Friday, March 25, 2011

Demo: LECITHIN - bagaimana ia membantu dalam program penurunan berat badan


Mula-mula, tuangkan minyak ke dalam gelas yang berisi air. Seperti yang kita sedia maklum bahawa minyak mempunyai ketumpatan yang lebih rendah dan ia sama sekali tidak akan larut di dalam air.


Pandangan dari sudut sedikit jauh.


Kacaukan minyak tersebut dengan air namun hasilnya molekul minyak akan tetap bersatu semula.


Kemudian, pecahkan 2 biji Lecithin di dalam gelas tersebut.


Setelah dikacau, inilah hasilnya.


Molekul minyak kelihatan terurai.


Apabila keadaan ini berlaku, minyak atau lemak di dalam tubuh lebih mudah disingkirkan. Ini baru dengan 2 biji Lecithin.

Lecitihin sangat membantu dalam program penurunan berat badan kerana sifatnya yang boleh memecahkan lemak. Namun kita perlu pastikan kita mengambil fiber dalam diet menu harian agar proses pembuangan lebih lancar.

Lecithin selamat diambil oleh ibu yang sedang menyusukan anak dan mereka yang khuatir dengan masalah kolestrol.


credit

Jika anda adalah antara golongan yang prihatin dengan kesihatan anda..buatlah pesanan sekarang! Atau hanya add on dengan mana-mana pembelian trial pack pada harga hanya RM52!

Salam kasih sayang :)

Lecithin - Pilihan Kedua Selepas Omega

Jika orang tanya saya....

apa bagusnya Lecithin?

Saya jawab...

Ia bagus untuk otak, untuk jantung , buat rambut nampak berkilat, kuku yang cantik, untuk SLIM, bagus untuk hormon....dan paling penting membantu memecahkan lemak dalam salur darah.

Jom baca artikel lagi tentang lecithin.

gambar ehsan Arnieh :)

Apa kebaikan Lecithin sebenarnya?


Lecithin membantu peningkatan penghasilan kolin dan inositol supaya kita lebih mengingat. Jika Lecithin diambil dengan B complex, ia akan membantu kita lebih tumpuan dalam apa yang kita lakukan dan usahakan. Zaman belajar dulu memang rata2 kawan-kawan makan Lecithin dan B complex. Orite, Lecithin juga membantu mengilatkan kuku, rambut dan mencantikkan kulit. Fungsi lainnya ialah membantu dalam pembakaran lemak tidak tepu dalam badan kita. Selain ia baik untuk jantung dan membantu dalam masalah pembuangan yang tidak lawas.

Kepentingan Lecithin :

Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

Kandungan Lecithin :


* Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
* Kolin – satu komponen neurotransmitter.
* Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
* Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.

Kegunaan Lecithin :

PALING UTAMA

* Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
* Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
* Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
* Membantu kawal paras triglycerides.
* Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
* Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.

PENTING UNTUK FUNGSI OTAK

* Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
* Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.
* Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin.

UNTUK KAUM TUA

* Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua.
* Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb.

UNTUK PENGHADAMAN


* Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman

UNTUK SEL

* Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel.
* Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita

UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)

* Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.

sumber rujukan: di sini

Berminat? Hubungi saya di 012-6790 484 atau di facebook: jannatul fadilah

Salam kasih sayang :)

Susu Mencurah2 Sampai Basah Baju

Dah tentu dgn pengambilan vitamin Shaklee! :) Namun, perlu ingat ye ibu2 sekalian, vitamin ini akan memberi kesan kepada penyusuan jika 3 syarat utama ditekankan iaitu:

1. pam dengan konsisten setiap 2 - 3 jam sehingga payudara benar-benar kosong dan JANGAN perlu menunggu bila payudara terasa penuh baru nak pam.
2. minum air minima sehari 3 L
3. Doa yang berterusan.

Ini adalah testimoni daripada Irma:

Assalamualaikum..tiba2 jer rasa nak bagi testimoni shaklee set B ni.

sejak mengamal shaklee ni memang la saya merasakan banyak perubahan, seperti Badan rasa lebih bertenaga, mood yang lebih stabil, badan tidak mudah rasa lesu dan letih, tidak mudah stress, sistem perkumuhan pun lancar dan yang paling penting breast sentiasa rasa penuh

masa baby Muslim umur 2 bulan doktor macam tak percaya yang baby saya fully breastfeed. mula2 doktor tu tanya saya anak minum susu apa? saya pun kata la susu badan.. dia tanya soalan yang sama sebanyak 4x. hujung2 saya jawab la susu badan sahaja! berat badan Muslim 6.4 kg masa 2 bulan.

apa yang best nya pasal shaklee ni, walaupun sekarang musim demam tapi baby Muslim saya tak pernah kena demam.. satu lagi, masa saya datang bulan tak terasa langsung macam org datang bulan, mana tak saya masi rasa ceria dan bertenaga pendek kata hari2 saya sama seperti hari2 biasa. hari tu, saya kena cirit birit, tapi badan tak rasa rasa lesu, atau pun lemah, saya masi bole buat kerja2 rumah seperti biasa, dan yang best nya air susu tak kurang pun, kenapa saya kata tak kurang? sebab breast sentiasa terasa penuh... syukur alhamdulillah di temukan dengan produk shaklee ni...

malam tadi air susu mencurah curah, habis basah baju saya, sampai mengigil kesejukan sbb baju habis basah.. mula2 tu tak perasan sebab da tidur kan... da 2 malam mcm tu, nak kata ada makan mcm2 tu, tak de la pulak. cuma minum esp & air masak dalam 2 gelas sebelum tidur. best juga shaklee ni kan...

terima kasih la banyak2 sebab ada org mcm akak ni yg sudi bagi harga member.. ya la bagi saya selagi niat kita baik, insya Allah pasti akan jumpa benda yang baik... dan benda yang baik itu elok la di kongsi2 supaya bertambah baik...


credit

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh hubungi saya di facebook: jannatul fadilah atau 012-6790 484.

Salam kasih sayang :)

Thursday, March 24, 2011

Sekadar Perkongsian Ilmu...

Baru-baru ni ada isu mengenai "TIDAK PERLU MENGAMBIL VITAMIN / SUPPLEMENT SEMASA MENYUSUKAN BAYI". Yang mengutarakan pendapat ini pula bukan calang2 org... TAPI bagi saya, keperluan vitamin terutamanya kpd ibu2 menyusu tak boleh dipandang remeh sebab saya sendiri mengalami masalah kurang darah & selalu pitam masa awal2 kembali bekerja lepas tempoh berpantangkan Aien dulu. SEBAB UTAMA ialah saya memang tak ambil langsung vitamin utk cover keperluan zat dalam tubuh saya. Maklumlah, Aien fully breastfeed, semua yg saya makan, zat2nya terlebih dulu Aien yg dapat :)

Kesan drpd itu, doktor nasihatkan saya ambil multivitamin & ia memang sangat2 membantu! Lebih2 lagi lepas saya sedar & jatuh cinta dgn vitamin2 SHAKLEE yg memang serasi dgn saya. Jadi, apa kata kita baca diskusi dlm satu forum yg bulat2 mengatakan vitamin / supplement tak perlu semasa proses menyusukan bayi!

****************************************************

'kejayaan BF anak dan kejayaan menghasilkan susu yg melimpah ruah, susu yang pekat berkrim, susu yang penuh khasiat, itu bukannya bergantung kepada SUPPLEMEN apa yg kita ambil... 1. pemakanan sihat yang seimbang itu adalah jauh lebih baik daripada pengambilan supplimen. please bear in mind that, 2. suppliment in take by bf mommies adalah untuk membantu support tubuh si ibu, BUKANNYA untuk menjanjikan penghasilan susu yg banyak... rezeki seseorg ibu dgn ibu yg lain totally berbeza... 3. even rezeki susu bg anak puan yg no 1, dgn anak2 yg seterusnya juga TIDAK sama... apabila kita dgr atau nampak stok susu org yang byk, itu patut dijadikan sebagai penguat semangat BUKANNYA untuk membuatkan kita tensen, akibatnya susu lg down..'

jawapan:

- Mmg pemakanan sihat yang seimbang jauh lebih baik daripada supplement tapi berapa ramai antara kita yang mampu mengambil makanan seimbang seperti yang disyorkan iaitu – 7 biji oren untuk mendapatkan 500mg vit C dan 5 jenis sayuran berdaun hijau sehari. itu belum masuk lagi cadangan sayuran yang berwarna-warni. Vitamin C mudah termusnah jadi banyak mana vitamin C yang ada dalam lauk pauk yang di masak? Atau mungkin sayuran hijau yang di makan mentah… sedarkah anda racun serangga atau baja kimia yang terserap dalam sayuran / buah2an tersebut?

- Anda sebenarnya terang2an bersetuju bahawa supplement adalah untuk membantu support badan ibu. Kami telah menyediakan pack yang penting untuk keperluan ibu menyusu terdiri daripada Vit B, C, multivit dan alfalfa. Ia tidak terhad untuk ibu menyusukan bahkan bagus untuk para bapa juga. Sila ambil maklum fungsi setiap jenis vitamin satu persatu sebelum member komen tentang supplement

- Rezeki mmg dah ditentukan oleh Allah… sekurang2nya kita cuba beri yang terbaik untuk anak. Bukankah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu kecuali kaum itu sendiri yang merubahnya? Sama juga dengan keadaan ini. Jika kita rasa susu mulai kurang salahkah kita berusaha untuk mengambil supplement untuk meningkatkan kualiti dan kuantiti pengeluaran susu? Apa bezanya saranan anda untuk mengamalkan sup lobak putih berbanding alfalfa sebagai milk booster? Soalannya salah ke mencadangkan cara untuk menambahkan susu selain dari lobak putih?

*******************************************************

suplimen ini adalah subjektif, seperti juga milk booster... benda2 tu semuanya apabila boleh berkesan kepada ibu A , X SEMESTINYA sesuai tuk si ibu B...

jawapan:

-saya juga tidak sesuai dengan lobak putih.salah ke saya ambil alfalfa sebagai milk bosster? sebab itu kami memberi maklumat kepada para pengguna tentang keperluan supplement dan jadual memakannya serta panduan lain untuk menambah susu. Apa yang penting ialah kekerapan mengepam dan mengosongkan breast. Minum air lebih 3L sehari dan berdoa supaya Allah terus panjangkan rezeki untuk anak.

