Sunday, September 25, 2011

Kulit Saya Cantik Mengandung Kali Ni.. :)

Sebenarnya saya dah lama tak sabar2 nak cerita kat korang pasal perubahan ketara kat saya masa mengandung kali ni. Bukan apa, saya nak tunggu jugak kot2 saya cerita awal2, tapi lepas tu tak jadi...tak bestlah testimoni diri sendiri ni ;P

Ni cerita pasal kulit saya (kulit badan, perut yg makin terik itu & bakal kilang susu utk adik Aien nanti hehehe...) yg saya teruja ia tak buruk (huh.. teruknya perkataan!) macam masa mengandungkan Aien dulu! Alhamdulillah...

Masa peknenkan Aien dulu, saper2 yg rapat dgn saya..ahli keluarga dan member2 opis terutamanya taulah betapa tak cantiknya kulit saya terutamanya kat bahagian tangan, belakang badan, dada, bahu, kaki, perut etc sebab ditumbuhi dgn jerawat2 kecil & gatal. Garu tetap garu sebab gatal tapi mujurlah tak sampai jadi kudis. En billy belikan lotion, krim stretch mark buat sapu utk legakan gatal2 saya & melembabkan kulit perut yg semakin menerik tu tapi ia sekadar melegakan aje. Ada yg kata itu pembawakan masa mengandung. Tapi memang adik beradik saya kalau peknen kulit buruk!

Gambar lama ~ PALMER's coco butter cream utk sapu kat perut & kulit gatal


Masa mengandungkan Aien saya memang tak amik apa2 supplement melainkan vitamin biasa yg Doktor Hatta bagi. Obimin tu je la yg saya makan start masuk 4 bulan sampai nak lahirkan Aien. Sebelum tu amik folic acid je. Yang saya ingat, ruam2 gatal tu mula tumbuh masa kandungan 4 bulan. Berlarutan sampai bersalin. Teruk betul masa tu. Sampai nak pakai baju lengan pendek pun malu sebab ruam2 gatal tu terlalu buruk! Tu baru kat bahagian badan, belum lagi perut yg dah ada stretch mark hodoh!

Gambar ni buktinya! Masa dinner opis En Billy bulan Nov 2008, Aien dlm perut dah 8 bulan lebih...tengoklah bintik2 ruam kat tangan tu....(muka pun kembang hehehe...)



Nasib baik tak malu nak bersosial :)

Gambar perut tak dapatlah saya nak tunjuk kat sini :P. Kalau nak, jom jumpa saya, saya tunjuk gambarnya

Mengandung kali ni, saya dah bebas dari segala masalah tu. Alhamdulillah...
Sebab, dari mula plan nak mengandung sampailah sekarang dah nak masuk 8 bulan, saya amalkan pengambilan Vitamin2 Shaklee secara konsisten setiap hari. Boleh baca kat sini cerita saya plan mengandung anak kedua dengan vitamin2 Shaklee :)


Keperluan vitamin yg cukup membantu keadaan diri saya sekarang :) Betul2 terasa perubahan yg ketara, berbeza di antara dua keadaan pregnant.

Betul ke vitamin2 ni yg buatkan kulit saya cantik?

Jawapan saya: YA, BETUL!

Terus terang saya katakan, vitamin2 ini yg saya amalkan secara konsisten sejak dari plan nak mengandung sampailah sekarang...

Masa plan nak mengandung, saya ambil Set B (bf set) yg terdiri drpd vitamin2 asas Shaklee seperti:

1) Vitalea
2) B Complex
3) Vitamin C
4) Alfalfa (sebab saya masih meneruskan bf Aien)
5) Ostematrix (kalsium magnesium)
6) ESP
7) Vitamin E
8) Zinc

Bila dah sah mengandung, saya cuma konsisten dengan:

1) Vitalea
2) B Complex
3) Vitamin C
4) Ostematrix (kalsium magnesium)
5) ESP
6) Omega Guard
7) Performance Drink (kalau rasa tak cukup air hari tu...)


