok. Babah layan aje dia.

Aien teruja naik gelongsor terowong ni..... pose baik punya. Ala, bergambar kat corong terowong ni je.



Babah kena tolong pegangkan. Aien excited nak turun gelongsor tinggi :)



Ni tengok kuda pun macam geram je! Uishh!!! tak sabar nak naik!!!!



'Babah, Aien dapat pegang la horse ni!!!' YEAY YEAY



Pose control ayu drpd Aien Nur Sophea. Comel je sayang ummi ni.



Sebenarnya banyak lagi gambar2 Aien tengah main. Naik kuda pun ada. Tapi ummi malas pulak nak upload gambar. Ni je yg ummi rajin.

Semoga Aien membesar dengan sihat sempurna ye sayang...

Coretan Ummi untuk Anakku Buah Hatiku

Kembar Mak Teh & Pak Teh

Susah betul nak biar mereka berdua ni bergambar. Ni pun candid nih.



Si Abang... Luthfi Miqaell dgn papanya. Kelihatan babah Aien nak enter frame. Hehehehe...



Si Adik... Luthfi Idraqill dgn mummynya



Ada juga keluarga kita kembar ye

Coretan Ummi untuk Anakku Buah Hatiku
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...