*****************************************************

'seorng ibu dari sebuah negara dunia ketiga kot. ibu itu sendiri pun kurus kering, tinggal kulit ngan tulang shj, tetapi berjaya bf anaknya (anaknya pula sihat n chubby)... jgn kata nak makan suplimen, nak mendapatkan makanan pun sesuatu yg amat sukar bg mereka... end up, ibu tersebut masih dapat menyusukan anak dia... so, dengan bukti yg Allah dah tunjukkan nie, masih lagikah kita nak bergantung kepada suplimen???'

jawapan:

- ada entry tentang ini, dikupas oleh mommy lyna dan saya sangat bersetuju dengan perkongsian itu. Kita terlalu jauh kalau nak banding dengan ibu2 dunia ke3. Yang pasti kita tak mau jadi ibu2 dunia ketiga. Kita tidaklah terlalu sengkek untuk mendapatkan makanan yang baik tapi salahkah kalau kita dapatkan supplement untuk maintain kesihatan? Soalan saya… salah kah? Kalau bukan nak menyusu pun salahkah saya memilih pengambilan supplement?

*******************************************************

'WAJIB bagi memastikan KEJAYAAN dalam breastfeeding... so, ibu2 yg tak berkemampuan nak beli suplimen2 nie (saya salah satu darinya) akan rasa tertekan atau rasa dia tak akan berjaya bf sbb dia x mampu nak beli suplimen2 kasihanlah ibu2 yang tak mampu... mind derang akan di twist kepada sesuatu yg x perlu pun sebenarnya... jgn keghairahan kita mengambil atau menjual supliment ini menyebabkan ada antara ibu2 diluar sana jadikan alasan untuk tidak berjaya dalam breasfeeding....'

jawapan:

-mahal bukan satu issue. Saya percaya semua orang bekerja untuk mendapatkan gaji, untuk disimpan, bayar bil, libur dsb. Oleh kerana LC cadangkan makanan seimbang dan ambil yang natural… nih sebagai andaian untuk sebuah keluarga seorang LC. Berapa perbelanjaan anda untuk mendapatkan makanan seimbang dalam menu seharian? Satu keluarga ada 5 ahli iaitu ibu bapa dan 3 anak. Seorang makan 7 biji oren sehari dan 5 orang memerlukan 35 biji oren sehari. Kita kena maklum Malaysia bukan pengeluar oren. Kebanyakannya diimport. Sah2 kena bahan awet atau baja kimia atau racun perosak. Sebiji oren rm0.80. untuk 35 biji oren sehari harganya rm28. Sila baca entry saya yang menceritakan tentang 7 jenis vitamin yang saya makan setiap satu berharga purata rm14. Dengan harga rm28 untuk membeli 35 biji oren saya sudah dapat 2 jenis vitamin berbanding hanya vitamin c dari buah oren.

Berapa harga sebiji vit C Shaklee yang bersamaan dengan 7 biji oren sehari?

RM74 / 180 = RM0.41 sehari. Untuk 5 orang dalam family anda hanya perlu membayar RM2.05 sehari. Masihkah 7 biji buah oren asli itu lebih murah harganya berbanding vit C dengan khasiat 500mg yang sama?

***************************************************

'sedihlah kami ibu2 yg tak mapu nak beli suplimen nie... sbb kami tak dapat makan suplimen nie,

-adakah susu kami tak akan cukup utk baby kami

-adakah susu kami kurang pekat berkrim?

-adakah susu kami kurang berkhasiat?'

jawapan:

saya juga sedih kerana cakap2 seorang LC sangat membuta tuli tanpa apa2 study.tapi siapalah saya untuk lawan cakap2 LC. Ilmu penyusuan saya sangat2 cetek dan banyak belajar daripada ibu2 di sini juga. Cuma saya rasa pelik kerana LC sangat menekankan pemakanan seimbang tapi sejauh mana kemampuan ibu2 yang tak mampu nak mengadakan pemakanan seimbang itu. Sila focus untuk ibu bekerja. Apa menu tengahari anda? Saya percaya rata2 kita makan sekadar kenyang atau ikut selera saja. Ambil satu dua lauk pun dah harga RM5. Itu belum nak kata seimbang lagi. Kalau mampu makan macam2 tengahari saja dah menelan belanja hampir RM10. Paling tinggi saya dikenakan harga RM7 untuk 3 lauk. Cukup ker carta pemakanan seimbang disitu? Sebenarnya nutrient pun dah hangus sebab kena panas masa dimasak. Campur plak lemak2 dan minyak2 sebab saya suka makanan bergoreng. Sudahnya ibu2 jadi gemuk sebab tiada pilihan makanan lain. Tak makan nanti kata tak cukup khasiat dan tidak seimbang pulak… kalau makan, kita yang gemuk… tak makan, susu tak berkhasiat. sudahnya mak yang terlebih2 khasiat... anak biasa2 saja.

*****************************************************

'bkn senang nak senang, bukan susah nak susah'. kalau nak kesenangan, kita kena berusaha utk mendapatkannya bkn? adakah kekayaan akan dtg bergolek ke kaki tanpa usaha? prinsip dlm meningkatkan penghasilan susu ini sgt mudah; perah.. perah.. dan perah..'

jawapan:

-saya pun setuju… perah… perah… dan perah… pun bukan senang nak senang bukan susah nak susah. Sebab itu susah2 beli supplement supaya ibu2 kekal sihat, cergas dan bertenaga. Sebab tu trial pack (yang masih mampu milik) ada vit B yang berfungsi untuk menguraikan stress dan mengawal keletihan ibu2 yang menyusu. Masih lagi belum baca setiap fungsi vitamin dalam pack untuk ibu menyusu? Apa bezanya anda mencadangkan makan lobak putih, minum air mata kucing, makan tauhu/tempe, minum air halba, pil asi… dan saya mencadangkan set untuk ibu menyusu mengandungi alfalfa sebagai milk bosster? Berapa banyak beza harga sebatang lobak putih dengan dua biji alfalfa untuk digunakan sehari? 2 biji alfalfa sehari cuma RM0.16. untuk mendapatkan milk booster yang setanding dengan harga rm0.16 anda boleh apply pada halba rm0.50 sebungkus. Tapi pastikan anda boleh tahan side effect badan berbau dengan penggunaan halba sedangkan fungsi alfalfa ialah mengawal bau badan, bau mulut dan system pencernaan. Pilihan ditangan anda. Boleh pilih untuk beli tudung ariani atau trial pack untuk ibu menyusu dengan harga rm80.

******************************************************

'suppliment hanya utk meningkatkan KUALITI susu sama juga seperti makanan. kenapa kita perlu mkn mknn yg berkhasiat? adakah utk meningkatkan penghasilan susu? jwpnnya TIDAK. seorg ibu perlu menjaga kualiti mknn yg dimknnya utk memastikan yg KUALITI susu yg dihasilkan berada pada tahap yg baik. cukup segala jenis vitamin & nutrien utk keperluan anaknya.'

jawapan:

-gaya hidup, kemampuan dan tekanan yang tidak sama antara orang pserseorangan menentukan samada anda perlukan supplement atau tidak. Oleh kerana LC cerita tentang kualiti makanan… sila rujuk huraian saya tentang makan tengahari untuk ibu yang bekerja sebelum ini.

****************************************************

'ibu yg kurang nutrisi juga mampu menyusukan anaknya. ibu yg kurus kering kat afrika tu tp anaknya tembam sihat walafiat. so, perlu bukti lagikah? dan saya ingin bertanya puan2, jika ditakdirkan lepas mkn suppliment ini susu anda masih juga kurang, apa lagi usaha yg dapat puan2 lakukan utk meningkatkan semula susu puan2? pergilah tanya mana2 LC. saya pasti jwpn pertama yg dianjurkan ttg isu kekurangan susu ini bknlah 'PERGILAH BELI SUPLIMENT NAMA SEKIAN SEKIAN..'. malah, suppliment adalah jln terakhir yg akan disyorkan utk mengatasi masalah ini setelah semua kaedah yg dicuba x berjaya dilakukan.'

jawapan:

-sila pergi tanya pada LC Farah, LC Yusrina & LC Azrinna kerana mereka percaya dengan supplement. Cakap berbuih mcm mana pun kalau pergi kepada LC yang salah yg mmg tak percaya dengan supplement sampai sudah tak sokong. Yer lah… LC tu sumer banyak duit… cukup gizi seimbang.. nak wat per makan supplement.

*********************************************************

'MUNGKIN suppliment dapat membantu meningkatkan semula pengeluaran susu. tp bagi saya, mind setting lebih penting. kalau kita set dlm mind yg susu sentiasa ada utk anak kita, insya-Allah. tp setting mind tanpa usaha juga x guna. usaha kena ada & perlu dibuat secara konsisten & bersungguh2. jadual memerah kena patuh. kalau asyik kantoi, mcm mana nak maintain susu anda.'

jawapan:

-saya suka LC raise tentang mindset. Sebenarnya mind set kena positif. Tapi dalam keadaan tertekan… letih dan sebagainya… set Mind pun letih nak fikir positif. Pernahkah anda cuba meyakinkan diri yang susu anda akan banyak untuk sessi mengepam kali ini tetapi hasilnya hampa…? Akhirnya kecewa jugak… stress pun datang… aa… saya syorkan vit B complex. Kalau LC stress dapat soalan supplement boleh try amik vit B complex. Saya juga suka nak ingatkan… kalau belum cuba tak perlu nak kondem. Cuba dan tengok dulu hasilnya… jgn megah sangat gantung sijil LC tu dan rasa ilmu kita cukup dan betul. Sekurang2nya duduklah atas pagar tidak menyebelahi mana2 pihak. berilah saranan yang lebih professional dan masuk akal. Situasi dan tekanan anda tak sama dengan situasi ibu2 yang benar2 tertekan dsb. Saya boleh kata supplement nih untuk orang2 yang susah.. yang kurang mampu untuk mendapatkan gizi seimbang dari pemakanan harian. Kalau rasa full pack untuk ibu menyusu rm231 tu mahal kami dah mudahkan untuk amik trial pack rm80 dengan harapan cuba dulu baru tahu. Kalau tak sesuai beli sekali tu jerk lah. kalau nak lagi murah, ambil full set dan pakat dengan 4 orang rakan... seorang cuma kuar belanja tak lebih dari rm70 untuk mendapatkan 4 jenis vitamin tersebut.

***********************************************************

'saya x benci suppliment. cuma ketaksuban memakan suppliment nih boleh menyebabkan org salah anggap ttg breastfeeding. breastfeeding nih patutnya mudah & murah. tp bila ianya dijaja dgn peralatan memerah yg mahal malah perlu pula suppliment utk meningkatkan penghasilan susu, ianya akan menjadi halangan bagi ibu2 yg mula nk berjinak2 dgn breastfeeding nih.'

jawapan:

sebenarnya dengan supplement lebih jimat. Bukankah saya dah buat pengiraan ringkas sebelum ini? Apa pun.. pilihan ditangan anda. LC dan consumer kena betul2 faham yang sebenarnya supplement ini cuba diatur secara seimbang untuk keperluan ibu yang menyusukan. Bila dilemma badan kita naik, dan dan kita jawab… “ohh.. saya menyusukan bb. Nak susu banyak makan pun kena banyak. Sebab tu badan saya naik.”

