Tuesday, July 26, 2011

Performance Drink & ESP untuk puasa

Minggu depan kita dah start puasa. Dan ramai juga yg awal2 lagi dah buat persediaan utk hadapi puasa ni. Tak ketinggalan para ibu2 yg menyusukan anak. Hot item utk bulan puasa ni ialah Performanace Drink & ESP :) bukanlah nak kata amik dua2 minuman ni dah cukup buat kita kenyang sepanjang siang ramadhan tapi sekurang2nya ia membantu badan kita kekal bertenaga dan tak terlalu keletihan yang boleh menyebabkan kita tidak produktif jika dibiarkan berlarutan.

2 tahun puasa sambil menyusukan Aien, saya bekalkan diri dgn kedua2 minuman ni. Memang puas hati & berbaloi2 :)


Jom dapatkannya sekarang. Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau Facebook : Jannatul Fadilah utk dapatkannya pada harga yg istimewa! :)

Salam kasih sayang :)

Kita yang merubahnya

Mungkinkah pengambilan vitamin untuk penjagaan kesihatan benar-benar trend masa kini? Dikatakan ramai ibu yang menyusu anak sedar tentang kepentingan vitamin bagi memastikan diri mereka sihat serta anak mendapat khasiat vitamin tersebut melalui susuibu. Namun bagi ibu-ibu yang baru dengan dunia penyusuan akan membuat kesimpulan mungkin vitamin ini boleh membantu mereka menambah produktiviti susu mereka tanpa memahami konsep sebenar penyusuan. Semakin hari ianya berlarutan dan pengambilan vitamin untuk penyusuan menjadi trend kerana si ibu menganggap vitamin itu yang banyakkan susu mereka sehingga menimbulkan banyak reaksi.

Walau bagaimanapun , sebenarnya secara peribadi saya yakin ramai ibu-ibu yang mengambil vitamin adalah untuk kesihatan diri mereka kerana ingin terus berjuang dalam penyusuan susuibu buat bayi mereka. Mungkin hanya segelintir yang membuat tanggapan vitamin itu yang membanyakkan susu mereka ditambah mereka masih baru dalam dunia penyusuan susuibu.

Meminjam kata-kata seorang ibu ini :
" supplement tu bukan lah menjana kepada penambahan hasil susu, tapi menjana khasiat pada yang memakannya. Dengan keadaan kita ibu2 yang bekerja dan bekerjaya sampai kadang2 skip makan dan ambil maknan yg sambil lewa, maka adalah penting sekiranya kita ambil suplement sebagai sumber pemberi tenaga juga vitamin lengkap untuk diri kita sendiri.. tak kira lah dari produk mana sekali pun.. secara tak langsung vit yg kita perolehi ni dapat juga di salurkan terus kepada anak kita melalui susu ibu.. Memang lah betul sumber semula jadi adalah vitamin yang paling bagus dan terbaik untuk kita.. tp kalau makan pun dah mcm2, n belum tentu completenya dengan zat2 yang sepatutnye.. tak guna juga kan?? apa pun, tepuk dada tanya lah selera.."


Ramai ibu yang bekerjaya hari ini mnedapati pemakanan mereka tidak teratur apatah lagi untuk memenuhi keseimbangan yang dicadangkan dalam piramid makanan, maka pengambilan vitamin membantu mereka sihat, ceria, bertenaga dan mampu meneruskan pekerjaan rumah selepas pulang dari kerja. Maka keperluan vitamin adalah keutamaan demi memastikan mereka dapat meneruskan perjuangan dalam penyusuan secara tidak langsung.

Allah telah berfirman di dalam Al-Quran: “….Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka….” (Ar-Ra’du:11)

Bagi ibu-ibu yang sedang struggle untuk menjayakan penyusuan, peganglah kepada 4 perkara ini:

Pertama, IKHTIAR, ALLAH memberikan kepada kita tenaga, akal fikiran, dan perasaan yang merupakan proses untuk ikhtiar, berusaha, berjuang, bekerja, dan bergerak. Kita dianjurkan untuk selalu berikhtiar, berjuang, sabar dalam ikhtiar. Mahasabah diri dan memperbaiki keadaan dengan berjihad.

