Tuesday, January 24, 2012

Bergembiralah Untuk Membanyakkan Susu :)

Saya seorang yang periang. Hehe.. perasan :P

Tapi betul tau! Itu kata family saya. Diorang cakap saya memang suka ketawa punya orang. En billy pun ckp macam tu. Hahaha! Diorang cakap, sebab tu Aien pun suka tersengih2. Ikut sifat saya. Takpe, senyuman itu sedekah :)) Tengok gambar ni, kami berdua yg suka tersenyum2 :)


Ok. Berbalik kepada tajuk kat atas. Patutlah susu saya banyak mencurah2 kot! Sebab saya sentiasa bergembira. Hehehe... :) Saya akui memang saya mengamalkan pengambilan supplement & milk booster untuk tujuan membanyakkan susu badan, namun kita kena ingat bahawa jika kita ambil milk booster paling power sekalipun tapi jika tak selari dengan konsep asas penyusuan kita takkan dapat hasil seperti yg diharapkan.


Sebenarnya milk booster bergantung kepada diri individu. Kekerapan kita mengepam atau menyusu secara langsung akan meningkatkan hormon prolaktin (hormon penyusuan). Kita tak boleh harapkan hormon prolaktin bekerja sendirian untuk membanyakkan susu. Ia perlu selari dengan hormon oksitosin. Hormon oksitosin ini akan meningkat bila ibu itu bergembira dan tenang. Bila ibu tu makan/minum dgn gembira, ia secara langsung meningkatkan hormon oksitosin. Ditambah lagi dengan kekerapan bayi menyusu atau kekerapan kita mengepam, insya allah kita mudah mendapat LDR iaitu let down reflex.

Jadi, hormon prolaktin perlu seimbang dengan hormon oksitosin. Ada ibu kerap pam tapi stress. Jika berlaku hal mcm ni, hanya prolaktin yang meningkat tetapi oksitosin menurun, maka badan takkan menghasilkan susu dengan lancar. Berbeza dengan ibu yang mempunyai oksitosin yang tinggi - tenang, gembira, tak stress ditambah dengan kekerapan mengepam/menyusu bayi, susunya akan keluar dengan banyak dan mudah. Macam saya! Insya Allah... :)

Kita ada dengar si ibu A mengambil milk booster X dan kesannya sangat positif, namun bila si ibu B juga mengambil booster yg sama tidak mendapat kesan maksimum seperti ibu A. Jadi, kepada anda yg inginkan kesan yg terbaik lepas ambil milk booster perlulah pastikan kedua2 hormon ini seimbang.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Monday, January 23, 2012

Mitos Tentang Susu Formula

Mitos : Susu formula mengandungi pelbagai nutrien.

Ini saya dapat dari group tertutup Shaklee GBS kami

Fakta : Terpengaruh dengan iklan susu formula di media yang mewar-warkan “khasiat dan nutrien” yang terkandung di dalam susu formula.

Hakikatnya susu ibu mengandungi lebih 300 nutrien dan ...sebahagiannya belum dapat dikenalpasti oleh para saintis. Malah susu ibu mengandungi antibodi, enzim dan protein yang tidak mungkin dapat ditiru oleh mana-mana susu formula di dunia.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Friday, January 20, 2012

Antara Petua Murah Rezeki... Solat Sunat Dhuha

Alhamdulillah, masih diberi peluang untuk menghirup udara segar di pagi Jumaat yg tenang ini. Marilah kita teruskan ibadah dgn solat sunat Dhuha, semoga Allah kurniakan rezeki yang melimpah ruah yg tidak disangka-sangka kepada kita. Insya allah...

Saya kongsikan doa solat Dhuha yg saya amik dari youtube :)

Bismillahirrahmanirrahim...


Amin... Amin... Amin... Yarabbal 'Alamin...