Dan saya boleh jawab… “tak kawal makan dan makan tak seimbang mmg laa naik..” apa perasaan anda?

Kesimpulan

Tanpa kita sedari, kesihatan mental dan fizikal seorang ibu, makanan berkhasiat, supplement, teknik mengepam/menyusukan serta kualiti alat mengepam sangat berkait rapat. Tanpa salah satu masih boleh terhasil susuibu tapi tentulah berbeza antara kualiti dan kuantiti. LC dan nutritionis sepatutnya sama2 bergabung dan membantu memberikan panduan terbaik untuk ibu2 yang masih meneruskan perjalanan penyusuannya. Semoga segala nasihat dan panduan akan lebih professional selepas kita sama2 mengetahui dan memahami bahawa teknik, makanan berkhasiat serta supplement saling memerlukan dalam menjayakan misi penyusuan ini.

Keputusan di tangan anda. Jika mahu mencuba vitamin SHAKLEE boleh dapatkannya daripada saya.

Salam kasih sayang :)

~Tingkatkan Penghasilan Susu Ibu dengan Power Pumping ~

Susu merudum? ni masalah dan cabaran biasa bagi ibu2. Jadi utk ibu2 yang menyusu, amat mustahak untuk mengetahui punca2 susu merudum..hmm..banyak ye actually…faktor2 seperti stress,..musim2 period, kurang kalori, baby beralih bulan or di panggil growth spurt (time ni normally dia akan consume lebih byk dari biasa).. dan byk lagi faktor2 lain mmg ada efek yg besar pada pengeluaran susu. Jadi apa yer yang ibu2 boleh buat?

* Makan makanan seimbang…especially yang kaya dgn protein..,makan oatmeal
* Drink barley-based drinks such as homemade barley water
* Consume plenty of dark green vegetables
* Ensure adequate fluid intake each day
* Routine pumping
* Ambil natural milk booster jika perlu….cthnya alfalfa
* Apply power pumping teknik. boleh juga rujuk kat sini

Power Pumping?

Ramai yang mengeluh, susu sikit, stock kais pagi makan pagi kasi petang makan petang. Dah try macam-macam tapi masih juga sikit, tak tahu nak buat cemana dah! So apa kata try teknik ni…

Sekilas fakta tentang power pumping:

Power pumping is a technique that can be helpful in building a milk supply. Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply.

Bagaimana caranya?

1. Pump for 10-20minit
2. Rest 10 minutes,
3. Then pump another 10 minutes,
4. Then rest for 10 minutes
5. Then pump again for 10 minutes.
6. Do this for about an hour, sekali sehari, 2-3 kali seminggu (Dapat buat setiap hari lagi bagus)

Di samping ini..boleh juga buat hyperstimulation technic preferably at night, every day….

1. 15min pump
2. 15min rest
3. 15 pump
4. 15 rest — continue this pattern dalam 1-2 jam..non-stop…

hasilnya?..insyaAllah..amat membantu mengembalikan semula pengeluaran susu.. cuba lihat selepas seminggu yer... Harap apa yang dishare disini dpt dipraktikkan...

sumber info:kellymom.com, mobimotherhood.org


Ini pula pendapat Mary Bibs, IBCLC for Medela tentang Power Pumping.


Mengikut beliau:

"Some mothers find power pumping helpful. Others do not."

Jadi beliau ada juga berkongsi dengan Iffa teknik berikut untuk ibu-ibu berkerjaya yang sangat sibuk dengan jadual kerja...


From Making More Milk, by Diana West and Lisa Marasco:

Catherine Watson Genna, BS, IBCLC, suggests an alternative short-term strategy for mothers of healthy full-term babies who are having a difficult time fitting pumping into their busy daytime routines. Place the breast pump in a convenient location that you will pass often and where you'll be comfortable sitting or standing. Every time you pass the pump, use it for five to ten minutes or so, as often as every forty-five to sixty minutes. Stop when you begin to feel "antsy," restless, or annoyed. You can continue pumping into the same bottrle and pumping kit for four to six hours without refrigeration, depending on the temperature of the room. After four to six hours, take the accumulated milk to the refrigerator, wash the kit, and start fresh for the next four to six hours. Aim for pumping at least ten times every day. Continue for two to three days and then resume your normal pumping routine.

Credit

Salam kasih sayang :)

Wednesday, March 23, 2011

Gabungan Vitamin Untuk Kulit

Tidak dapat dinafikan Vitamin C mungkin merupakan vitamin paling dikenali dan sememangnya layak untuk dihargai kerana fungsinya yang pelbagai kepada kesejahteraan tubuh, termasuklah pemulihan dan pertumbuhan tisu-tisu, mengekalkan kesihatan gusi, menyokong sistem imun dan membantu penyerapan zink. Ramai yang mengamalkan pengambilan vitamin C setiap hari dalam usaha merendahkan risiko mendapat serangan jangkitan ringan.

Hasil penyelidikan juga mendapati ia berpotensi mengurangkan tempoh demam selesema dengan menguatkan sistem imun. Bagi kebanyakan wanita pula, pengambilan vitamin C sebagai amalan harian begitu popular untuk kecantikan kerana ia merangsang kesihatan dan kecantikan kulit melalui penghasilan kolagen.

Bagi mereka yang mempunyai masalah jerawat, paras vitamin A juga lebih rendah dalam plasma dan juga kulit. Ujian menunjukkan kaitan antara kekurangan paras vitamin A dalam plasma dengan peningkatan jerawat yang teruk. Mereka yang mengalami masalah jerawat serius mempunyai paras konsentrasi plasma vitamin A dan E lebih rendah. Keadaan ini berbeza berbanding mereka yang kurang berjerawat atau mereka yang sihat.

Manfaat penting lain hasil daripada pengambilan vitamin E, termasuklah:

"Vitamin E perlu untuk mengekalkan kesihatan dan kekuatan jantung, dinding kapilari yang sihat.

"Sebagai anti oksida larut lemak, ia menjaga tisu-tisu pelindung berlemak yang mengelilingi organ-organ utama dan mencegah penyakit degeneratif.

"Ia mengandungi bahan anti penuaan yang membantu merangsang kulit yang lembap dan lembut dengan menguatkan lapisan pelindung kulit.

Selain vitamin E, vitamin C juga banyak digabungkan dengan vitamin penting lain seperti Beta karoten (pro-vitamin A) dan beberapa mineral lazim seperti zink dan selenium untuk tindakan anti oksida yang poten.

Beta karoten juga dikenali sebagai pro-vitamin A, yang akan ditukarkan kepada vitamin A apabila diperlukan. Beta-karoten merupakan anti oksida berkuasa dan boleh meningkatkan fungsi sistem imun.

Selenium dianggap sebagai penemuan baru dalam dunia anti oksida. Ia diperlukan untuk pembentukan enzim gluthathione peroxidase yang berperanan penting untuk melawan radikal bebas. Selenium membantu mengekalkan mata yang sihat, kulit, rambut, jantung dan sistem reproduktif, selain mengekalkan hati agar berfungsi secara optimum.

Mereka yang mengalami jerawat terutamanya yang serius mungkin juga kekurangan zink. Ia juga bermanfaat kepada kulit bermasalah atau jerawat memandangkan ia diperlukan untuk penyembuhan luka dan mengawal penghasilan minyak melalui kelenjar minyak.

Gabungan vitamin dan nutrien antioksida ini sesuai untuk mereka yang ingin memperolehi kulit sihat, tinggal dalam persekitaran tercemar dan pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari atau radiasi UV. Mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah juga akan memperolehi manfaat dengan amalan pengambilan formulasi ini. Gabungan beta karoten, vitamin C, E, zink dan selenium yang turut ditambah dengan kumpulan vitamin B seperti vitamin B1, B5 dan B6 bermanfaat untuk melengkapkan tindakan sinergistik anti oksida untuk membantu tubuh melawan radikal bebas.

Best kan? Sebab tu lah di dalam Shaklee Trial Pack set D adalah utk mereka yang nak kulit cantik.. Apa ada didalamnya? Shaklee Vitamin C (sustained release 500mg).. Shaklee B complex (lengkap 8 jenis B) dan Shaklee Vitamin E (400 iu with selenium).. dan pilihan anda utk add on zinc 30 bj hanya RM10....kenapa ada semua ni dalam set utk kulit?.. jawapannya ada di artikel atas yg saya share tadi tu..

Jom order sekarang.. Hanya rm80 utk 30 hari.. free gift.. free container.. free flyers..dan jika memilih utk membeli Full Pack..hanya RM236, untuk 4-6 bulan.. hmm,murahnya!!!

Sumber yg saya kongsi ni ialah dari utusan online


Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack Shaklee untuk 30 hari consume dan free delivery. Boleh sms kan kepada saya 012-6790 484 atau boleh guna ID saya 852401 di mana2 branch Shaklee berdekatan.

Salam kasih sayang :)

Monday, March 21, 2011

Bila penat, semangat nak pam pun terbang!

Saya terima panggilan dari seorang cust :

Cust : saya dah telefon LC minta advise masalah saya, susu makin drop...so dia kata just keep pumping dan pumping....susu akan banyak semula. So saya tanya perlu tak amik vitamin? Beliau jawab tak perlu. Just keep pumping.

Saya : memang tak perlu kalau makan seimbang dan ikut piramid makanan.

Cust : saya rasa saya perlu sebab makan saya tak seimbang, jadi saya cepat penat dan moody. Bila penat, moody SEMANGAT NAK PAM PUN TERBANG entah ke mana..............

Saya : kalau mampu, tak salah beli vitamin sebab untuk kebaikan diri sendiri. Kita kena ukur baju di badan sendiri. Kalau ada kekangan, boleh minta vitamin dari klinik kerajaan. Namun, jika mampu beli handphone mahal, baju dan beg tangan berjenama dan pam yang bagus, tak salah kita beli vitamin.

Cust : Saya memang cari booster untuk diri saya bertenaga, happy dan aktif....ni kerja penat, balik rumah baby minum tak puas asyik nangis2....kesian la.

Saya : Boleh cuba makan vitamin dalam set B ....semuanya lengkap buat ibu dan anak :)

Kesimpulannya :
Cikgu yg ajar BM boleh ajar basic BI namun tidak secara menyeluruh...cikgu yg ajar BI pun sama boleh ajar BM tapi secara general sbb ianya complicated dan kemahiran itu atas satu subjek ;)

credit


Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh contact saya di 012-6790 484.

Salam kasih sayang :)

Friday, March 18, 2011

Jika berusaha pasti ada jalan...

