Friday, March 30, 2012

Semak Kembali Punca Susu Ibu Merudum

Kebiasaan pelanggan baru saya mengadu mengenai masalah susu badan yg semakin merudum. Bila terlalu memikirkan masalah ini, lama kelamaan mereka akan mengalami stress & akibatnya penghasilan susu ibu akan terus terjejas.

Ramai ibu apabila ini berlaku akan cepat melatah... apa sahaja milk booster yang dicadangkan akan menjadi pilihan namun yang paling sedih apabila si ibu mengharapkan kesan magic yang segera.

Walhal tanpa kita sedari susu merudum bukanlah berlaku secara mendadak. Ia berlaku secara perlahan-lahan atas tindakan ibu itu sendiri.

Antara punca penghasilan susuibu merosot adalah kerana:

1. Si ibu TIDAK mengepam dengan konsisten setiap 2-3 jam. Hakikatnya jika si ibu tidak mampu untuk mengepam setiap 2-3 jam, si ibu perlu berusaha menyediakan waktu pada malam hari untuk melakukan power pumping.

2. Pengambilan air yang tidak dipantau serta makanan dicatu kerana khuatir gemuk. Sedangkan ibu menyusu perlu mendapat cukup kalori serta banyak air untuk bekalan tubuh ibu serta untuk penghasilan susuibu.

3. Ibu sering mengalami keletihan dan mood yang tidak stabil maka ini mengganggu penghasilan hormon oksitosin dirembeskan. Keletihan, tekanan akan menyebabkan lebih banyak vitamin seperti B com dan Vitamin C yang sedia ada dalam tubuh dimusnahkan kerana dua vitamin ini adalah ' fragile'dan kerana ia vitamin larut air. Ibu yang menyusu sangat perlu dan penting untuk pengambilan Vitamin B Complex dan Vitamin C yang mencukupi agar ibu boleh mengawal stress.

4. Si ibu tidak mengendahkan keperluan pengambilan kalsium dan protien dalam diet harian. Komposisi utama dalam susuibu adalah protien , kalsium dan vitamin lain. Kekurangan protien, kalsium dan zat vitamin akan menyebabkan penghasilan susu semakin menurun.

Ada beberapa lagi faktor yang ibu tidak sedari....namun hakikatnya susu mula menurun disebabkan faktor yang berpunca dari amalan harian si ibu.

Oleh itu, jika hari ini kita mempunyai susu yang lumayan, beringatlah untuk masa akan datang....jangan sesekali menjadikan amalan2 penting penyusuan itu 'last resort' tetapi jadikan ia satu usaha yang istiqamah.

Apa yang kita perolehi hari ini adalah apa yang kita lakukan atau usahakan sebelum ini....maka untuk bersenang di masa akan datang kita perlu bersusah dari sekarang.

Set 3M*


Memang sesuai untuk ibu yang menyusu, mempunyai masalah susu semakin berkurang dan juga ibu yang mempunyai masalah penyusuan. Namun tak salah jika anda mahukan yang lebih baik untuk si manja walau tidak punyai masalah penyusuan, namun set ini sangat bagus untuk meningkatkan nutrisi dalam susuibu.

Set ini yg saya amalkan sejak hari pertama kelahiran Anieq Sufi hingga kini. Dan inilah hasilnya...


Susu sangat meriah...Alhamdulillah!

Walaupun demikian, jangan lupa rezeki ini datang dari ALLAH jua, maka sebagai hambaNYA yang kerdil kita perlu usaha untuk mendekatkan diri kepadaNYA kerana DIA sebaik2 pemberi rezeki dengan kasih sayang dan rahmatNYA. Teruskan usaha, doa dan tawakal...insyaALLAH takkan kecewa.

credit

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Kuasa Air Mata Isteri...

Untuk renungan...saya ambil di wall seorang kenalan kat FB


Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Monday, March 26, 2012

Susu Meningkat Dua Kali Ganda Dengan Set 3M

Testimoni Set 3M lagi :) Betul ke hasil susu meningkat dua kali ganda? Jom kita kongsikan pengalaman Affnie :)


'Hsl tuaian d ofis hr ni..double dr sblm ni...brbaloi mkn set 3m tu... '

Inilah hasilnya...