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Wednesday, January 18, 2012

Doa Untuk Perbanyakkan Susu Ibu

Doa ni saya dapat dari satu sumber. Bolehla kita baca, mudah-mudahan murah rezeki susu untuk anak-anak kita.

Bismillahirrahmanirrahim...


Maksudnya:

Dan (ingatlah) ketika Musa meminta air untuk kaumnya, lalu Kami berkata: Pukullah batu itu dengan tongkatmu! Lalu terpancarlah dua belas mata air daripadanya. Sesungguhnya tiap-tiap orang telah mengetahui tempat minum masing-masing: Makan dan minumlah dari rezeki Allah dan janganlah kamu berbuat bencana di muka bumi seumpama mereka yang melakukan kerosakan.

Al-Baqarah: 60

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk dapatkan vitamin2 Shaklee anda. Dapatkan konsultasi PERCUMA & TERBAIK daripada saya dengan setiap pembelian dari blog buahatikusayang!

Salam kasih sayang :)

Punyelah Kemaruk Nak Sekolah :)

Saya godek-godek album gambar dlm laptop, ternampak gambar ni..

Gambar ni masa saya pantang kat Cheras. Hari ke-25.


satu lagi snap,


Hahaha... punyelah dia excited nak ke sekolah sampai tertidur-tidur dengan beg sekolah tu :) Masa ni lagi seminggu nak bukak sekolah.

Aien.. Aien.... ;)

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk dapatkan vitamin2 Shaklee anda. Dapatkan konsultasi PERCUMA & TERBAIK daripada saya dengan setiap pembelian dari blog buahatikusayang!

Salam kasih sayang :)

Tuesday, January 17, 2012

Bila susu pekat, senang nak buat stok

Saya dah mengamalkan set penyusuan Shaklee sejak menyusukan Aien lagi. Tahun 2009. Bermula dengan set B sahaja dan sekarang, saya upgrade ke set 3M :)

Apa yg saya perasan, kesan pengambilan set bf ni:

- membuatkan badan saya kekal cergas, bertenaga, jarang sakit (alhamdulillah TAK PERNAH DEMAM sejak sekian lama ~ saya pun tak ingat bila last saya demam),
- sesekali kena selsema dan batuk TAPI CEPAT BAIK (dgn izin-Nya jua...),
- larat masak untuk makan malam, layan anak & suami walaupun siangnya travel naik motor jadi pembonceng dari Kajang-KL-Kajang sebab masa tu saya kerja kat KL. Siapa duduk Kajang pastu kerja kat KL naik motor taulah betapa jauhnya kita travel hari2 kan? :)
- Tambahan lagi nak melayan cloth diapers Aien yg sangatlah wangi itu lepas Aien tidur
- di samping nak mengepam susu untuk buahatikusayang ni.

Oh.. dengan bantuan suami tercinta, saya terasa memang saya SUPER WIFE & SUPER MOM! Semuanya gara2 pemakanan sihat saya ditambah dengan pengambilan Set BF SHAKLEE ini!

Bukan tu je. Di segi penyusuan pulak:

- susu saya maintain & mencukupi utk Aien mengikut peringkat umurnya,
- sangat pekat & nampak menyelerakan,
- dan pastinya mengandungi khasiat hasil pemakanan sihat saya dengan tambahan vitamin2 Shaklee!

Bonus untuk saya!:
***
Dengan Shaklee juga saya berjaya menyusukan Aien dgn susu ibu sahaja selama 2thn & sambung sampai umurnya 2thn 6bulan. Itupun sebab Anieq dah 4bulan dlm perut, dia kena wean off juga :)***

Sekarang, zaman Anieq Sufi pulak. Rezeki Anieq sepanjang 53 hari ini sangat murah. Alhamdulillah... Saya sendiri lebih berpengetahuan dlm penyusuan, membuatkan susu untuk Anieq over supply!