Cerita asal di sini

Testimoni Set Bersalin Shaklee:


"Bagi Auntie Sarimah, yang telah melahirkan anaknya yang ketujuh baru2 ini sangat gembira apabila anaknya kini hampir 2 bulan usianya telah mencapai berat hampir 5kg. Baby Auntie Sarimah ini lahir dengan berat 3.1kg, dan auntie Sarimah memang seorang yang concern dengan perkembangan anak2nya. Memandangkan beliau telah melahirkan anak yang ke 7 beliau memang memastikan anak kecilnya mendapat khasiat yang cukup dari susuibu. Auntie Sarimah memberitahu kepuasannya kali ini adalah kerana beliau mengambil Shaklee sebagai set selepas bersalin berbeza dengan anak2 yang terdahulu. Yang penting zinc banyak membantu dalam pembesaran anak selama penyusuan susu ibu. Ia membantu agar proses pembesaran anak sentiasa meningkat.

Ibu doakan agar ramai ibu yang akan bersalin selepas ini mengambil vitamin dalam proses penyembuhan sekaligus dapat membekalkan vitamin yang berkualiti kepada si kecil melalui susuibu. Alhamdulillah ibu sendiri melalui proses penyembuhan selepas bersalin dengan hanya pengambilan vitamin lengkap dan hasilnya sangat membanggakan."

Anda bagaiamana? mahu mencuba vitamin shaklee? Hubungi saya di 012-6790484 sekarang!

Salam kasih sayang :)

Omega bantu hilangkan Athma

Jika ibu atau ayah mempunyai salah satu penyakit dari kumpulan ini...

1. Athma

2. Ellergic

3. Resdung

4. Eczema

5. Gegata

Maka anak juga berkebarangkalian boleh mendapat mana2 penyakit dari kumpulan ini juga.

Petikan dari sini

"Macam ibu sendiri ada masalah allergic seafood sejak kecik hingga umur 20 tahun, anak ibu mempunyai kebarangkalian mendapat athma, tetapi sebab doc kata melalui pemakanan , penyakit boleh slowly beransur baik. Alhamdulillah walau anak2 ibu, disahkan doktor mengatakan mempunyai athma namun sebab ibu biasakan memberi mereka makan minyak ikan@ omega ,alhamdulillah mereka jarang sakit dan alhamdulillah belum pernah diserang athma teruk atau kata lain semput.

Mengapa omega?

Ianya membantu agar chest anak tak mudah sejuk dan diserang athma...

Berapakah umur yang sesuai untuk diberi omega?

Seawal mereka berusia 1 tahun lebih dengan memberi 1biji seminggu. InsyaAllah ianya juga membantu perkembangan otak mereka. Ibu akan cukup risau jika omega di rumah kehabisan bekalan kerana ibu tak mahu anak2 ibu mudah sakit terutama kerana kami selalu menggunakan aircond di rumah."

Salam kasih sayang :)

"16 SOALAN YANG KERAP DITANYA TENTANG PENYUSUAN SUSU IBU".

Bagi ibu2 yg baru mengenali dunia penyusuan susuibu, pelbagai persoalan bermain di fikiran mereka. Adakalanya perkara2 tersebut membuatkan sesi penyusuan utk si comel buahati tersayang akan terganggu. Jom kita semak persoalan yg popular di kalangan ibu2 breastfeed ni, rujukan utk saya juga! :)

1.Soalan:

Kenapa menyusu awal itu penting?

Jawapan:

Hisapan di peringkat awal amat penting kerana:

* Dapat merangsang pengeluaran awal susu. Lebih banyak bayi menghisap payudara, lebih banyak susu akan dihasilkan kemudian.
* Dapat melindungi bayi dari jangkitan. Ketika bayi menyusu di hari-hari permulaan kelahirannya, dia akan menerima kolostrum yang berwarna kekuningan.


Kolostrum ini dan susu sebenar yang keluar beberapa hari kemudian mengandungi kandungan anti-jangkitan yang tinggi seperti immunoglobulins dan sel-sel putih yang menjadi sumber perlindungan utama dari jangkitan. Perlu ditekankan bahawa bayi yang menyusu dengan susu ibu adalah lebih sihat dan kurang terkena cirit birit atau penyakit lain.


2. Soalan:


Bilakah waktu yang sesuai bagi ibu mula menyusukan bayinya?

Jawapan:

Waktu terbaik untuk memulakan penyusuan ialah selepas kelahiran dan perlu dilakukan secepat mungkin jikalau ibu mampu melakukannya. Meletakkan bayi ke dada ibu sebaik sahaja bayi lahir adalah pengalaman yang cukup berharga.


Dalam tempoh dua jam selepas bayi lahir, kemampuan menghisap berada pada tahap yang tinggi. Sesetengah bayi tidak berminat untuk hendak menyusu sebaik sahaja lahir. Jangan bimbang jika mendapati bayi anda mengantuk, membiarkan dirinya dibelai atau dilihat sahaja. Mungkin selepas itu baru dia berkeinginan hendak menyusu. Hisapan bayi pada payudara merangsang pengeluaran hormon yang akan menjadikan rahim menguncup. Ini membantu menyembuhkan sakit selepas bersalin.

3. Soalan:

Berapa lamakah harus saya menyusu pada sebelah payudara?


Jawapan:


Paling baik ialah memberikan penyusuan yang singkat tetapi kerap kerana ini dapat membuatkan susu keluar lebih cepat dan meningkatkan kuantiti susu ibu. Ia juga memberi peluang kepada puting untuk menyesuaikan dengan hisapan bayi. Keinginan bayi menyusu boleh dijadikan sebagai panduan kepada ibu. Bayi akan menentukan dengan sendiri masanya dia ingin menyusu. Melalui cara ini, bayi akan menghisap sebelah payudara sehingga payudara itu kosong. Ini membolehkan dia mendapat khasiat susu yang kaya dan berkrim yang terhasi di hujung penyusuan.

Susu yang keluar di 'akhir' setiap penyusuan digelar "hind milk". Susu akhir ini mengandungi khasiat lemak yang diperlukan untuk pembesaran bayi. Ibu diminta supaya menyusu bayi menggunakan payudara yang sebelah lagi apabila tiba waktu penyusuan berikutnya. Bayi akan menunjukkan tanda-tanda sama ada hisapan pada sebelah payudara sahaja mencukupi atau tidak. Jika ia mencukupi, bayi akan menarik mulutnya keluar atau pun tertidur di payudara ibu. Jika bayi masih terjaga dan aktif mencari payudara, ini bermakna dia perlukan susu lagi. Oleh itu, berikan payudara yang sebelah lagi. Di awal kelahirannya, bayi memerlukan penyusuan yang kerap dan banyak bagi menjamin tumbesarannya.


4. Soalan:


Bilakah susu mula dihasilkan?




Jawapan:


Diantara hari pertama dan keempat selepas kelahiran, susu sebenar yang berwarna putih akan mula dikeluarkan.Pada peringkat ini, kolostrum akan bercampur dengan susu baru, menjadikan ia kelihatan pekat berkrim. Secara perlahan-lahan, iaitu kira-kira seminggu kemudian, kolostrum akan berkurangan dan susu kelihatan cair, kebiruan dan berkeadaan seperti air. Inilah rupa susu ibu yang sebenar.

Sesetengah ibu mendapati payudara mereka penuh dan berat. Ini dipanggil bengkak susu. Sesetengah bayi akan kehilangan berat dalam tempoh beberapa minggu pertama. Bagaimanapun, berat bayi akan meningkat sebaik sahaja payudara ibu mula mengjasilkan susu.

5. Soalan:

Kenapa bayi tidak diberi susu formula atau air sementara menunggu susu ibu terhasil sepenuhnya?

Jawapan:

Penting untuk dipastikan bayi tidak diberi apa jua penyusuan jenis lain kerana ia akan mengganggu penyusuan susu ibu. Jumlah kolostrum yang sedikit dan susu awal yang diperolehi oleh bayi dari payudara adalah mencukupi untuk tempoh beberapah hari sehingga susu ibu terhasil sepenuhnya dalam kuantiti yang banyak.

6. Soalan:

Apakah yang dimaksudkan dengan "Permintaan menyusu"?




Jawapan:


Kajian menunjukkan bahawa faktor paling penting untuk menghasilkan susu ialah membenarkan bayi menyusu sebaik sahaja selepas lahir. Ibu yang mula menyusukan sebaik sahaja selepas bersalin akan cenderung untuk terus menyusu dengan berkesan. Bila penyusuan lewat dimulakan, kebanyakkan ibu akan berasa putus asa untuk meneruskan penyusuan.

Oleh itu, membantu ibu memulakan penyusuan secepat mungkin adalah satu cara paling berkesan bagi seseorang untuk membantu ibu menyusu. Perkara lain yang tidak kurang penting ialah menggalakkan ibu menyusu sekerap mungkin atau selama mungkin. Ini disebut 'permintaan menyusu'(demand) tidak perlu dihadkan berapa lama tempoh menyusu dan jarak diantara setiap penyusuan. Meletakkan bayi dekat dengan ibu di dalam bilik yang samaa akan menjadikan keinginan menyusu semakin meningkat dan mudah. Kini, semakin banyak hospital mendapati cara ini amat praktikal (Bukan sebab nurse malas nak jaga tau!).

7. Soalan:

Mengapa bayi yang baru lahir menyusu dengan kerap?

Jawapan:

Pada peringkat awal, bayi kelihatan ingin menyusu dengan kerap dan ibu menjadi letih untuk melayan permintaannya. Si ibu perlu berasa yakin bahawa dia perlu meluangkan masa dengan menyusu bayi dalam tempoh dua, tiga atau empat hari yang pertama. Jika dalam tempoh berkenaan, dia kerap melayan permintaan bayi untuk menyusu, susunya akan menjadi semakin banyak dan bayi akan lebih mudah menghisap di kemudian hari. Jika ibu hendak menjarakkan masa antara penyusuan, tempoh maksimum yang biasa dicadangkan ialah tiga jam. Jika jarak antara penyusuan terlalu lama iaitu melebihi empat jam, bayi akan kelihatan meragam dan tidak senang.

8. Soalan:

Bagaimana mengatasi masalah bayi yang tidur dan tidak mahu menyusu?

Aien masa umur 3 hari, kekenyangan lepas menyusu :)

Jawapan:

Sesetengah bayi sentiasa dalam keadaan mengantuk dan lebih banyak tidur daripada berjaga. Bayi seperti ini perlu dikejutkan untuk penyusuan. Dalam tempoh 24 jam, adalah biasa bagi seorang bayi menyusu sebanyak 12 kali atau lebih. Sekurang-kurangnya, bayi perlu mendapat enam atau tujuh penyusuan sehari. Bayi yang sentiasa mengantuk, mungkin disebabkan oleh jangka masa bersalin yang lama atau kesan ubat-ubatan yang diberikan kepada ibu ketika proses bersalin.


