Thursday, August 26, 2010

National Breastfeeding Awareness Month

Memandangkan ummi adalah salah seorang pengguna tegar susu ANMUM MATERNA & ANMUM LACTA sejak mengandung kali pertama dulu (yg molar tu...) maka ANMUM telah berbesar hati menghantar email ni kat ummi. Yang mengingatkan tentang kebaikan susu ibu. Saje je ummi letak dlm blog supaya ummi sendiri boleh jadikan panduan pada masa2 akan datang. Untuk adik2 aien yg ke seterusnya.... hehehe :)

***********************************************************************************

Dear NOR JANNATUL FADILAH BINTI ABU ZARIN,

When your newborn first arrives into the world, it's vital to create a bond from the start. Breastfeeding will allow you and your child to grow, learn, love and connect.

And while enjoying the wonderful joys of motherhood, the month of August celebrates
National Breastfeeding Awareness Month.

Your breastmilk is the best nutrition for your child as the composition of breastmilk is uniquely created for optimal brain development. Some of the most important nutrients for brain growth are Gangliosides and Docosahexaenoic Acid (DHA), all of which can be found in breastmilk.

The many benefits of breastfeeding include:

# Your child receives the most complete and optimal mix of nutrients and antibodies.
# The varying composition of breastmilk keeps pace with your child's individual growth and changing nutritional needs.
# Reduced risk of chronic constipation, colic, and other stomach upsets.
# Increased bone density.
# It plays an important role in the emotional and spiritual development of a child.
# Your child will enjoy a special warm bonding and emotional relationship with you.
# Antibody response to vaccine are higher.
# Decreased risk for vitamin E and Iron deficiency anemia.

Finally, we would like to take this opportunity to commend you for breastfeeding your child. You will be pleased to know that drinking 2 glasses of Anmum Lacta™ daily can help replenish your nutrient stores after delivery, thus helping to improve the quality of your breastmilk.


Bertuahnya ummi sebab ada juga pihak lain yg mengingatkan ummi tentang kebaikan susuibu yg memang ummi bagi kat aien sejak dia umur sehari sampailah sekarang ni. Aien dah setahun 8 bulan seminggu :)

Alhamdulillah dengan redha-Mu Ya Allah, aku mampu menyusukan aien dengan SUSUIBU SAHAJA sampai sekarang.... janganlah Kau tarik balik nikmat ini hingga usia aien 2tahun Ya Allah. AMIN YARABBAL ALAMIN....

Wednesday, August 4, 2010

Berapa Oz baby baru lahir minum susu ibu?

maklumlah... dah lama sgt ummi x update blog. sejak keje tempat baru mmg masa amat terhad. bz gilerrr yer keje kat situ. k kalai ni ummi nak share pasal amaun susuibu berapa oz yg patut diberikan kpd bb yg baru sgt lahir...ehem, ummi ni citer pasal bb baru lahir ni, ada pape ke? aien nak dapat adik ke? ehekkk... :) i'allah lepas aien sempurna menyusu 2thn, babh n ummi akan usahakan adik aien ye sayang ;)

bb newborn kan perut mereka kecik sgt, xpatut nurse kat hospital tu bancuh susu sampai 3oz pastu bg bb kita minum byk2.... kenyang sgt la bb kita nanti. so, masa ummi sibuk baca thread kat susuibu.com, ada la bincang pasal tajuk ni. pastu ada sorang forumer yg reply, dia suruh refer kat blog kellymom ni:

http://www.kellymom.com/bf/pumping/milkcalc.html

secara ringkasnya,



nampak kan, bb sebenarnya xlah menyusu banyak sgt. memang Allah tu Maha Pencipta & Maha Mengetahui. hari pertama lahir masa tu susu kita baru ada kolostrum, xsampai 1 sudu besar diperlukan, hari ketiga masa susu dah ada sikit baru 1oz baby perlukan... sebulan masa susu kita dah stabil barulah baby minum byk....Allah Maha Besar, Dia tahu segalanya...

Macam Aien skrg ni, dia dah nak masuk 1thn 8bulan, kat rumah baby sitter minum 3oz X 2 botol je... dah cukup dah dia xminta pun lagi. mungkin susu ummi dah cukup pekat & lemak berkrim hasil makan vitamin SHAKLEE so Aien dah xnak menyusu byk dah. atau mungkin perubahan usia nya nak ke 2 thn...susu ummi pun sebenarnya mmg cukup2 je utk Aien. & ummi tau, itu memang dah terlalu cukup utk Aien. (alamak, berbelit2 la ummi ckp)

maksud ummi, susu ibu memang akan cukup mengikut peringkat umur bayi kita. dari sejak dia lahir sampai dia akan bercerai susu (0 hari - 2 tahun). I'allah, ummi akan berusaha hingga berjaya susukan aien sampai umurnya 2thn (Ya Allah, permudahkanlah urusanku. AMIN...)

aien baru lahir


aien 3 hari...


aien sebulan...


aien sebulan


aien 2 bulan...


semuanya pipi lebih2 berkat susu ummi, alhamdulillah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...