Masih mengamalkan set 3M, direct feed yg based on demand (baby boy kuat nenen kan!). Boleh kata setiap sejam dia mesti nak bf dan itu menyebabkan breast saya sentiasa terisi dengan susu sebab otak dah tersignal bahawa susu perlu dihasilkan!

Susu yg pekat ni membuatkan Anieq bf sekejap je.. selalunya 15 minit pun tak sampai. Sebabnya, dia cepat kenyang :) Masa Anieq bf susu tu akan memancut2 kat dlm mulut dia. Sebelah lagi pun memancut2 jugak. Bila menyusu sekejap, dengan breast yg penuh kedua2 belah menyebabkan saya terpaksa pam untuk tak bagi pembaziran berlaku. Sayang tau! . Sebab tulah terjadinya stok susu yg banyak sangat utk Anieq kali ni. Syukur...

Anieq lena di samping susu perahan yg terlebih supply :)


Susu yg ummi pam lepas Anieq bf sekejap


Alhamdulillah, tak semua bayi dilimpahi rezeki susu ibu yg meriah, namun kita sebagai ibu harus berusaha memastikan bayi2 kita mendapat yg terbaik dari yg terbaik!

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk dapatkan vitamin2 Shaklee anda. Dapatkan konsultasi PERCUMA & TERBAIK daripada saya dengan setiap pembelian dari blog buahatikusayang!

Salam kasih sayang :)

Friday, January 13, 2012

"Susu Makin Banyak...Kena Naikkan Sesi Mengepam"

Saya ni ada banyak testimoni yg nak dikongsikan dengan anda. Salah satunya ialah daripada Noor Azlina, kakak kepada Wani yg saya pernah tulis testimoninya tak lama dulu.

Testimoni ringkas je TAPI boleh dijadikan sumber inspirasi juga buat ibu2 menyusu di luar sana.

Masa saya chit-chat dengan Azlina:


haaa.. mungkin ada 1 ni kot perubahan... susu makin banyak
jenuh nak kena pump 3 kali sehari
sebelum ni sekali sehari jr
pastu naik 2 kali
ni dah kena 3 kali sehari
sakit nen kalau tak pump


*************

Azlina mengamalkan Set E dan kesan ini dirasai dlm masa 2 minggu :)

Bila susu makin banyak, kenalah tingkatkan sesi mengepam untuk mengelakkan bengkak susu... bila selalu pam, stimulasi ke atas payudara berlaku & ini akan menyebabkan badan menghantar signal ke otak untuk menghasilkan susu dengan lebih banyak! ~ Aplikasi konsep asas penyusuan :)

Jadi, pengambilan set bf ni perlu selari dengan konsep asas penyusuan agar si ibu mampu terus menyusui bayi mereka sekurang2nya hingga 2 tahun!

Ibu dan baby yg comel, Arissa


Dobotnya Arissa dgn susu ibu :)


Saya doakan Azlina & semua ibu2 menyusu agar dapat melengkapkan penyusuan bayi2 anda sehingga 2 tahun sekurang2nya... amin..

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk dapatkan vitamin2 Shaklee anda. Dapatkan konsultasi PERCUMA & TERBAIK daripada saya dengan setiap pembelian dari blog buahatikusayang!

Salam kasih sayang :)

Bebas dari Bleeding & Ekzema ~ Tak Kisah Soal Harga, Kesihatan Lebih Utama!

Saya merujuk kepada testimoni seorang pengguna vitamin2 Shaklee yang sanggup berhabis duit untuk membeli vitamin2 yang dicadangkan, asalkan ia berkesan merawat penyakit yang dihidapinya.

Saya petik dari Group Exclusive Shaklee GBS kami:


Just utk share. kegembiraan saya...bleeding selama 6 bulan amat menakutkan saya..berkali2 jumpa doktor dan wat test Paepsmear..result Ok..negative dr kanser. tp darah tetap keluar sehingga nak solat pun terpaksa cuci dan tukar semua..sangat menguji kesabaran saya. Rupanya hormon saya tk stabil.