Yang ada kaitan dgn kulit cantik saya ni ialah pengambilan Vitamin E sebelum mengandung iaitu persediaan diri saya untuk melalui keadaan semasa mengandung, Vitamin C dan ESP sebelum dan semasa mengandung.

Vitamin E

Antara khasiat Vitamin E, ia membuatkan si pengamal nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat. Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam ~ saya percaya pengambilan vitamin E sebelum preggy kedua ni membuatkan kulit saya bebas drpd kelihatan buruk! Lebih2 lagi perut saya yg makin tegang tu still cun sampai sekarang :).

Vitamin C

Vitamin C pulak antara khasiatnya membuatkan kulit lebih licin, tegang dan cantik, dan luka cepat sembuh kerana ia membentuk perhubungan tisu badan yang kuat ~ ini yg menyebabkan kulit perut saya yg dulu buruk jadi cun mengandung kali ni. Memang takde stretch mark langsung! putih gebuzz & comel je nampaknya ;) syok tau tengok. Memang ada amik gambar kenang-kenangan utk tatapan diri sendiri & adik Aien nanti :) (mahu aje saya upload kat sini hehehe...kalaulah boleh...)

ESP

Protein sangat penting untuk perkembangan tubuh badan kita. Protein diperlukan oleh sel untuk membentuk sel baru. Sel yang sihat membantu menjana organ yang sihat seterusnya membantu kelancaran sistem tubuh badan ~ ini ada kaitan dengan keadaan kulit saya di mana sel kulit dulu yg buruk2 tu dah digantikan dgn sel kulit baru. Sebab itulah kulit saya cantik sekarang :)

Taraaaa!!!! Gambar terbaru jalan2 dengan baju t-shirt lengan pendek kat tasik permaisuri lepas amik darah utk GDM. Tiada lagi gatal2 di badan :) Gambar ni Aien yg snap :)


Ni pun gambar terbaru jugak. Masa raya haritu... kulitku bebas daripada gatal2 & kulit buruk :) Alhamdulillah...


Kalau nak tengok testimoni secara 'live' boleh buat appoinment dengan saya hehehe... call saya di 012-679 0484 atau email di elila80@yahoo.com atau add saya di Facebook: Jannatul Fadilah.

Selain dapat khasiat badan kekal cergas bertenaga masa mengandung, dapat lagi khasiat kulit cantik. Memang berbaloi-baloi!!! Tak rugi kita melabur duit yg banyak utk mendapat khasiat dan kepuasan diri sendiri. Suami pun suka :)

Salam kasih sayang :)

Harini dah raya!!!

Alhamdulillah, harini dah RAYA!!! selesai sudah puasa enam lepas berjaya puasa sebulan penuh di bulana Ramadhan :) Siapa kata org sarat mengandung tak mampu nak puasa??? dalam usia kandungan saya nak masuk 30 minggu saya masih kuat nak puasa.

Nak tau rahsianya?? kehkehkeh... mcm iklan pulak;)

Korang pun boleh kekalkan kecergasan di kala usia kandungan memasuki bulan2 terakhir ni...

Macam saya, saya cuma amalkan sahur yg lengkap dgn diet utk org pregnant supaya saya dapat tahan sampai waktu berbuka. Sahur saya lengkap dgn nasi, lauk sama ada ikan atau ayam atau telur & sayur. Lepas makan nasi, saya akan minum satu mug VICO yg dicampur dgn ESP & oat. Sebab saya tau, ESP & oat membantu menyimpan tenaga & makanan dlm badan saya utk jangka waktu yg lebih lama. Jadi, saya akan lambat rasa lapar...

Kalau saya sempat, saya makan juga sebiji dua buah kurma utk bg lebih tenaga di sepanjang hari puasa nanti. Sebelum waktu imsak, saya pastikan minum air sekurang2nya 1 liter...start bangun tidur, panaskan lauk sampailah waktu imsak.

Masa berbuka, saya makan mcm biasa..kadang2 cukup dgn mi goreng,mihun atau nasi goreng je dan kadang2 makan kuih & sambung makan nasi lepas solat Maghrib. Kurma semestinya! dan minum air kosong secukupnya.