9. Soalan:


Bagaimana memastikan bayi mendapat susu yang cukup:


Jawapan:


Jika ibu menyusu bayi berdasarkan keperluan bayi dan dengan kerap, ibu pasti akan mengeluarkan susu secukupnya. Cara mengenalpasti bayi mendapat susu yang cukup ialah:

*Bayi membuang air sebanyak tujuh hingga lapan kali sehari (hanya dengan meminum susu ibu sahaja tanpa mencampurkannya dengan jus atau susu formula)
* Berat badan bayi bertambah. Berat mingguan perlu diperiksa sepanjang bulan.
* Bayi membuang air besar dalam kadar yang tetap. Tetapi tidak semestinya setiap hari. Sesetengah bayi pula membuang air besar dengan kerap. Manakala ada yang tidak membuang selama seminggu.
* Mata bayi kelihatan bercahaya. Kulit dan ototnya kelihatan berada dalam keadaan baik.


10. Soalan:


Bagaimana jika bekalan susu ibu tidak mencukupi?

Jawapan:

Kadangkala ibu beranggapan bahawa pengaliran susu amat kurang dan tidak mencukupi untuk bayi. sebenarnya, anggapan ini salah. Ibu perlu yakin bahawa susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi. Jika ibu terasa susunya kurang, dia boleh menambahnya dengan cara:

* Menyusu dengan lebih kerap. Lebih banyak bayi menghisap payudara, lebih banyak susu akan dihasilkan. Kekerapan menyusu akan menghasilkan lebih banyak susu.
* Bertenang ketika menyusu akan membantu susu mengalir dengan baik. Ibu boleh makan makanan ringan, minum, membaca buku, mendengar muzik, menonton TV atau melakukan senaman pernafasan ketika bayi mula menyusu. Tumpukan perhatian kepada otot-otot. Cara ini juga boleh menjadikan ibu tenang.
* Berehat pada waktu siang. Ibu perlu tidur lebih di siang hari bagi menggantikan gangguan tidur di waktu malam kerana bayi hendak menyusu. Menjaga bayi baru lahir adalah satu tugas yang meletihkan. Ibu perlu menggalakkan bayi dan anak kecil yang lain tidur bersamanya pada waktu tengahari.
* Makan makanan berkhasiat. Ibu perlu makan makanan seimbang. Bukan makanan ringan atau tidak berkhasiat.

11. Soalan:


Kenapa susu saya kelihatan cair?

foremilk & hind milk

Jawapan:

Jika bayi kelihatan meragam dan tidak puas hati, dia mungkin tidak menerima susu yang kaya dan berkrim dihujung penyusuan. Susu ini dipanggil 'susu akhir'. Cara terbaik untuk memperbetulkan masalah ini ialah dengan memberikan susu dengan sebelah payudara sahaja setiap kali menyusu. Cara ini dapat memastikan yang bayi menerima semua peringkat susu iibu berikut:

* 'susu pertama' (foremilk) kelihatan seperti air biasa bertujuan untuk menghilangkan dahaga.
* 'susu pertengahan' mengandungi lebih khasiat protein.
* 'susu akhir' (hind milk) kelihatan lebih pekat dan berkrim kerana kaya dengan khasiat lemak. Bayi memerlukan susu ini untuk membolehkan berat badannya meningkat. Cara ini baik untuk membantu bayi yang kurang berat badan menambah berat badannya.

Pastikan ibu mengingati yang dia perlu menyusu dengan payudara sebelah lagi apabila tiba waktu penyusuan berikutnya. Ibu boleh lekatkan pin pada baju dalam untuk memudahkan dia mengingatinya. Bayi yang kurang berat badan sejak lahir memerlukan penyusuan yang kerap sepanjang siang dan malam.


12. Soalan:


Apakah yang perlu saya lakukan jika susu saya mengalir dengan pantas menyebabkan bayi saya sering tersedak?


Jawapan:


Jika bayi sering tersedak kerana susu mengalir terlalu pantas, ibu boleh melakukan perkara di bawah:

* Hentikan penyusuan selama satu minit. Kemudian, masukkan semula puting ke mulut bayi apabila pengaliran susu semakin perlahan. Untuk menarik keluar mulut bayi tanpa menyebabkan puting sakit, ibu boleh masukkan jari bersih dihujung mulut bayi. Satu cara lain untuk mengatasi masalah ini ialah dengan memerah susu terlebih dahulu bagi mengeluarkan pengaliran susu yang pantas.
* Menyusu pada kedudukan berbaring dengan meletakkan bayi di atas dada ibu akan menyebabkan bayi menghisap susu naik ke atas. Ini bermakna bayi menghisap ke arah bertentangan dengan graviti. Oleh itu, pengaliran susu naik ke atas menjadi agak lambat berbanding pengaliran susu turun ke bawah. Ibu mungkin menggunakan kaedah menyusu cara ini di waktu awal pagi atau diwaktu permulaan penyusuan sahaja dimana pada waktu itu susu biasanya mengalir dengan pantas. Apabila tiba diakhir penyusuan, ibu boleh bertukar kepada menyusu cara duduk. Cara ini lebih menjamin payudara dapat dikosongkan dengan sempurna.

13. Soalan:

Saya dapati susu saya meleleh dan membasahi baju, apa yang harus saya lakukan?

Jawapan:

Pada peringkat awal, ibu mengalami masalah susu sering meleleh keluar dari payudara di waktu-waktu antara penyusuan. Masalah ini akan berkurangan apabila payudara dapat menyesuaikan dengan jadual penyusuan dan otot-otot disekitar puting berupaya mengawal pengaliran keluar susu di waktu-waktu berkenaan.

Cuci payudara menggunakan air suam atau sejuk dan cuci lelehan itu agar ia tidak mengotorkan baju atau baju dalam. penting untuk menukar pelapik baju dalam dengan kerap agar puting tidak sakit atau berada dalam keadaan lembap. Jangan gunakan pelapik plastik. Selain pelapik baju dalam, ibu digalakkan menggunakan sapu tangan tetapi jangan menggunakan tisu. Ketika menyusu, alaskan dengan lampin bersih atau cawan agar susu boleh meleleh ke dalamnya. Seelok-eloknya, jangan pakai baju dalam agar susu boleh mengalir bebas.

14. Soalan:

Apa yang dikatakan 'keliru puting' yang menyebabkan bayi enggan menyusu?



Jawapan:


Punca utama kenapa bayi enggan menyusu ialah bayi terlebih dahulu diberi susu botol sewaktu dihospital. Bayi menjadi keliru dengan kelainan puting ibu dan tidak mahu menghisap dengan betul di payudara ibu. Dia sukar hendak belajar memasukkan puting ke dalam mulutnya.

Dalam kedudukan menghisap yang baik, puting dan aerola akan meregang keluar bagi membentuk seolah-olah satu puting yang panjang di dalam mulut bayi. Lidah bayi akan menekan areola ke atas sehingga terkena lelangit mulutnya. Cara ini akan menyebabkan susu mengalir keluar.

Dalam kedudukan menghisap yang tidak baik, puting tidak berada cukup jauh ke dalam mulut bayi. Bayi hanya menghisap hujung puting sama seperti kaedah menghisap puting botol. Dengan cara ini, susu tidak akan keluar. Malah menyebabkan puting ibu terasa sakit. Kekeliruan terhadap puting terjadi apabila bayi diberikan sekali atau dua kali penyusuan menggunakan botol, bayi mungkin mempunyai kecenderungan untuk memilih susu botol dan menolak susu ibu.


15. Soalan:


Bagaimana jika saya membawa bayi keluar dan saya harus menyusukannya?

Jawapan:

Bayi yang menyusu susu ibu mudah keluar dari rumah bersama ibu. Selalunya, bayi akan dibawa ke tempat-tempat yang memudahkan dia menyusu di mana sahaja. Biasanya, pusat membeli-belah ada menyediakan bilik khas yang sesuai untuk para ibu menyusukan anak. Selain itu kini terdapat alternatif untuk para ibu iaitu kain 'poncho', ia boleh digayakan sebagai fesyen sekaligus, melindungi aurat ibu yang sedang menyusukan dari dilihat umum. contohnya:


16. Soalan:

Bagaimana caranya saya mengetahui kejayaan menyusu bayi?

Jawapan:

Pastikan ibu berada dalam keadaan selesa dan tenang ketika menyusu bayi. Ibu akan tahu bahawa susunya sudah keluar dalam tempoh kira-kira satu atau dua minit selepas bayi mula menghisap. Ini berdasarkan:

* Pola hisapan bayi akan berubah kepada 'hisap dan telan - hisap dan telan'. Ini bermakna bayi sedang minum susu ibu. Keadaan ini pasti akan berlaku setiap kali bayi menghisap.
* Payudara akan menjadi suam panas dan seperti penuh. Ibu akan terasa kawasan sekeliling payudara berdenyut sedikit. Pada masa yang sama, susu dari payudara sebelah lagi mungkin turut menitis keluar. Bagaimanapun, keadaan ini jarang berlaku setiap kali penyusuan.

Alhamdulillah, lengkap sudah persoalan-persoalan yang kerap ditanya tentang penyusuan susu ibu. Iffa harap ia menjadi panduan buat ibu-ibu semua. InsyaAllah, jika diberikan kesempatan akan Iffa share lebih banyak lagi info-info tentang penyusuan susu ibu dan kesihatan.

Sumber Asal: iffa

Salam kasih sayang :)

Thursday, March 17, 2011

Tahniah!!! Senarai Pemenang Cabutan Bertuah Februari 2011 :)

Alhamdulillah, syukur pada ALLAH, kami telah pun mendapat nama pemenang bagi cabutan bertuah Durian Runtuh 2011 untuk bulan Februari.
Durian Runtuh ini bermula dari 23 FEB- 30 APRIL 2011.

Penganjur iaitu kumpulan kami GBS Trial Pack Shaklee menyediakan hadiah bulanan yang menarik iaitu :

Dua (2) pemenang yang terpilih akan memenangi FullPack set A yang mengandungi sebotol Vitalea @ Multivitamin with iron formula 120's, B complex with folic acid 120's dan Vitamin C 500mg sustained release 180's. Boleh consume up to 4 months seorang.


1) Nur Zahirah Zakaria
013-942-xxxx


2) Rafeah Marhani
016-621-xxxx


Seorang (1) pemenang yang terpilih akan memenangi 1 keping voucer diskaun 60% untuk menginap di Marriot/ Rennaisance Hotel.