Seronok kan? :)

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Kenapa Kebanyakan Ibu Menyusu Tak Datang Haid?

Saya kongsikan dari group Blog Susu Sihat

KAITAN PENYUSUAN SUSU IBU DENGAN MENSTURASI:

Kenapakah kebanyakan ibu menyusu tidak mengalami kedatangan haid?

Ini dapat dijelaskan dalam rajah ni..


Dalam keadaan biasa, Hypotalamus menghantar gonadotropin releasing hormone (GnRH) ke kelenjar pituitari. Akibatnya kelenjar pituitari mengeluarkan follicle stimulating hormones (FSH) yang menjadikan ovari menghasilkan telur.

Ovari lantas mengaktifkan estrogen bagi membentuk lapisan dalam rahim untuk persediaan sekiranya berlaku persenyawaan. Sekiranya tiada persenyawaan, lapisan ini akan gugur sebagai darah haid.

Lalu, apa kaitan dgn penyusuan?

Hormon prolaktin yakni hormon penyusuan menyebabkan kelenjar pituitari menghantar arahan kepada hipotalamus agar tidak menghantar GnRH ke ovari. Jadi ovari tidak menghasilkan telur dan tidak merangsang estrogen. Oleh itu tiada telur yg keluar, tiada lapisan rahim terbentuk. Maka sebab itu kebanyakan ibu menyusu tidak mengalami kedatangan haid, terutama yang direct feeding & exclusive breastfeeding.

Namun, tak semua ibu menyusu tidak didatangi haid ya. Macam saya masa zaman bf Aien dulu, Aien umur 3 bulan saya dah kembali period walaupun exclusive & fully bf. Sebab? Emak cakap sebab terlalu subur! :)

Biasanya kalau dah tak 100% DF (dah kerja & pam) hormon prolaktin tak 'sekuat' biasa sbb dah kurang stimulasi (masa siang tak pam tiap jam)

Setiap ibu act differently sebenarnya terhadap perubahan hormon. Cuma secara teori amnya ibu yg menyusu tidak mengalami kedatangan haid atas sebab2 di atas :)

Ibu-ibu boleh cuba GLA Complex untuk mengatasi masalah ini. Perkongsian lanjut di sini.


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Thursday, March 22, 2012

Bagaimana Mesranya Anda Dengan Bapa Mertua?

Saya begini....


Manja kan... ;)

Masa tu tengah mengandungkan Aien 4 bulan. Kitorang jalan2 ke Kuala Terengganu, pergi Masjid Kristal.

Sporting kan papa saya hehe...

Jangan salah faham pulak. Saya kan dah takde ayah. Jadi, bapa mertua lah tempat nak bermanja, ganti arwah ayah ;) Apa yg saya buat utk papa, saya niatkan pahalanya utk ayah...semoga roh ayah tenang di sana...

Al-Fatihah....


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Monday, March 19, 2012

24 Jam Direct Feeding, Mampu Penuhkan Deep Freezer Dengan Susu Perahan!

Tajuk ni khas untuk saya :) Ummi Aien & Anieq yg hampir berjaya memenuhkan deep freezer 150 liter ini!


En Billy yg bagi cadangan untuk beli 150 liter sebab dia yg tau betapa banyaknya stok susu perahan saya (ebm) setiap minggu yg akan dihantar ke Semenyih (rumah ibu mertuaku...) masa saya dalam pantang haritu ;) Rumah ibu ada deep freezer, jadi lama lah jangka hayat ebm saya tu...insya allah.

Dan betullah telahan suami saya yg tercinta...

Sekarang, stok susu ebm Anieq dah hampir penuh deep freezer ni!


Tengok jauh-jauh sikit baru nampak betul x dah hampir penuh


Betul!