Sebagaimana yang dijelaskan dalam Al-Qur’an : “Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum,kecuali kaum itu sendiri mengubah keadaan dirinya.” (Al-Ra’du [13]:11)

Kedua DOA.“Tidak ada yang mampu mengubah qadhanya ALLAH kecuali doa.” (H.R. Tirmidzi)Doa yang dimaksud dalam hadits di atas adalah doa yang ikhlas dan sungguh-sungguh. ALLAH menegaskan dalam firman-Nya; “Berdoalah kalian kepada-Ku, niscaya doa kalian Aku mahkbulkan.” (Al-Mu’min [40]:60)

ALLAH sangat senang menatap hamba-Nya yang mengemis, merayu kepada-Nya, memohon kepada-Nya, agar Dia campur tangan dalam urusan kita. Menangis dalam berdoa. Puncak kekhusyukan doa adalah saat kita berdoa sambil menangis. Kerana khusyuk, mereka menangis, karena menangis mereka bertambah khusyuk. Berdoa saat sujud, karena itu adalah posisi yang terbaik untuk berdoa. Oleh kerana itu, perbanyaklah berdoa saat sujud.

Ketiga, KHUSNUZHAN (berbaik sangka) “Aku bagaimana prasangka atau praduga hamba-Ku.” (H.R. Bukhari) Baik sangka merupakan akhlak yang terpuji, ada hikmahnya, dan banyak kebaikannya. Kita harus selalu berbaik sangka bahwa dalam setiap peristiwa ada rahmat ALLAH. Subhanallah! Dengan berbaik sangka bahwa di balik sakit ada rahmat, di setiap musibah ada hikmah dan di dalam kematian ada ridha ALLAH, maka kita akan bertambah dekat dengan Allah. Dengan baik sangka, takdir itu akan menjadi lebih baik, akan diterimanya dengan ikhlas, dan percaya bahwa takdir itu merupakan qudrah dan iradah Allah. Semua takdir yang diberikan oleh Allah adalah yang terbaik. Hanya saja kita sering melihatnya dengan nafsu dan emosi. Sedangkan dalam nafsu ada dunia, dosa, dan kepentingan-kepentingan sesaat yang menyebabkan kita tidak nyaman melihat takdir dan selalu menyalahkan.

Keempat, TAWAKKAL kepada ALLAH s.w.t., Setelah kita berikhtiar, berdoa dan berbaik sangka kemudian yang terakhir kita harus tawakkal.Allah berfirman dalam Al-Qur’an:

“Siapapun yang menyerahkan urusannya kepada Allah (Setelah ia berikhtiar, berdoa dan berkhusnuzhan) niscaya Allah akan mencukupi kebutuhannya (urusan berikutnya adalah urusan Allah).” (At-Thalaq [65]: 3)Allah sangat senang terhadap hamba-Nya yang setelah berjuang dengan maksimal, lalu ia menyerahkan sepenuhnya kepada Allah, apa pun yang diberikan Allah ia terima dengan lapang dada. Allah berfirman dalam Al-Qur’an: “Allah senang/cinta/sayang kepada hamba-hamba-Nya yang menyerahkan urusannya kepada Allah.” (Ali-Imran [3]: 159)

Sebagai manusia kita tidak ada apa-apanya, lemah, dan dha’if. Karena itu, setelah berikhtiar kita serahkan segalanya kepada Allah. Usaha wajib, tapi Allahlah yang menentukan hasilnya. Apa pun keputusan Allah, itulah yang terbaik.

Maka pada saya, mereka yang amalkan vitamin hanyalah kerana mereka ingin mengubah nasib mereka kepada yang lebih baik. Tidak dinafikan kelebihan pengambilan vitamin atau sesetengah produk milk booster memang mempengaruhi kepekatan susuibu kerana pengambilan supplement meningkatkan kepekatan darah namun biarlah ianya menjadi rahsia pencipta. Bagi yang diberi kelebihan merasa nikmat ini dimana mereka mendapati susu pekat membuatkan anak mereka kenyang ditambah banyak urusan lain dapat dilakukan apabila anak tidur nyenyak merupakan satu anugerah ALLAH semata-mata bukanlah disebabkan oleh vitamin atau milk booster tadi.

Maka balik kepada diri individu, mengapa mereka mengambil vitamin. Mereka pastinya mempunyai sebab tersendiri untuk mengambilnya. Seperti yang pernah saya nyatakan dalam entry2 saya sebelum ini, jika kita tidak mampu membeli rumah banglo mewah maka jangan kita pandang serong pada yang memiliki banglo mewah. Malah jika kita menaiki kereta ke tempat kerja, jangan dihina mereka yang menaiki bas. Setiap orang punya kemampuan tersendiri. Sama juga dalam hidup ini....hati perlu bersih, baru rezeki akan datang. Tidak perlu cemburu pada hasil orang lain tetapi jadikan inspirasi untuk kita lebih maju. Iri hati dan dengki adalah penyakit hati yang lambat laun akan menutup banyak pintu rezeki dan rahmat ALLAH.