Doktor gomen suggestkan utk saya cari suplement seperti EPO atau seumpamanya. Dalam masa yang sama saya mengidap ekzema yang menyebabkan lepuh kedua tapak tanga dan kaki ...boleh saya katakan 2011..dugaan bagi saya..kerja terjejas sebab selalu MC, buat kerja rumah terpaksa pakai sarung tangan begitu juga dekat ofis..sebab kulit mengering dan merekah...lepas tu berdarah..sakitnya Allah sahaja yang tahu..(nasib boss sporting support beli glove buat stok) badan pun lemah lesu..

Suatu hari saya terbaca pasal Shakleee dari (Cery MamaFaiz ) lama juga ingin mencuba..akhinya tergerak juga hati utk try..tk kisah dah pasal harga..sebb kesihatan lebih utama..sama juga nilainya dgn beli shaklee..Saya cuba GLA + Meal shake + ESP + Nutriferon..

Alhamdulilah gerak hati saya benar..Allah dh tunjukan jalan utk selesaikan masalah saya..FREE dari bleeding dan ekzema semakin hilang ...hanya tinggal..parut2 sahaja..syukran Ya Allah.dan terima kasih Shaklee.


**************************

Saya juga tumpang gembira :) Puas hati sungguh Zamzalina Samsuddin dengan hasil yg diperolehi. Pelaburan yg berbaloi-baloi.

Untuk anda di luar sana yang ingin mencuba Shaklee bagi mencapai tahap kesihatan yg lebih baik, boleh menghubungi saya untuk mendapatkan konsultasi PERCUMA!

Hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk dapatkan vitamin2 Shaklee anda!

Salam kasih sayang :)

Monday, January 9, 2012

Psoriasis ~ Hanya Seminggu Dah Nampak Kesan!

Saya baru berkesempatan nak share kegembiraan Sue, penghidap psoriasis yg mencuba vitamin2 Shaklee unntuk melegakan kesakitan yg ditanggungnya. Selepas mendapat panduan yg betul mengenai pengambilan vitamin2 yg tertentu, Sue dapat melihat kesannya dalam tempoh HANYA SEMINGGU!

Ini email drpd Sue @ Mekar Bakawali :) sangat ringkas tapi padat!


"Salam.....akak....terlebih dulu sy nk ucapkn terima kasih...slps 1week mkn vit tu bdn sy da xde mengelupas....ye jd merah je dah....yg kt kepala masih ader lg keping2 tu....tunggu la dlm 2 weeks lg sy update kt akak ..... ;-)"

Alhamdulillah, sangat berkesan!

Insya Allah, saya akan dapatkan testimoni terbaru daripada Sue lepas ni :)

Jika anda menghadapi masalah yg sama, boleh hubungi saya untuk mendapatkan panduan jenis2 vitamin yg perlu diambil untuk membantu mengurangkan penderitaan anda.

Kita hanya berusaha, Allah jua yg memulihkan.

Untuk Sue, akak doakan yg terbaik ya sayang :) amin...

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk dapatkan vitamin2 Shaklee anda. Dapatkan konsultasi PERCUMA & TERBAIK daripada saya dengan setiap pembelian dari blog buahatikusayang!

Salam kasih sayang :)

Sunday, January 8, 2012

Shaklee Memang Best!

Tengahari yg redup.. lepas nenenkan Anieq, saya baca post kat group EXCLUSIVE Shaklee GBS kami, posting yg menceriakan hari yg redup ni. Apa yg diperkatakan? Jom kita baca:


'dah 3 minggu try and sangat happy and berpuas hati dgn shaklee...

first sbb rasa badan jadi sihat and cergas eventhou dalam pantang x cukup tdo cuz layan baby yang crancky nangis siang malam..