* sila abaikan susu yg tak tersusun itu ya! sebab dah terlalu tinggi, bila susun dia terjatuh balik ;) kena masuk dalam beg plastik utk penyusunan semula :)

Gambar yg sama saya upload dalam FB Jumaat lepas. Ada yg bertanya,


ada juga yg bagi pendapat mcmni:


Tak kurang juga yg jeles ;)


Ini pun sama :)


Dan ada juga yg ingin jadikan inspirasi untuk baby mereka yg bakal lahir nanti...



Untuk makluman, saya menyusukan Anieq 24jam secara terus. Tak guna botol pun. Inilah istimewanya bila ibu bekerja dari rumah :) Bila ada yg bertanya macam kat atas tu, jawapan saya ialah:

'ni sebab 24hrs direct feeding jadi stok tu makin byk & makin byk ;) anieq taknak botol, akak dah try. mana nak kalau ummi sendiri susukan hehe..'

'silalah jeles & jadikan inspirasi ;) jeles utk tujuan positif adalah digalakkan :)'

Bila 24jam df Anieq, ada yg bertanya macam mana saya dapat maintain & boleh simpan stok lagi?


Semestinya saya konsisten dengan SET 3M di samping konsep penyusuan yg betul :) Ini salah satu cara saya utk dapatkan stok susu yg meriah walaupun Anieq direct feeding 24hrs! Boleh baca kat sini :)

Insya Allah semua ibu mampu menyusukan bayi mereka masing2. Rezeki Allah tu luas, cuma cepat/lambat je...Kepada ibu2 yg bermasalah utk menyusukan bayi anda, jgn putus asa...mana tau Allah sedang menguji kita agar melipat gandakan lagi ibadah kpd-Nya...

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Friday, March 16, 2012

Set Kecantikan Kulit ~ Perubahan Ketara Hanya Dalam Masa 2 Minggu!

Cewahhhh macam iklan la pulak! :)

Bercerita pasal Set Kecantikan Kulit (dlm Euphoria, kami labelkan ia sebagai Set D), saya nak kongsikan pengalaman seorang pengguna yg dapat merasai kesan yg terbaik ni hanya dalam masa 2 minggu! Tak percaya? Jom kita baca pengakuan Nor Maziah yg dikongsikan dlm Group Shaklee GBS kami :)

Kata Maziah:


'slm..sekadar bkongsi.. alhamdulillah, wlopon bru 2 mgu consume set D dan ESP, my skin improve a lot..klo dlu tekstur kulit kasar, smpai suami tegur, skrg kulit smakin lmbut dan halus..wrna kulit pon skata..sy x pkai ape2 krim muka pon..dlu klau lmbt cuci muka atau period, akn klua jerawat, skrg jrwt dh x de..bile blik kg, adk pon perasan prubhan ni.. '

Selain Set D yg terdiri daripada B Complex, Vitamin C dan Vitamin E, Maziah add-on ESP sebagai pelengkap kepada penyelesaian masalah kulit yg dialaminya. Maziah juga mengambil vitamin Zinc untuk mengatasi masalah rambutnya yg gugur teruk.


:) sy jga amik vit zinc shaklee utk atasi mslh kguguran rmbut yg teruk..sblm ni, bila sikat rmbut, mmg byk rmbut yg gugur..alhmdulillah bile consume zinc, rmbut smkin kuat n x mudah gugur..insya Allah akn truskn consume vit ni dlm fullpack plk.. thnks k. Jannatul Fadilah :)

Best, memang best! Kulit makin cantik, rambut makin kuat & sihat. Itu kata Maziah. Apa kata anda?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Wednesday, March 14, 2012

Suka Tak Kalau Dah Boleh Berkebaya Semula?

Resam wanita, lebih-lebih lagi wanita macam saya yg memang suka berkebaya masa zaman anak dara dulu ;) Maklumlah, masa dulu pinggang ramping, badan langsing... beza sikit dgn sekarang ni yg dah byk lari ukurannya (sikit?? hahaha!).