* jom ubah nasib kita...jadikan hari ini lebih baik dari semalam. Letakkan usaha.

credit

Hubungi saya di 012-6790484 atau facebook Jannatul Fadilah utk maklumat lanjut consultasi percuma!

Salam kasih sayang :)

Saturday, July 16, 2011

Doa Pagi dan Petang....

“Ya Allah ya Tuhan kami, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada keluh kesah dan dukacita, aku berlindung kepada-Mu dari lemah kemahuan dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat penakut dan kedekut, aku berlindung kepada-Mu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.”

Friday, July 8, 2011

Sekilas info tentang ESP


1. membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.

2. menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung

3.setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat

4.kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah

5.ESP ni bertindak sebagai energy booster dan bagi kita rasa kenyang. Selain tu, bagi bf moms, ESP ini sangat membantu dalam mempercepatkan penghasilan susu badan.

** Sangat membantu ibu2 yg menyusukan bayi semasa 'datang bulan' **


Boleh add saya di FB: Jannatul Fadilah atau hubungi saya di 012-6790 484 utk update terkini vitamin2 shaklee anda!

Salam kasih sayang :)

Tuesday, July 5, 2011

Kisah Ira yang gigih ganti puasa sebulan sebelum Ramadhan tiba lagi ~ Adakah Puasa Menjejaskan Susu? Jom baca! ~

Memandangkan ibu menyusu tgh giat ganti puasa or prepare nak puasa.. inilah dia hotstuff.. Best Seller... apa dia? Of Course Energizing Soy Protin-ESP.. Yang mana rasa tak berkaitan tu..bolehla share dgn isteri adik kakak atau sedara2 atau sahabat yg menyusu ya.....

Taknak la cite panjang.. JOm baca kisah Ira dari Miri,beliau ni lahirkan babynya Syamimi pada 1 Ramadhan....haaa.... berpantang time Ramadhan... time pantang okayla...tapi time nak ganti puasa sebulan tu..perghh... dahla beliau masih menyusukan Syamimi.. jadi adakah berpuasa menjejaskan pengeluaran susu?... Apa perisai beliau?.. Meh baca meh.. sy petik kisah ni dari blog beliau di link ini.
_____________________________

Tahun lepas Syamimi lahir pada 1 Ramadhan. Malam sebelum puasa tu, memang saya dah ada sikit2 contraction. Tapi saya buat bodoh je sebab saya pernah dapat false alarm masa week 24. Masa false alarm tu, siap keluar darah lagi. Siap warded kat Columbia Asia lagi 3 days. Masa tu Allah saja yang tahu. Doa doa doa je keje saya. Sebab saya tak mau bersalin awal. Aiman pon beza 7 bulan je dengan adik dia yang kat dalam perut masa tu. Saya tak ready lagi untuk baby kuar. Masa tu, saya tetapkan jugak lagi consume vitamin Shaklee for preggy mommies termasuk ESP. Memang saya tak tinggal. Dan alhamdulillah everything kembali normal...

Memang saya sahur minum 2 sudu ESP dan semua vitamin Shaklee masa tu selain daripada makanan2 lain especially kurma. Alhamdulillah dengan izin Allah ia membantu saya kekal bertenaga. Masa kak hawa datang visit saya lepas bersalin pon..dia cakap saya bertenaga tak macam orang bersalin. Seronok! Dahla dapat baby girl. So anak saya sekarang dah sepasang.:)

Actually saya nak cerita pasal saya menggantikan puasa sebulan tahun ni sebab berpantang bermula 1 Ramadhan tahun lepas. Walau pon saya berpuasa, susu saya tetap maintain. Saya sangatlah suka. Sebab susu saya ni je yang saya bagi kat anak saya Syamimi yang berusia 11 bulan. Tak bagi susu formula lagi. Saya tekad untuk continue bagi susu ibu untuk syamimi sampai 2tahun.