1) Hafsah Mustafa
019-684-xxxx


Bagi yang ingin tahu lebih lanjut mengenai cabutan ini: boleh baca
ENTRY CABUTAN BERTUAH DURIAN RUNTUH.

Dalam cabutan ini, setiap penyertaan layak untuk DUA (2) cabutan iaitu hadiah BULANAN dan hadiah UTAMA yang bernilai RM1000 produk Shaklee! Jangan tunggu lagi! Jom sertai!

Nak dapat cabutan bertuah juga? Hubungi saya di 012-6790 484 utk mendapatkan vitamin SHAKLEE full pack anda sekarang!

Salam kasih sayang :)

Tuesday, March 15, 2011

Susu Ibu Penawar Terbaik Demam Kuning

Malam ahad lalu saya menerima pesanan ringkas melalui handphone dari seorang teman yang dah lama tidak saya temui…. Beliau bertanya tentang pengalaman saya menjaga anak saya kuning (selepas lahir). Saya menjawab mesej tersebut dengan ringkas dan padat. Namun jauh di sudut hati saya tertanya-tanya mengapa beliau bertanya demikian adakah beliau sudah bertambah ahli keluarga atau kerana lain. Mungkin beliau juga rasa apa yang terdetik di hati saya kerana tidak lama selepas itu teman saya ini memberitahu tentang kawannya yang mengalami masalah yang sama tetapi lebih kritikal kerana anaknya yang baru dilahirkan selama 8 hari telah diletakkan bawah lampu biru di hospital kerana bacaan kuning melebihi 30. Kesimpulan yang dapat saya buat ialah bilangan billirubin dalam darahnya sangat tinggi dan melebihi paras normal.

Saya meminta izin teman saya untuk bercakap sendiri dengan kawannya dan beliau menyatakan tiada masalah namun saya lebih selesa jika teman saya memberitahu kawannya lebih awal agar kawannya tidak terkejut menerima panggilan dari saya. Selepas setengah jam berlalu, telefon bimbit saya berbunyi dari nombor yang tidak saya kenali. Rupa-rupanya panggilan dari kawan kepada teman saya yang lebih mesra dikenali dengan Jue.

Jue menceritakan masalah yang dilalui oleh anaknya. Jue meminta pandangan saya adakah baik untuk memberi anaknya susu kambing demi merawat demam kuning yang dilalui oleh anaknya. Memandangkan ini anak pertama Jue dan secara langsung keluarga Jue mahupun keluarga dari pihak suami Jue tidak pernah melalui pengalaman ini maka Jue terpaksa mencari alternative lain untuk menyelesaikan masalah anaknya ini. Memandangkan saya pernah melalui situasi yang sama dengan Jue, saya menasihatkan Jue untuk memberi susu ibu sekerap mungkin. Saya juga mengesyorkan agar Jue mengambil supplement demi membantu meningkatkan immune system anaknya di samping meningkatkan pengeluaran susu badan untuk anaknya. Saya berani untuk rekomen produk yang saya makan dan tanpa banyak keraguan Jue mencubanya. Pada malam itu juga ibu mertua saya menghantar supplement kepada Jue iaitu ESP, B Complex dan Vit C di hospital.

Pada hari isnin petang Jue menelefon saya memberitahu bacaan kuning anaknya semakin meningkat iaitu 34. Jue meminta pandangan saya , adakah elok untuk beliau membawa pulang anaknya ke rumah dan merawat menggunakan cara tradisional. Selepas saya berbincang dengan teman baik saya doctor Siti Munirah, saya memaklumkan kepada Jue agar meneruskan treatment di hospital sahaja. Saya meminta Jue berhenti untuk mengamalkan pengambilan makanan seperti lada hitam, halia dan kunyit kerana sepanjang pengetahuan saya inilah antara punca kuning anaknya semakin meningkat. Alhamdulillah Jue tidak berputus asa. Beliau terus dengan pengambilan supplement yang saya syorkan. Saya meminta Jue meningkatkan kekerapan penyusuan kepada bayinya itu. Jika sebelum ini Jue menyusukan antara 2-3 jam untuk satu sesi tetapi saya meminta beliau menyusukan sekerap yang mungkin agar bayinya dapat bekalan air yang mencukupi untuk mengurangkan bilangan billirubin dalam darahnya.Saya yakin selalunya penyakit hendak pergi memang mengambil masa.

Petang Selasa saya pula menelefon Jue untuk bertanyakan khabar anaknya. Jue dengan nada gembira memberitahu kuning anaknya turun kepada 26. Alhamdulillah satu peningkatan yang memberansangkan. Rabu petang saya menerima mesej Jue menyatakan kuning anaknya semakin beransur kurang dan doctor mengizinkannya membawa bayinya yang comel itu pulang ke rumah. Jue juga memberitahu bahawa doctor impress kerana berat anaknya ada peningkatan dalam beberapa hari ini. Saya dapat membayangkan kegembiraan yang Jue lalui semasa itu. Semoga usaha Jue untuk memberi anaknya susu ibu berjaya ke tahap yang dapat membanggakan dirinya sebagai seorang ibu muda yang sabar melalui dugaan penyusuan.

Hakikatnya bukan mudah untuk bergelar ibu bapa yang berjaya namun dengan sedikit usaha, kesabaran dan ilmu, seseorang itu pasti berjaya!!!!

credit

Salam kasih sayang :)

Info untuk bakal ibu...

Sedang saya mencari info tentang beberapa perkara, terbaca satu artikel yang ditulis oleh seseorang tentang demam kuning. Menarik dan sekurang-kurangnya bertambah ilmu saya tentang demam kuning....

Penyakit demam kuning di kalangan bayi adalah merupakan perkara biasa pada masa kini. Di anggarkan 60 hingga 70 peratus daripada bayi yang baru lahir mengalami penyakit demam kuning atau yang juga dikenali sebagai jaundis. Penyakit demam kuning atau jaundis merujuk kepada bayi yang mempunyai simptom seperti bahagian putih mata dan kulit yang bewarna kuning-kekuningan. Warna kuning-kekuningan ini dapat dilihat dengan lebih jelas apabila kulit bayi ditekan lembut, ia kelihatan kekuningan. Ujian ini boleh dilakukan pada semua bangsa. Penyakit demam kuning ini lebih kerap berlaku di kalangan bayi pra-matang (tidak cukup bulan) berbanding bayi yang cukup bulan.

Warna kuning ini disebabkan oleh bahan kumuhan (metabolit) yang dinamakan bilirubin dalam darah. Bilirubin merupakan hasil penguraian sel darah merah di dalam darah. Penguraian sel darah merah merupakan proses yang dilakukan oleh tubuh badan manusia apabila sel darah merah telah berusia 120 hari. Hasil penguraian sel darah merah merupakan bilirubin yang diproses oleh hati (hepar) dan disingkir dari badan melalui najis dan air kencing. Ketika bayi berada dalam kandungan, sel darah merah ini akan dikeluarkan melalui uri (placenta) dan diuraikan oleh hati ibu.

Paras bilirubin pada bayi normal boleh meningkat disebabkan oleh sebab-sebab berikut -

Sel darah bayi mempunyai tempoh hayat yang lebih pendek.
Lebam pada badan bayi yang disebabkan dalam proses kelahiran menyebabkan banyak sel darah merah rosak dan perlu diganti.
Bayi pra-matang tidak mempunyai organ yang matang. Hati tidak dapat memproses bilirubin dengan cepat. Usus mungkin tidak berfungsi sepenuhnya, terutama jika mereka sakit dan tidak disusukan.
Darah ibu dan bayi tidak sesuai. (ABO incompatibility)
Ibu mengidap kencing manis (maternal diabetes)
Penggunaan oxytocin ketika proses kelahiran.
Bayi lelaki Asia mempunyai peratusan demam kuning yang lebih tinggi (kerap).
Keturunan.

Penyakit demam kuning mula dikesan pada hari kedua atau ketiga selepas kelahiran. Ia mula kelihatan dari kepala dan turun kebawah. Bayi demam kuning kelihatan kuning pada bahagian muka, diikuti bahagian dada, perut, dan akhirnya dibahagian kaki. Warna kekuningan juga dapat dilihat ada bahagian mata putih bayi. Pemeriksaan bayi untuk penyakit demam kuning patut dibuat dalam cahaya matahari ataupun dibawah lampu panjang putih (fluorescent). Bayi perlu dibawa berjumpa doktor sekiranya demam kuning dikesan. Di hospital atau klinik, paras bilirubin dalam darah boleh diuji melalui contoh darah. Tahap serius ditentukan dengan menimbangkan umur dan faktor perubatan yang lain. Jumlah bilirubin yang kecil atau sederhana tidak merbahaya kepada bayi. Bagaimanapun paras bilirubin yang tinggi dan lama boleh memberi kesan pada pendengaran dan otak bayi. Doktor akan memberikan rawatan yang sesuai agar paras bilirubin tidak mencapai paras merbahaya.

Ibu bapa perlu merujuk kepada doktor dengan segera sekiranya demam kuning dikesan dalam tempoh 24 jam kelahiran, yang membabitkan bahagian tangan dan kaki, atau bayi demam melebihi 37.8 darjah Selsius (100 darjah Fahrenheit), atau bayi kelihatan lemah dan tidak sihat. Bagi bayi bawah 5 tahun, suhu dalam dan luar badan perlu diperiksa. Doktor juga perlu dirujuk sekiranya warna kuning semakin ketara selepas 7 hari, demam kuning masih kekal selepas 15 hari, bayi tidak bertambah berat badan, atau anda merasa bimbang mengenai kekuningan pada kulit bayi.

Bayi yang menghidap demam kuning perlu dipastikan agar tidak mengalami kekeringan (dehydration) akibat pengambilan cecair yang tidak mencukupi. Antara faktor lain yang meningkatkan risiko kekeringan adalah bayi pertama, bayi yang tidak pandai menghisap, puting susu tenggelam (inverted nipples), pembedahan caesarean, penggunaan ubat penahan sakit (analgesics) dan bayi yang tidak matang dengan daya menghisap yang lemah.

Jenis-jenis Demam Kuning


Terdapat beberapa jenis Demam Kuning. Antara yang biasa didapati adalah :-

Demam kuning normal (physiological jaundice)
.

Demam kuning normal biasa berlaku pada bayi baru lahir. Ini disebabkan bayi yang baru dilahirkan, hati bayi kadang-kala tidak mampu memproses bilirubin dari sel darah merah yang diuraikan disebabkan hati bayi tersebut masih belum matang atau disebabkan kadar penguraian sel darah merah yang cepat. Keadaan ini meningkatkan kadar bilirubin dalam darah dan seterusnya menyebabkan warna kuning-kekuningan pada kulit dan putih mata bayi. Ia mula kelihatan 2 - 4 hari pertama dan akan hilang sepenuhnya selepas 1 hingga 2 minggu.