Malam lepas makan pulak, saya akan ambil vitamin shaklee mcm biasa yg saya amalkan. sebiji vitalea, b complex, vitamin c, omega guard & 4 biji ostematrix sebelum tidur sebab saya memang tak minum susu dah skrg. (alasan: malas nak minum susu sebab nak makan oste & ESP je! hehehehe..boleh?? :)) Kalau terasa panas sgt badan, saya bancuh Performance Drink utk balance kan balik kandungan air dlm badan sebab mungkin saya tak cukup minum air sepanjang hari tu...

Saya makan vitamin2 ni sebab saya yakin badan saya tak cukup zat2 yg diperlukan oleh ibu mengandung. Saya tau diri saya & apa yg saya makan! :)

Memang Allah bagi rukhsoh puasa kpd ibu2 yg mengandung supaya tak perlu puasa kalau tak larat & rasa menjejaskan diri serta kandungan tapi saya rasa rugi kalau saya sebenarnya mampu utk puasa & itu semua alasan jika saya cukupkan keperluan badan saya dgn vitamin2 yg sepatutnya. Buktinya, dah 2 kali saya puasa time mengandung & sekali puasa sambil menyusukan anak dengan jayanya! :) Lagipun, saya memang nak didik anak puasa sejak dari dlm perut supaya bila dia besar, senang nak ajar dia puasa pulak!

Kalau korang nak kongsi dgn saya apa yg saya alami ni, dan nak try vitamin2 Shaklee mcm saya, bolehla hubungi saya di 012-679 0484 atau email di elila80@yahoo.com atau FB: Jannatul Fadilah.

Salam kasih sayang :)

Friday, September 23, 2011

Semakin Teruja Nak Berpantang Dengan Vitamin2 Shaklee! ~ Rahsia Kumpul 600oz Sebulan!!!

Kenapa?? Sebab...saya suka baca komen2 pengguna yg dah berjaya kumpul stok susu yg banyak utk bekalan baby sejak ibunya dalam pantang lagi. Lebih2 lagi bila baca kisah sorang pengguna ni yg dah berjaya kumpul 600oz stok susu badan HANYA DALAM MASA SEBULAN!

Saya nak kongsikan dengan korang semua....

credit


Gambar kat atas ni tak jelas? tengok kat bawah ni pulak...


"Rezeki buat anakku, Mohammad Syafiq bin Junaidi & inspirasi buat semua.. 600 oz jumlahnya sejak 17 jun 2011 - 14 julai 2011.. Selamat mengepam.."

-Nur Suzana Laily-

Alhamdulillah, pertama sekali tahniah pada Adik Nur kerana telah berjaya mengumpulkan 600 OZ stock susu dalam masa sebulan! Syukur..Walaupun baby lahir pra-matang, tetapi Nur sangat tabah mengharunginya.. dan Iffah pasti Nur inginkan yang TERBAIK buat anak-anaknya. Apekah rahsia Adik Nur?

Nur telah mula mengambil Shaklee seawal dari pregnant lagi. Merupakan antara ibu yang terawal mendapatkan Shaklee dari Iffah.. Sudah semestinya Nur seorang yang sangat konsisten dalam mengikuti jadual pemakanan yang diberikan… TIPS EXCLUSIVE diprint dan ditampal, kata Nur ketika Iffa berikannya dulu.

Mari kita lihat apa lagi usaha Nur, yang belum anda lakukan untuk dapatkan hasil 600 Oz dalam sebulan:

1.Nur menyusu sambil mengepam.. pastu,mlm bgn pukul 3am & 6am utk perah susu sebelum nyusukan baby lg.. kalau x,baby kuat tersedak.. kira,nur pam sehari 30oz..separuh utk stok,separuh utk ank yg 2nd & 3rd minum.. (Punyela meriah susu sampai dapat berkongsi kebaikan dengan anak-anak Nur!!)

2.Utk supplement kesihatan nur mkn shaklee.. utk susu,nur minum air byk, susu anmum,kerapkn penyusuan & kerapkn mengepam.. tu jer..(Yes, Itu Sahaja..mudah bukan?)