Saya amalkan Performance drink,ESP dan Shaklee breastfeeding set serta osteomatrix untuk memastikan saya boleh menggantikan puasa sebaik mungkin tanpa terlalu penat. Performance drink boleh mengurangkan dehydration badan kita sewaktu berpuasa. ESP kekal memberikan tenaga kepada kita sepanjang hari. Osteomatrix adalah kalsium yang boleh memberikan 100% keperluan kalsium yang diperlukan untuk badan kita. Begitu juga dengan vitamin Shaklee set breastfeeding. Ia mengandungi B compleks, Vitamin C, Vitalea dan Alfafa sebagai milk booster. Syamimi minum sikit pon memang dah kenyang sbb saya amik ESP..dalam sehari sekarang ni dia cuma minum 9 oz. Tupon dalam 3-4 kali minum. Yelah kan..syamimi pon dah start makan dah.
_______________________________

Alhamdulillah..saya tumpang gembira membaca kisah Ira.. Alhamdulillah..dgn izinNya jua shaklee membantu dalam usaha meningkatkan pengeluaran susu ibu. Apa2 pun.. Bukan vitamin yang banyakkan susu tetapi USAHA si ibu itu memerah dan menyusukan anak sekerap mungkin. Bukan vitamin yang banyakkan susu tetapi USAHA si ibu itu menjaga pemakanan dan berusaha meningkatkan nutrisi dalam susuibu. Bukan vitamin yang banyakkan susu tetapi USAHA si ibu itu mendekatkan diri kepada Maha Pemberi iaitu Allah..Dan oh ya..ada lagi ..pengambilan vitamin yang konsisten sepanjang penyusuan dapat menjadikan si ibu lebih sihat cergas gembira ceria muda jelita berseri2..
_________________

Bagi yang baru mengenali perkataan ESP....ESP adalah Energizing Soy Protin dan ianya dalam bentuk serbuk. Tawaran menarik bulan ini, pembelian 2 tin ESP mendapat PERCUMA delivery. Boleh email atau sms saya untuk mengetahui harga runtuh sempena Julai :)

Credit

Salam kasih sayang :)

Sekadar berkongsi ~ baby Shaklee! :) ~

Alalala..geram betul saya dgn baby2 ni. comel2 dan tembam2 betul!

Kalau nak tau, ibu2 baby ni fully bf mereka di samping tambah vitamin shaklee dlm diet harian mereka. secara tak langsung, vitamin2 tu mengalir ke susu ibu & baby2 ni lah yg dapat! :)

Ni baby Ummu Aiman. Baby ni ibu dia makan Shaklee sejak mengandung tau. Tersangatlah tembamnya dia...



lagi satu.. baby Zaza :)


eeee..memang comel kan?

Salam kasih sayang :)

Setiap kejayaan perlukan kegigihan & kesabaran...

Kesan makan vitamin ni bukan macam kita makan cili. Terus terasa pedasnya. Ia memerlukan kegigihan & kesabaran kita utk melihat hasilnya ke atas diri kita. Kesannya juga berbeza mengikut individu. Ada yg cuma mengambil masa 2 hari dah nampak kesan (kesan ke atas peningkatan susu macam saya, alhamdulillah...) malah ada juga yg mengambil masa lebih sedikit utk menampakkan hasil. Seperti contoh customer2 kami di bawah:

Ummi Hanifah,


Asmida,


Yang penting, kita sentiasa konsisten & tidak berputus asa serta sedar, rezeki anak2 & keluarga kita Allah yg tentukan.

Salam kasih sayang :)

Dari 1oz ke 8oz!!!

Alhamdulillah...

Satu demi satu perkongsian mengenai kesan positif terhadap pengambilan vitamin2 Shaklee ini yg kami terima. Terbaru daripada seorang customer yg baru seminggu consume  breastfeeding set yg sungguh gembira dengan hasil yg diperolehi setelah konsisten mengambil vitamin ni selama seminggu.


Saya sendiri dapat bayangkan kegembiraannya melihat peningkatan susu ibunya dari cuma 1-2oz sekali pam kepada 5-8oz utk sekali sesi pam! Tanpa ragu-ragu! :)

Anda juga mampu utk dapatkan hasil sebanyak itu! Yang penting, 3 konsep utama yg kami titik-beratkan dalam penyusuan sudah anda penuhi.

Insya allah, rezeki anak-anak ada berkat usaha gigih ibunya :) amin...

Hubungi saya untuk mendapatkan set penyusuan anda sekarang di 012-679 0484 atau FB: Jannatul Fadilah dan kami akan pastikan anda juga mampu mengecapi kemeriahan susu ibu untuk si comel tersayang!

Salam kasih sayang :)

Monday, July 4, 2011

EPO atau GLA?

Suplemen Evening Primrose Oil, atau dengan nama singkatan nya EPO, amat masyhur di kalangan wanita. Ada yang menggunakan sejak dari muda, ada yang mengamalkan bila dah berusia, terutama apabila hampir-hampir menopause, dan tidak kurang juga yang menggunakan setelah berumah tangga, untuk menstabilkan hormon kewanitaan. Pendek kata, ada sesetengahnya yang berkata, "Kalau tak ambil suplemen lain pun takpalah, asalkan jangan skip makan EPO". Begitu sekali impak EPO kepada kaum wanita!