Tapi, saya masih berusaha untuk dapatkan kembali ukuran badan yg dulu tau! Walaupun tak mungkin En. Billy bagi saya berkebaya balik huhuhu...biarlah...asalkan kepuasan diri dipenuhi di samping mengindahkan mata suami. En Billy suka kalau saya lebih ramping dari sekarang. Maknanya, saya masih dlm kategori ramping di matanya. Nanti bila dah dpt ukuran badan mcm dulu bolehla saya pakai balik kebaya2 tu kat rumah. Macam mak datin, melaram kat rumah ;)

Amboi, asyik2 cerita pasal ramping2 ni ada apa2 ke?

Ye.. kali ni saya nak kongsi kegembiraan seorang lagi pengguna LECITHIN + ALFALFA SHAKLEE dalam memberi kesan 'makin kurus dan boleh berkebaya semula' :)

Kata Emma Kartika:


'Best sungguh semalam bila suami tegur.." Abg tengok ayang ni makin kurus!. Dah boleh pakai baju kebaya nampak." Hati ini sungguh berbunga-bunga bila suami tegur dah kurus. Terima kasih sungguh pada lecithin + alfafa + omega.:).'

Ini lagi:


'smlm gie kenduri kahwin..tak sangka kebaya saya sebelum mengandung dulu dah boleh pakai..bermakna inci di perut juga menurun..:) suka sangat.'

Ini juga:


'dulu selepas habis pantang anak ke-2 berat badan sungguh lambat nak turun mengambil masa 1thn lebih sbb belum kenal dgn produk Shaklee nie. Tapi sekarang..utk anak ke-3...belum setahun berat badan sudah menurun hampir 7kg..inci pun sudah banyak menurun especially part perut dgn peha..:)'

Seronoknya saya! Mana taknya, mereka mengambil vitamin2 ni bukan saja untuk tujuan penyusuan malah dapat melangsingkan badan juga!

Note: kami cadangkan Lecithin untuk mengatasi masalah bengkak susu di kalangan ibu menyusu dan Alfalfa sebagai milk booster namun side effect sebegini semestinya memberi kepuasan kepada anda!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Tuesday, March 13, 2012

10 oz Untuk Kali Pertama Tahun 2012 Dengan ESP!

WOW!!!

Saya sangat teruja baca post Liza kat group khas Shaklee GBS kami di FB.


'thank to kak Jannatul Fadilah perkenalkan ESP...nmpknye production akan kembali seperti dulu...hopefully...sesi subuh td dpt 10oz dlm ms 15min...sejak msk 2012 ssh nak dptkan 10oz..paling byk 8oz tu pun dekat sejam pam...selepas beberapa hari minum ESP production meningkat sikit demi sikit...bersyukur sgt masih dikurniakan rezeki 4 hero kecik...thanks kak...'

Syukur Alhamdulillah... saya selalu mendoakan agar pelanggan2 Shaklee saya dikurniakan rezeki kesan yg positif di atas pengambilan secara konsisten Vitamin2 Shaklee ini.

Sebelum ni Liza ambil Set Bersalin & Set Penyusuan basic dengan saya. Alhamdulillah, memang rezeki baby liza untuk dapat sepenuhnya susu ibu hingga kini. Boleh baca kisah Liza menyusukan Rizqin yg lahir pra-matang di sini dan sini.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Saturday, March 10, 2012

Vitamin Kehamilan ~ Tingkatkan Paras HB Anda, Tak Perlu Ambil Darah Lagi!

Terima kasih Norhanita atas perkongsian ini :) Ikuti kisah beliau baru-baru ini:

'Saya nk upkan semula isu psl Hb rendah bg preggy woman...sebabnya td br je pegi rutin check up..kakak Nurse tengok sy punya Hb cantik aje walaupun sekarang ni dh nk masuk 8 bln. dan perasan bahawa saya ambil shaklee.

sy distributor Shaklee..dan terangkan la apa kelebihan set preggy tu... pastu akak Nurse tu tanya kalau set preggy utk trimester 1 berapa..sy ckp la rmxxx. then dia kata..ooo ye ke...ok gak harganya ye(see..bkn mahal pun tau sbb harga setanding kualiti). then dia kata dia nk cuba la..nnt next visit bawak kan utk dia...dia pun x mo ambil vitamin klinik kesihatan..xtau kenapa..setiap ibu yg ada (kebetulan ibu tu Hb low)semua dia tanya ambik vitamin dr mana..tp ptg tadi mmg ramai la preggy mom yg Hb low...kena ambil darah n kena cucuk...huhu...ada org tu ke ccuk setiap hari selama 14 hari..biar betull..

dia kata nnt dia cuba dulu..kalau ok..dia tolong promote..aihhh...biar betul...nurse nk tolong saya promote?? sebab dia kata ramai yg walaupun makan vitamin klinik punya..tp Hb masih rendah...'