2nd sbb milk production improved in term of quality and quantity... susu jadi lebih pekat (thanks to ESP) and i like the yellowish tinge of Vit B.Complex.. kalau awal2 dulu max dapat 20oz/day sekarang ni dapat 30-35oz.. yeay...

3rd sbb shaklee maintain kesihatan saya and baby.. kami baru pulang bercuti, dari kelantan-- muar-- KL-- kuantan--psr puteh (6 days journey) baby umo 40hari,... she remained well, x demam2 or kembung pon..same goes to me, lgsg x rase penat..

SHAKLEE mmg best!!!'

**************

Posting Shieda ni betul2 menceriakan!

Jadi, kepada anda yg nak cuba vitamin2 Shaklee, apa tunggu lagi?

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk dapatkan vitamin2 Shaklee anda. Dapatkan konsultasi PERCUMA & TERBAIK daripada saya dengan setiap pembelian dari blog buahatikusayang!

Salam kasih sayang :)

Kak Nadia Berjaya Fully Breastfeed 2 Tahun Walaupun Hanya Mengepam! ~ Ia Bukan Alasan...

Suka saya nak kongsikan di sini testimoni seorang customer Kak N iaitu Kak Nadia yg tidak dapat menyusukan 2 org anaknya secara direct. Walaupun begitu, ia bukan alasan Kak Nadia melepaskan hak anak-anaknya untuk mendapat khasiat sepenuhnya susu ibu. Selama 2 tahun Kak Nadia berkorban & bersungguh2 mengepam agar dapat beliau membekalkan stok susu yg cukup untuk anak2nya.

Saya petik dari blog Kak N, apa kata Kak Nadia:

Salam N, tak sabar akak nak bagitau...malam tadi before tido akak amik ESP mcm N bagitau tu...pukul 2pg tadi masa mengepam ...subhanallah! terkejut akak.... 12 auns..tak pernah dapat banyak macam tu...pukul 6 pagi tadi pam lagi dapat 9 auns, still banyak dari biasa...dan memang anak akak cepat kenyang dan susu lebih pekat....so akak asingkan 3 auns untuk dia minum...so , 2 kali pam tu aja dah dapat buat 15 auns stok...dan yang menakjubkan AKAK BARU MINUM ESP 1 SUDU! Syukur boleh buat stok banyak-banyak untuk pose...really work it dan lebih manis lagi ia berlaku dalam menstrual...so akak notice ambil alfalfa 3 times, set trial pack tu dan ESP betul2 buat susu akak banyak dan berkualiti...nampaknya N akan regular customer la...hehehe...thanks N....


Apa yang ingin saya tekankan ialah susu kak Nadia meningkat bukan sebab beliau amik vitamin semata-mata tetapi sebab kak Nadia RAJIN MENGEPAM. Vitamin hanya bantu badan kita berfungsi dengan lebih baik. Kini anak kak Nadia dah berumur 2 tahun...dan kak Nadia dah berjaya menyusukan anaknya secara penuh dengan susuibu walau terpaksa menjadi pengepam tegar.

Saya betul-betul kagum dengan semangat Kak Nadia yg tak mudah mengalah walaupun hanya mampu menyusukan anak dengan stok susu perahan. Sesungguhnya, ia bukan sesuatu yg mustahil!

Bagi anda yg ingin tahu rahsia kejayaan Kak Nadia secara lanjut, boleh emailkan terus kpd nadeeyya_kk@yahoo.com

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk dapatkan vitamin2 Shaklee anda. Dapatkan konsultasi PERCUMA & TERBAIK daripada saya dengan setiap pembelian dari blog buahatikusayang!

Salam kasih sayang :)

Friday, January 6, 2012

Bakal Baby Michelin Saya :)

Macam yg saya post kat wall FB saya...

Aien tanya, "ummi, kenapa tangan adik kena potong ni?" sambil menunjukkan garisan kat tangan adiknya yg semakin berketul2 nak jadi mcm michelin.