3.Makanan pn kene seimbang..tp, nur mmg kuat mkn.. kalau mkn keju,roti,lg byk blh dpt..sbb karbohidrat & protein dia lbh lg..(Jadi ibu-ibu, janganlah risau gemuk sebab, ibu-ibu yang BF exclusive rahim lebih cepat kecut dan lebih cepat pinggul mengecil!)

Apa yang dikongsi Nur adalah termasuk dalam 3 PERKARA UTAMA yang selalu kami tekankan kepada anda!

1.Supply Vs Demand - Lebih kerap kita melakukan pengosongan susu, lebih banyak signal demand di hasilkan..lebih banyak susu akan diproduce. INI WAJIB DIPATUHI.

2.Pemakanan Seimbang – Makan jangan di sekat-sekat, tetapi janganlah sampai melaupau pula kan.. ambil megikut piramid makanan dan memenuhi keperluan seorang ibu yang breastfeed. Pengambilan Suplemen SHAKLEE, membantu memperbaiki kesihatan ibu dari dalam. Tubuh yang sihat, pasti membantu melancarkan penghasilan susu. AIR – Perlu minum banyak, tiada alasan dalam pantang tidak boleh minum banyak air!

3.Doa, Doa dan Doa… Pintu Rezeki dipegang Allah SWT.. dan jangan lupa ISTIQAMAH..

Mudah bukan.. Hanya 3 PERKARA UTAMA.. Jika anda follow..InsyaAllah akan dapat hasil yang sama seperti Nur..

Sebab tu saya nak pantang dgn Shaklee. Sekarang ni kandungan dah nak masuk 8 bulan dan saya masih konsisten dgn vitamin2 Shaklee :) Insya allah, semoga rezeki adik Aien semurah masa saya susukan Aien dulu... amin.

Anda mcm mana? Mahukan hasil susu macam Nur? Boleh hubungi saya utk dapatkan konsultasi dan juga vitamin anda!

Salam kasih sayang :)

Wednesday, September 14, 2011

Dialog Peria Katak

Petang semalam jalan2 kat Tesco Kajang dgn Aien lepas ke Pejabat Pos mengepos order2 Shaklee. Saya nak beli sayur sikit sebab stok kat rumah dah habis. Cadang nak masak peria utk berbuka puasa enam kami malam ni.

Macam biasa, Aien memang banyak tanya. Tak kisahla, memang mulut dia petah. Masa saya tengah pilih2 peria nak cari yg muda2 Aien tanya,

"ummi, tu apa tu?"

Saya jawablah," Ni peria. kan Aien selalu makan peria ni. Peria katak"

Pastu dia sambung," Peria katak.. Nak bagi kat katak ke?"

Kehkehkehkehkehkeh!

kat situ jugak saya ketawa terkekek kekek! Rasa lawak sgt petang2 tu hahahaha!!!

Balik rumah masa tgh goreng peria tu Aien cakap lagi,

"nak bagi katak kan ummi?"

hehehee..babah dia pun senyum je...

saya ckp kat dia," Peria ni kita lah yg nak makan. Apelah kak long ni :)"

Terus saya letak sikit kat piring bagi Aien & letak sos tomato sikit utk dia cicah bg lagi sedap.

~ Aien makan peria ye :) ~

Korang???? :)

Salam kasih sayang :)

Friday, September 9, 2011

Enfuselle Skin Care - amat sesuai untuk 30 tahun ke atas


Saya memang dah lama mengidam untuk mencuba Enfuselle Skin Care set ini sejak mengenali Shaklee dan Alhamdulillah hasrat saya tercapai.

Untuk kulit muka saya mengambil set penjagaan kulit berminyak. Penjagaan kulit Enfuselle sangat sesuai bagi wanita yang telah memasuki usia 30an ke atas kerana ia akan menjadikan diri anda 10 tahun lebih muda daripada usia sebenar jika ia diamalkan secara konsisten dan berdisplin, Insyaallah.

Bahan asas Enfuselle ialah Vital Repair+ yang eksklusif, iaitu campuran sinergistik 7 nutrien antioksidan yang mampu membuatkan hasil yang lebih baik.