Di Shaklee, kami tidak mempunyai vitamin yang di panggil EPO, namun, Shaklee ada vitamin yang lebih baik daripada EPO, yang dikenali sebagai GLA Complex. Owh ya, dalam GLA Complex ini, turut ada kandungan Vitamin E dan Minyak biji matahari.

Kenapa kami konfiden yang GLA Complex Shaklee lebih baik daripada suplemen EPO di pasaran? Ini kerana, ramai yang tidak tahu, bahawa sebenarnya, kandungan bahan utama di dalam EPO ialah GLA - gamma-linolenic acid. Sedikit petikan daripada NCCAM.


* Evening primrose oil is extracted from the seeds of the evening primrose. *

Evening primrose is a plant native to North America, but it grows in Europe and parts of the Southern hemisphere as well. It has yellow flowers that bloom in the evening. Evening primrose oil contains gamma-linolenic acid (GLA), an essential fatty acid. Essential fatty acids are required by the body for growth and development, and must be obtained from the diet.


Jadi, apakah kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex nie?

* Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
* Membantu meningkatkan kesuburan - for those trying to conceive baby!
* Melegakan PMS (sindrom pra-haid) - abdominal pain, breast pain
* Membantu dalam menangani menopous
* Menguatkan kuku dan rambut
* Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
* Membantu menangai ekzema
* Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
* Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
* Menguatkan imuniti tubuh
* Memperlahankan proses penuaan
* Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
* Mengawal kencing manis dan darah tinggi
* Mengawal kolesterol
* Untuk fungsi saraf

*Source : Shaklee Malaysia

Sebotol Shaklee GLA Complex hanyalah RM83 termasuk kos penghantaran! Pastikan anda mendapakan konsultasi secukupnya sebelum memulakan pengambilan, terutama bagi yang mengambil GLA Complex untuk kecantikan dan kesuburan!

Kalau anda adalah return customer saya, ada special offer untuk anda.

Credit

Salam kasih sayang :)

GLA dan kesihatan kita

GLA atau nama saintifiknya dikenali sebagai Gama Linoleik Acid (GLA). Ia merupakan bahan binaan bagi prostaglandin. Apa pula prostaglandin? Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah

FAEDAH

GLA dikatakan membantu mengurangkan keradangan yang biasa dalam sindrom pra-haid(PMS), arthritis rhematoid dan eczema. Selain itu GLA membantu mengurangkan sakit dan kebas yang berkaitan dengan masalah kencing manis. GLA juga dikatakan dapat membantu mengawal kencing manis (jenis 2) dengan membaiki kadar insulin & kolesterol. GLA juga membantu dalam menyingkirkan lebihan berat badan terutama bagi yang ingin mengurangkan berat badan.

SIAPA YANG MEMERLUKAN GLA?

GLA diperlukan bagi golongan wanita yang menghidap Pre Menstrual Syndrom atau PMS. GLA sangat diperlukan oleh pengidap arthritis rheumatoid dan eczema dan mereka yang menghadapi masalah kencing manis serta mereka yang bimbang dengan lebihan berat badan.

MENGAPA SHAKLEE GLA

1. Bahan Asid linoleik Gama hanya boleh didapat dari 3 tumbuhan (bijiran):
- Evening Primerose Oil
- Black current
- Borage – minyak tertinggi 2 x ganda dari primerose & 50% lebih tinggi dari
black current

2.Badan boleh membina GLAnya sendiri dengan menukarkan asid linoleik yang didapati secara semulajadi dalam minyak sayuran tetapi faktor-faktor seperti tekanan, penuaan, penyakit & pengambilan alkohol boleh menggangu proses penukaran tersebut. Oleh itu pemakanan tambahan GLA sangat di syorkan bagi memastikan tubuh mempunyai bekalan binaan yang mencukupi untuk postsglandin
3.Diuji secara klinikal untuk bioavailabiliti, serapan & gabungan ke dalam sel & tisu
4.Dari borage sumber semulajadi yang paling pekat asid lonileik gama
5.Setiap kapsul mengandungi 90 mg asid linoleik gama, 216 mg asid linoleik & 15 IU vitamin E
6.Di lindungi oleh Shaklee Guard – sistem anti –pengoksida semulajadi dipaten secara eksklusif bagi memastikan kestabilan dan kesegaran

credit

Salam kasih sayang :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...