Adik dah montel la kak long, bukan kena potong.. :)

Anieq makin debab! Alhamdulillah...


Ini gambar penuh masa Anieq tgh tidur


Dan komen2 yg saya terima :)



Syukur kepada Nya kerana menjadikan Anieq sebegitu! saya memang suka anak2 saya tembam2.. dulu Aien pun mcm tu. Aien start debab macam tu masa dah 2 bulan. Tapi Anieq dalam umur 40 hari!

Rezeki anak2 saya dapat menyusu sepenuhnya dgn susu ummi :) lebih2 lagi Anieq Sufi, dia dapat susu ummi yg diperkaya lagi dengan vitamin2 Shaklee sejak dari hari pertama lahir lagi! Alhamdulillah...


Mungkin ada sesetengah ibu yg menyusu mengatakan tidak perlu supplement pun mereka boleh menyusukan bayi2 mereka, tetapi pada saya kesannya ketara berbeza! Hanya kita yg tau apa yg kita makan & apa yg perlu untuk badan kita... kan? kita kena ingat bahawa apa yg kita makan itulah yg akan disalurkan ke susu ibu, dan susu itulah yg akan diminum oleh bayi2 kita untuk membesar Jadi, terpulang kepada ibu2 tu sendiri :)

Kini, saya tengok Anieq dlm proses membentuk tangan & peha yg berketul2! hehehe... teruskan syg, ummi suka! :)

Jika anda ibu-ibu yg mahukan khasiat terbaik bagi bayi2 anda yg sedang menyusu, juga mahukan tumbesaran yg ala-ala MICHELIN macam Anieq saya ni, jom dapatkan set bf Shaklee daripada saya! Insya Allah kesannya menggembirakan :)

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk dapatkan vitamin2 Shaklee anda. Dapatkan konsultansi PERCUMA & TERBAIK daripada saya dengan setiap pembelian dari blog buahatikusayang!

Salam kasih sayang :)

Wednesday, January 4, 2012

Hari Pertama Aien Ke Sekolah :)

Alhamdulillah... masa yg ditunggu2 oleh Aien sejak thn lepas tiba juga. Harini ialah 'TAHUN DEPAN' yg dinanti2kan oleh Kak Long Aien utk ke sekolah!

Sejak thn lepas, asal nampak je sekolah dia tanya ummi, "ummi... Aien nak sekolah". Maklumlah, rumah kitorg ni kalau nak keluar ke jalan besar lebih2 lagi pergi TESCO ikut ummi pos vitamin, mesti kena lalu depan sekolah.

Tengoklah betapa khusyuknya dia pakai kasut :)


Wajah ceria anakku hari pertama nak ke sekolah :)


Aien memang sangat2 happy nak masuk sekolah. Ummi & babah harap agar Kak Long Aien menjadi pelajar yg cemerlang ye sayang... AMIN...

Mulakan Hari Dengan DOA


~ AMIN... YA RABBAL ALAMIN.... ~

Sunday, January 1, 2012

Tahun Baru 2012 ~ Semoga Saya Lebih Berjaya Dalam Shaklee

Berlalulah tahun 2011, maka bermula pula cabaran di tahun 2012.

Harapan saya, semoga saya lebih berjaya dalam semua lapangan lebih2 lagi perniagaan Shaklee yang telah saya ceburi ini. Berkat doa suami dan keluarga serta sokongan anda pelanggan2 yg saya sayangi, mudah2an rezeki di tahun 2012 ini lebih luas.

Semoga penulisan saya di blog ini dapat dikongsi bersama dan mendapat manfaat sebaiknya. Amin...

~ SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2012! ~

Salam kasih sayang :)

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk dapatkan vitamin2 Shaklee anda. Dapatkan konsultansi PERCUMA & TERBAIK dari saya dgn setiap pembelian dari blog buahatikusayang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...