Set yang saya guna sekarang ialah;

Purifying Cleansing Gel - gel berbusa bukan sabun dengan pH seimbang serta vitamin tambahan E membersih dengan lembut, bagi melegakan kulit dan menjadikannya lebih halus dan lembut

Purifying Toner - Refreshing and refines, minimizing the appearance of pores, helps control shines by eliminating excess oil

Balancing Moisturizer - Formula ringkas, tidak berminyak dan mampu mengwal pengeluaran minyak pada wajah, bertindak dan membekalkan kelembapan segera

Eye Treatment - Bahan botani dengan tindakan antipenuaan dan juga vitamin C memberikan khasiat yang yang ketara pada kulit halus di sekeliling mata

credit


Jom baca komen2 pengguna yg dah try produk enfuselle ni:



Hubungi saya di 012-6790 484 atau email di elila80@yahoo.com untuk mendapatkan produk2 ini

Salam kasih sayang :)

Wednesday, September 7, 2011

PSORIASIS - Bagaimana Vitamin-vitamin Shaklee Membantu Meringankan Penderitaan Anda?

Pernah dengar tentang penyakit PSORIASIS? Saya pun baru dengar harini. Maklumlah, bila terjebak dengan dunia berkaitan kesihatan dan vitamin ni, macam2 yg perlu saya tau. Kali ni, perkongsian kisah seorang rakan yg mengidap psoriasis dan bagaimana cara beliau menanganinya melalui pengambilan secara konsisten vitamin2 SHAKLEE. Walaupun ia bukan penyembuh 100%, sekurang2nya ia membantu mengurangkan penderitaan si pesakit.

Credit Yusrina

Ada yang tahu saya menghidap psoriasis. Namun ada juga yg belum tahu. Jadi, di sini saya nak buat pengumuman. Ya, saya seorang pesakit psoriasis. Menjadi pesakit psoriasis bukan mudah. Saya telah didiagnos pada tahun 2001. Masa itu, baru sahaja memulakan kuliah di UKM. Tetapi, rasanya sakit itu sudah saya dapat sejak dari matrikulasi lagi.

Semasa di matrikulasi, ada satu peta di pipi saya. Nasib baik saya ni bukan jenis penyegan sangat. Jadi saya buat tidak tahu sahaja bila ada yang asyik melihat peta di muka. Yang lebih mencabar, peta itu bukan satu warna. Ada 3 lingkaran warna padanya. Yang paling dalam berwarna kemerahan seperti terbakar. Ramai yang mengatakan ia panau. Saya hanya mengiyakannya. Malas nak layan.

Mak mana yang tidak risau dengan keadaan anaknya. Sudahla anak dara, muka tidak cantik pula. Dibawanya saya ke mana sahaja untuk mendapatkan rawatan. Sampai sekarang, masih juga bergitu niatnya. Tetapi disebabkan saya berdegil tidak mahu, dipendamkan sahaja hasrat hatinya itu. Bukan apa, bukan setakat ke klinik kulit, bahkan ke dukun mana, pawang mana tah dibawanya. Saya bukan tidak percaya pada alam ghaib. Tapi setiap kali berjumpa dengan 'doktor-doktor pakar' ni, diagnosis penyakit saya pasti berbeza!

Saya pernah berpantang selama satu semester di matrikulasi. Ia telah menyebabkan berat badan saya turun sebanyak 5kg. Syukur ia tidak mengganggu pembelajaran saya. Ya lah, saya hanya mendapat sumber protein dari sayuran dan karbohidrat dari nasi. Vitamin pula dari buah-buahan. Masa itu, manalah pikir cukupkah, tak cukupkan keperluan nutrisi dalam badan saya. Saya hanya fikir untuk cantikkan muka! hahahaha

Selepas mengenali Shaklee pada tahun 2008, keadaan psoriasis saya masih terkawal. Saya masih lagi mendapatkan rawatan di klinik pakar kulit. Namun sejak dari 2001, rawatan yang diberikan ialah lotion dan ointment dari steroid. Walaupun kita hanya apply sedikit sahaja pada badan, tapi kalau dah hari-hari letak, lama-kelamaan ia akan memudaratkan. Jadi sejak dari tahun lepas, saya sudah berhenti berjumpa doktor. Pada masa itu saya hanya menyapu lotion yang mengandungi Vitamin E pada badan saya.saya masih belum betul-betul mengamalkan Shaklee untuk keadaan psoriasis saya. Hanya selepas melahirkan Azrie pada tahun 2010.