Demam kuning pra-matang.


Demam kuning pra-matang disebabkan oleh hati bayi yang masih belum terbentuk sepenuhnya mengambil masa yang lebih lama untuk memproses jumlah bilirubin yang terhasil.

Demam kuning susu ibu (Breast milk jaundice).

Demam kuning susu ibu hanya berlaku dalam 1% - 2% kes ibu yang menyusu. Demam kuning susu ibu disebabkan bahan yang terhasil dalam susu ibu yang menghalang penyingkiran bilirubin melalui usus. Ia bermula pada hari ke 4 hingga hari ke 7 dan menghilang selepas 3 hingga 10 minggu. Pihak doktor akan menentukan sekiranya ini berlaku, biasanya sekiranya demam kuning berterusan melebihi 7 hari. Ibu boleh kembali menyusukan bayi selepas bayi sembuh daripada demam kuning.
Ketidaksuaian kumpulan darah antara ibu dan emak. Sekiranya bayi mempunyai darah yang berbeza dengan ibu, susu ibu mungkin mempunyai antibodi yang memusnahkan darah bayi. Ini akan meningkatkan paras bilirubin dalam darah bayi. Ia biasanya mula dikesan pada hari pertama. Masalah Rh pernah merupakan bentuk demam kuning yang teruk tetapi boleh dielakkan dengan suntikan imunisasi Rh (Rh immune globulin) pada ibu dalam tempuh 72 jam selepas kelahiran. Suntikan ini menghalang penghasilan antibodi yang boleh membahayakan bayi.

Selain itu terdapat juga komplikasi seperti kekurangan enzim G6PD, jangkitan kuman, bayi pra-matang, dan lain-lain lagi. Secara semula jadi, penyakit demam kuning normal (physiological jaundice) bermula pada penghujung hari kedua atau ketiga selepas bayi dilahirkan. Paras bilirubin dalam darah akan terus meningkat sehingga bayi mencapai umur 5-6 hari sebelum paras bilirubin menurun dan akhirnya menghilang apabila usia bayi mencecah 10 hari.

credit

Salam kasih sayang :)

Monday, March 14, 2011

Baby Einstein Music Box Orchestra The Magic Flute

Dengar music ni kat youtube..menenangkan...boleh cuba dengarkan kat baby masing2 :)

Music Baby Einstein Music Box

Cara banyakkan susu...bila dah kaji baru ku tahu...

credit

Apa yang dicoretkan adalah hasil kajian ibu sendiri setelah banyak muhasabah setiap kes ibu2 lain yang melalui waktu suka duka dalam kehidupan seharian bagi menyusukan anak mereka. Maka ianya adalah pendapat peribadi ibu semata2.

Saban hari makin banyak petua yang ibu temui untuk banyakkan susu... makan itulah makan inilah. Namun hakikatnya yang ibu sangat-sangat pasti adalah susu ibu akan secara sendirinya akan banyak dan membengkak sekaligus menitis2 (walau Nasa dah hampir dua tahun menyusu)apabila ibu mengambil cukup meal seharian ditambah dengan perasaan kegembiraan. Bertambah hebat susu ibu apabila ibu sangat gembira apabila abah sentiasa di sisi selain selepas waktu "bersama". Ianya terjadi kerana ibu berada dalam keadaan yang tenang dan gembira!

Ini kerana ibu dapati mereka yang berkongsi cerita mengenai bagaimana mereka perbanyakkan susu mempunyai cara yang hampir sama untuk ditafsirkan.
Sebagai contoh...

KES 1.
Akak makan ikan pakasam tetiba susu akak jadi bengkak. Waktu ni sangat lah happy sebab peroleh hasil yang sangat lumayan. Maka akak merasakan ikan pekasam ini antara makanan yang boleh banyakkan susu.So akak ini pun berkongsilah dengan ibu2 lain dengan bangganya. Maka ibu2 yang mempunyai masalah hasil yang makin merundum akan terus mencari ikan pekasam kerana diberitahu ikan pekasam membantu meningkatkan hasil susuibu. Namun hasil didapati bukan semua ibu berjaya seperti kakak ini. Mengapa?

KES 2.
Saya minum air longan saya merasakan susu saya jadi bengkak dan hasil perahan saya tiba2 banyak. Ish seronoknya. Saya yakin dengan minum air longan setiap hari susu saya bertambah banyak. Maka ibu ini pula berkongsi dengan ibu2 lain dan pastinya ibu yang mempunyai masalah hasil yang mula merundum akan terus mencari air longan tanpa berlengah lagi. Namun pastinya ada ibu yang berasa ia berkesan namun ada yang merasakan tiada apa2 perubahan. Mengapa?

KES 3.
Ibu mertua saya memberi petua bahawa dengan memakan limau bali boleh meningkatkan hasil susu ibu. Memandangkan saya juga suka dengan limau bali maka tiada masalah besar untuk mencuba petua mertua saya ini. Alhamdulillah kesannya sangat memuaskan. Jika biasanya hasil perahan adalah 6oz sekarang saya boleh dapat sehingga 10oz sekali perahan. Maka saya yakin limau bali adalah salah cara nak banyakkan susu. Ilmu ini disebarkan, maka ramai ibu yang mencuba. Sudah pasti yang mencuba adalah mereka yang mempunyai masalah perahan ataupun mereka yang rasa susu mereka semakin berkurang. Seperti biasa, ada yang merasakan petua ini hebat namun tidak kurang yang merungut petua ini tak boleh pakai langsung! Mengapa?

Jawapan kepada semua kes di atas.

Hakikatnya mereka yang berjaya mendapat hasil susu yang lumayan adalah kerana mereka menikmati makanan tersebut dengan rasa sangat2 gembira.

Sebagai contoh kes 1,
kakak ini memang penggemar ikan pekasam maka apabila beliau mendapat apa yang dihajati atau disukai maka hormon secara langsung akan melonjak gumbira! Susu juga akan menjadi banyak kerana pastinya kakak ini akan makan dengan bersungguh2.

Begitu juga dengan kes 2.
Mengapa ada yang gagal? Mereka ini bukan peminat air longan tetapi cuba menjadi pengikut atau terikut2 dengan cara orang. Mereka minum dan secara langsung air akan banyak dalam badan dan secara langsung susu akan banyak tetapi tidak sama dengan mereka yang sangat meminati air longan. Hasilnya akan berbeza sedikit ataupun tidak berkesan langsung! Bagi yang berkesan maka dapat saya simpulkan golongan ini turut gemar meminum air longan bukan dasar keterpaksaan semata2 untuk menambahkan susu.

Tidak kurang juga dengan kes 3.
Berapa ramai yang suka sangat2 makan limau bali? Mungkin mereka yang berasal dari negeri pengeluar akan sangat menyukai limau ini. Saya juga suka tetapi bukanlah saya amalkan makan setiap hari kerana harganya yang tidak kurang mahalnya. Maka mereka yang suka makan limau bali, secara langsung akan memakan buah ini dengan rasa gembira dan ini dapat membantu hormon dalam tubuh kita menjadi tenang dan hasil susu akan secara langsung melonjak naik. Bagaimana dengan golongan yang suka secara ala kadar? Mereka akan makan tetapi dengan niat dan mengharap susu mereka akan banyak secara magik. Percayalah hasilnya takkan sama dengan meraka yang sangat suka makan buah tersebut.

Maka dapat saya simpulkan di sini... pemakanan sangat penting dalam membanyakkan susu ibu. Makanlah dengan hati yang gembira serta nikmati makanan kesukaan anda tetapi berpada2 jangan sampai boleh menggemukkan anda!.

Supplement sekadar membantu badan kita mendapat zat yang kurang dalam diet makanan harian selain membantu memastikan susu ibu lebih diperkaya dengan nutrien.

Salam kasih sayang :)

Petua Untuk Berjaya Dalam Penyusuan...

Alhamdulillah, Aien genap 2 thn 3 bulan jumaat lepas :) apa yg lebih menggembirakan ialah puteri sulung ummi ni masih lagi menyusu dgn ummi...syukur kpd-Mu YA ALLAH kerana masih mengurniakan rezeki air susuku ini utk buah hati sulungku. Semoga rezeki yg melimpah ruah ini akan berlanjutan utk adik2 Aien nanti. Amin...

gambar kenang-kenangan kat Legend Water Challet, PD masa Aien umur 5 bulan...mcm kelakar sgt je babah dia agah2 :)


ni masa umur dia 9 bulan, baru bangun tidur, masih dlm buaian. tersenyum2 je dia :)


Jom kita kongsikan dgn kawan2 untuk berjaya dalam penyusuan...
cuba ELAKKAN perkara berikut:

1. Tidak mengepam atas alasan payudara tidak bengkak.
Breast hanya akan cepat bengkak apabila pengambilan makanan yang tinggi kandungan protien seperti ESP dan alfalfa. Sesi mengepam yang konsisten akan membantu memberi signal kepada otak bahawa badan perlu menghasilkan lebih banyak susu kerana sentiasa ada permintaan.

2. Pengambilan minuman bergas dan ber ais.
Secara perlahan2 amalan ini akan mengganggu penghasilan susuibu. Walaupun mungkin tidak berlaku kepada semua ibu namun yang ibu pasti amalan ini akan menyebabkan si ibu mudah mendapat sakit urat disebabkan pengambilan yang berterusan.

3. Pengambilan minuman berkafein.
Kafein menggangu kelancaran saraf dalam jangka panjang. Walaupun ada yang membuat kenyataan, buah kopi mengandungi antioksida yang tinggi...namun kita tidak makan buah kopi ratah begitu sahaja...ianya diproses dan telah kita maklum kopi itu mengandungi kafein yang lebih tinggi berbanding teh.

4. Pengambilan supplement khas untuk diet.
Apabila si ibu mengambil supplement untuk diet seperti menjadikan minuman berfiber menggantikan makanan sarapan pagi maka secara langsung si ibu telah mengurangkan zat asli dalam badannya. Walaupun jaminan selamat namun yang paling perlu kita fahami ialah, susuibu itu sangat kaya dengan nutrisi melalui pengambilan makanan si ibu. Maka apabila makanan yang sepatutnya dimakan itu digantikan segalanya dengan pengambilan suplement semata2 maka khasiat sebenar akan berkurang dan secara langsung memberi kesan kepada penghasilan susuibu pada masa akan datang. Supplement sepatutnya diambil hanya untuk mengisi ruang kekosongan zat dalam badan dan BUKAN menggantikan pengambilan makanan harian yang sebenar. Bagi ibu2 yang mengamalkan supplement diet pasti dapat melihat hasil perahan susuibu cair berbanding dengan mereka yang mengambil supplement sebagai tambahan kepada makanan harian mereka yang mendapat hasil susuibu sangat pekat dan lebih enak, pastinya!