Kenapa selepas itu? Selepas melahirkan Azrie, keadaan kulit saya begitu teruk! Sesuai dengan keadaan yang baru melahirkan, hormon dalam badan macam roller coaster gamaknya. Dari atas ke bawah, depan ke belakang, keadaan kulit saya memang teruk. Nak menyusukan pun payah. Jadi, untuk mengurangkan rasa sakit, rasa ketidakselesaan, saya makan Nutriferon setiap hari. Biasanya saya ambil Nutriferon bila saya mengalami selsema teruk.

Alhamdulillah ada nampak kurang. Tapi ia tak bertahan. Sebabnya, psoriasis ialah penyakit auto-imun. Jadi, saya perlu buat pendekatan lain.

Antaranya ialah :

1. Saya cuba untuk kurangkan stress. Tidak terlalu memikir mengenai kesihatan saya.

2. Memastikan diri saya sentiasa tenang dengan mendekatkan diri kepada Allah

3. Minum air secukupnya.

Selain Nutrifeon, saya masih terus mengambil ESP. ESP mengandungi protein yang merupakan bahan asas dalam tubuh. Jadi yang basic jangan ditinggalkan. Bahan asas lain seperti VitaLea, Vit C dan Bcomplex masih tetap di ambil seperti biasa. Yang paling banyak ialah Vit C dan Bcomplex.

Vit C - mengandungi kolagen. Mengikat sel-sel yang terbentuk. Ini membolehkan kulit itu tidak terlalu mengelupas.

Bcomplex membantu untuk mengurangkan rasa stress dalam badan. Kadangkala, saya ambil 2 biji bagi membantu saya untuk lebih tenang.

Performance Drink - untuk mengekalkan hidrolit dalam badan. Kadang-kadang jenuh juga nak minum air banyak2. Kalau ingat, ok la. Kalau tak ingat. Jadi ini tugas PD! hehehe

Selain dari pemulihan dalaman, saya turut menggunakan Basic H sebagai mandian saya. Hee.. Kalau orang lain, hanya perlu 2-3 titis ke dalam baldi. Saya buat Basic H macam shampoo badan. Letak di tapak tangan dan lumur ke badan. Selepas mandi, lega sungguh rasanya. Basic H membantu mengekalkan kelembapan pada kulit secara semulajadi.

Saya gunakan juga Herbal Cream. Produk ini saya belum ceritakan lagi dalam blog ni. Nanti saya akan update mengenai ia. Herbal Cream disapu pada bahagian kulit yang tak berapa comel tu. Nak bagi ia kurang kering. Sekarang, saya tambah GLA complex pula.

Alhamdulillah, atas usaha yang dibuat sedikit sebanyak membantu juga. Perlu diingat, psoriasis tidak dapat sembuh sepenuhnya. Tapi usaha ini adalah untuk membantu untuk mengawal dari ia berlaku lebih teruk. Ada penyakit berkait lain yang pesakit psoriasis akan dapat sekiranya ia mengawalnya seperti arthitis, heart problem dan multiple sclerosis.

Usaha akhir ialah bertawakal dan sentiasa mendekatkan diri dengan Allah. Saya menganggap penyakit ini adalah hadiah dariNya. Bahawa saya sentiasa dalam peliharaanNya. InsyaAllah. Alhamdulillah, suami juga tiada masalah mengenai ini.

mmm... Banyak betul saya ambil. Tapi semuanya berjadual. Bukan sekaligus.

------------------------------------------

Buat anda yang mempunyai masalah yang sama di atas, boleh email kepada saya di elila80[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya di 012-6790 484 atau pm saya di FB: Jannatul Fadilah untuk dapatkan konsultasi secara percuma.

Salam kasih sayang :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...