6. Merungut setiap masa
Jangan sesekali merungut atau rasa kecewa dengan hasil perahan tetapi sebaliknya sentiasa bersyukur agar Allah menambahkan nikmat seperti janjiNya iaitu Allah akan menambahkan nikmat kepada sesiapa sahaja yang bersyukur.

Hubungi saya untuk mendapatkan Set Penyusuan anda sekarang di 012-6790 484!

Salam kasih sayang :)

Bantu Pesakit Alzheimer Dengan Vitamin

Alzheimer atau nyanyuk sudah tidak lagi dikaitkan dengan proses penuaan. Tambahan pula sejak munculnya formula-formula anti-penuaan (anti-aging) yang menyifatkan penuaan bukan sebab usia, tapi kerana wujudnya radikal2 bebas dalam tubuh kita. Sejajar dengan itu, Alzheimer kini dikenali sebagai penyakit progresif yang berlaku akibat kehilangan sel saraf otak. Ia disebabkan oleh ‘kehilangan’ sel otak secara sedikit demi sedikit, yang menyebabkan pesakit mengalami kekurangan fungsi mental dan akhirnya fungsi fizikal.

Ia adalah kerana fiber-fiber saraf di sekitar hippocampus, yakni pusat ingatan dalam otak menjadi ‘tersimpul’. Kekusutan yang berlaku terhadap saraf2 itu menyebabkan ia tidak dapat menyimpan dan menterjemah sebarang maklumat. Dengan kata lain, mereka ni mengalami ‘litar pintas’ dalam otaknya.

Alzheimer sebenarnya bukan perkara normal pada orang tua. Ini kerana ia telah dikelaskan sebagai sejenis penyakit, bukan sebahagian dari peningkatan usia. Ada sesuatu yang tidak kena pada pengidap Alzheimer. Ramai orang yang menghampiri usia 90 tahun masih lagi dapat berfikir dengan sihat dan bijak, contohnya Tun Mahathir.

Menurut kajian, otak penghidap Alzheimer didapati mengandungi kandungan kalsium, silikon, sulfur dan aluminium yang tinggi. Protein dalam darah juga boleh menyumbang kepada terjadinya penyakit ini.

Setakat ini tiada rawatan untuk pesakit Alzheimer, oleh kerana ia adalah penyakit progresif. Namun, terdapat terapi bagi meringankan masalah yang dihidapi oleh pesakit Alzheimer.

Bagaimana mengawal diri agar dijauhi dari Alzheimer?

Menurut orang-orang tua, cara untuk mengelakkn dari terkena penyakit Alzheimer ialah dengan memperbanyakkan membaca & mengaji al-Quran, zikrullah serta banyak membaca buku. Nabi SAW juga ada memberi petua bahawa untuk menjauhi nyanyuk ialah dengan melazimkan istighfar 70 kali sehari.

Selain dari itu, penyakit Alzheimer boleh dihindari dengan penjagaan kesihatan, termasuk pemakanan.

Berikut adalah cadangan yang boleh diamalkan bagi mengelakkan penyakit Alzheimer:

Vita-E Complex – Vitamin E membantu dalam pengangkutan oksigen kepada sel-sel otak.

B Complex – Vitamin B12 mengelakkan ‘hilang ingatan’ dalam diri kita.

Lecithin – meningkatkan fungsi dan potensi otak.

Omega Guard - dengan DHA untuk meningkatkan daya ingatan.


Supplement bagi membantu pesakit Alzheimer:

Energizing Soy Protein - Mengandungi asid amino yang membekalkan tenaga kepada otak, jantung dan otot rangka dengan menyalurkan asid lemak kepada sel-sel tersebut. Cartinine (sejenis asid amino) membantu melambatkan proses ‘penurunan’ mental pada pesakit Alzheimer.

Garlic Complex -membantu melambatkan proses penyusutan otak.

Omega Guard - memperbaikkan fungsi kognitif.


Sekiranya anda mendapati ahli keluarga mengalami masalah seperti mudah lupa, cepat moody, short-tem memory loss, bingung, dan sebagainya – segeralah berjumpa doktor. Pesakit yang melibatkan perkara sebegini perlu mendapat pengesahan doktor kerana dikhuatiri simptom2 tersebut bukan sekadar nyanyuk, tapi ada masalah otak yang lain.

credit

Ingin mendapatkan vitamin shaklee ini? hubungi saya di 012-6790484 untuk saya uruskan penghantaran kepada anda.

Salam kasih sayang :)

Monday, March 7, 2011

Rambut gugur & ibu menyusu ~ cara mengatasinya

credit

"Nak makan organ dalaman macam hati , ginjal tiap hari tidak digalakkan...nak makan kerang setiap hari tiada yang fresh. Ikan adakala mahal yang amat...walhal ini antara sumber zinc yang terbaik. Banyak kekangannya.... "

Ibu mendapat beberapa email serta mesej dari ibu2 yang mengadu susunya sedikit walhal mereka di dalam pantang... Tidak dinafikan kebanyakkan ibu2 akan merasakan susunya melimpah ruah sepanjang dalam berpantang TETAPI perlu diingat tidak kurang juga golongan ibu yang mempunyai masalah pengeluaran susu sejak di dalam pantang lagi.

Ibu mengambil kisah benar seorang kenalan ibu di Miri dan ini berlaku 5 tahun dahulu....Ibu ini melalui pembedahan untuk melahirkan anak pertamanya. Namun beliau mempunyai masalah untuk menyusukan anaknya.Susunya sangat sukar untuk keluar. Tambah kasihan lagi luka tempat pembedahannya melarat dan bernanah dan terpaksa dibersihkan sekali lagi.

Melalui pengalaman beliau itulah ibu mengakui kebenaran yang mamatok selalu pesan semasa ibu di dalam pantang..." Makan vitamin ya, jangan lupa makan zinc sekali supaya luka operate tu cepat baik."..

Memang di dalam multivitamin telah mengandungi mineral zinc ini namun kuantiti yang diperlukan adalah tidak mencukupi. Pengambilan tambahan zinc terutama di dalam pantang sangat membantu mempercepatkan proses pembaikan luka.

Ibu teringat lagi dulu semasa ibu kecil dan uncle Hatta terpaksa melalui pembedahan appendix, arwah abah ibu bersusah payah membeli beberapa ekor ikan haruan hidup yang akan di masak untuk beberapa hari untuk Uncle Hatta cepat baik dari kesan sakit operate. Apa kaitannya ikan haruan? Ikan haruan dikatakan mempunyai kandungan zinc yang tinggi dan membantu proses baik luka dengan cepat.

Ibu juga dapati bahawa ibu2 yang mempunyai sistem imun yang rendah akan mengambil masa yang lama untuk baikkan luka kelahiran baik normal mahupun ceaser. Kekurangan zinc adalah antara salah satu faktor penyebab. Mungkin si ibu itu mengamalkan makanan yang seimbang 3 kali sehari namun kadangkala zat zinc itu dipandang remeh.
Ada antara ibu yang punya masalah untuk menghasilkan susu yang meriah di waktu berpantang...antara sebab mungkin terjadi demikian adalah kerana:

1. salur dan kelenjar susu masih tersumbat terutama bagi kelahiran pertama kalinya

2. kekurangan zat zinc yang diperlukan oleh tubuh si ibu untuk proses penyembuhan serta keperluan penyusuan.

Oleh kerana inilah juga ibu turut memastikan zinc dimasukkan dalam set C terutama khas buat ibu2 yang sedang menjalani berpantang selepas bersalin. Ini kerana zinc membantu si ibu mempercepatbaikkan luka kelahiran dan secara langsung membantu permbesaran bayi dengan sihat.

Adakah si ibu perlu setiap masa mengambil supplement zinc? ...pada pendapat ibu secara peribadi...setiap orang mempunyai keperluan yang tidak sama. Namun bagi ibu yang sihat dan normal serta pembesaran anak hasil dari susuibu sangat memberansangkan maka si ibu boleh hanya concentrate dengan multivitamin sahaja selepas habis berpantang selain b complex untuk tenaga dan vitamin C sebagai penguat antibodi.

Penting ke multivitamin sebenarnya?

Ya sangat penting kerana dalam multivitamin mengandungi semua zat yang adakala tidak dapat kita perolehi dari diet makan harian kita.

Sebab itu ada ibu2 yang mempunyai masalah rambut gugur hatta anak sudah setahun lebih menyusu. Ini kerana diet seharian ibu tidak mengandungi zinc yang cukup untuk menampung keperluan menyusu si anak dan keperluan tubuh si ibu. Namun hal ini turut berlaku kepada mereka yang mempunyai masalah rambut gugur berpunca dari pemakanan yang kurang seimbang.


RDA (Recommended Dietary Allowance) Zinc bagi Bayi Di Atas 7 Bulan, Anak-Anak dan Orang Dewasa
Bayi diatas 7 bln hingga 3 tahun >> 3 mg
Anak Umur 4 thn hingga 8 thn >> 5 mg
Anak Umr 9 hingga 13 tahun >> 8 mg

Usia 14 hingga 18 tahun:
* Laki-Laki >> 11 mg
* Perempuan >> 9 mg
* Hamil >> 13 mg
* Menyusui >> 14 mg

Usia 19 tahun ke atas:
* Laki-Laki >> 11 mg
* Perempuan >> 8 mg
* Hamil >> 11 mg
* Menyusui >> 12 mg

# Tambahan info: di dalam sebiji multivitamin Shaklee mengandungi 7.5mg zinc.


Secara kesimpulannya.... pastikan pengambilan makanan diet seharian yang seimbang membantu kita mendapatkan kesihatan yang optimum.

Salam kasih sayang :)

Cuba teka saya buat apa?

Hehehe..tengoklah apa si kenit ni buat...
Rasa2nya Aien ni tgh buat apa ya?
Saper2 yg terer cuba lah teka..... ;P


hehehe.. tukar tempat pulak! ;)


jom tgk gbr jauh2 sikit :)


hehehe..dia malu bila tau ummi amik gbr dia tgh nenen ;P
cepat2 tutup muka :)


nilah Aien Nur Sophea, masih prefer susu ummi walaupun empat hari lagi umur nak masuk 2thn 3 bulan :) dia skrg memang tgh petah bercakap. bila ummi tanya,

Aien, sedap ke susu ummi? dia jawab "sedappp"
rasa apa? dia jawab "rasa nenen"

hahahaha kelakar je jawapan ;)

ni aksi faveret Aien time menyusu yg tak tahan (nasib baik saya dah biasa hehehe...)


nampak tak, tangan dia buat apa? hahahaha

Anakku...anakku... :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...