Betul ke pengalaman Norhanita ni? Meh saya tolong jawabkan.

Ye, betul. Saya pun ambil 100% vitamin Shaklee masa mengandung Anieq & Alhamdulillah TIADA masalah HB rendah. Boleh kongsi kisah saya di sini

Note: HB ialah Hemoglobin

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Vitamin Kehamilan ~ Saya Sangat Puas Hati!


Walaupun dah lepas bersalin & Anieq dah pun berusia 3 bulan lebih, saya nak juga kongsikan cerita pasal vitamin kehamilan :)

Bukan apa, teringat saya masa mengandungkan Anieq dulu, saya ambil vitamin Shaklee sepenuhnya tanpa vitamin dari HUKM (saya check-up kat HUKM dgn Prof Hatta). Prof Hatta pun setuju je bila saya kata "saya makan vitamin Shaklee, tak payahlah hospital punya hehe..." Prof pun tau saya dealer Shaklee ;)

Memang bahagia mengandung dengan vitamin Shaklee. Alhamdulillah, masa mengandung kali ni saya:

* kuat, cergas, kurang morning sickness. Jiran belakang rumah yg selalu borak2 kat tingkap dapur pun x tau saya pregnant sampai Aien yg bgtau masa Anieq dah 3 bulan dalam perut!
* hari-hari masuk dapur memasak,
* drive sendiri dari Kajang - HUKM utk monthly check-up bersama Aien yg sentiasa nak berdukung dari parking ke klinik ..
* tak ada alahan kulit (adik beradik saya kalau pregnant memang kulit sangat tak cantik!),
* tolong jagakan Papa mertuaku sepanjang Ramadhan dengan perut memboyot 6 bulan...
* boleh masak2 lagi time org berkunjung ke rumah beraya masa dah sarat 7 bulan,
* mampu puasa penuh sebulan dan puasa sunat enam hari masa dah nak masuk 8 bulan
* cergas mengusung order Shaklee ke pejabat pos sambil mendukung Aien (Aien dah 2thn lebih, bayangkan berapa berat dia masa tu!)..
* dah turun tanda pun larat nak drive kete balik rumah mak
* tak ada masalah pre-eclampsia (masa Aien dulu ada...), darah tinggi, diabetes, HB rendah etc...
* Anieq lahir dgn keadaan tulang yg kuat, boleh angkat kepala padahal baru beberapa jam dilahirkan
* nampak bijak sangat Anieq walaupun baru berusia 3 bulan lebih :)

dan macam2 lagi yg saya rasakan sangat berbeza dengan kehamilan pertama (Aien) dulu.

Yang paling penting, saya masih larat melayan En. Billy walaupun kandungan dah sarat! :) Mesti semua suami suka kalau isteri mereka masih sudi bermanja-manja walaupun dlm perut memboyot bakal bayi baru anda kan? Inilah penangan Vitamin Shaklee ;)

Boleh baca kisah kehamilan saya di sini

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Pentingnya Penjagaan Gigi & Gusi Ketika Hamil & Menyusukan Anak

Jika anda pernah membaca mengenai perkongsian saya tentang sakit gigi ketika hamil tak lama dulu, saya nak kongsikan pula vitamin yg boleh membantu kita mengatasi masalah tersebut.

Ini dia...


Ya! Ostematrix (Kalsium-Magnesium dengan vitamin D) Shaklee sangat-sangat membantu kita mengatasi masalah sakit gigi.

Kalsium - bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.

Magnesium - penting untuk metabolisma kalsium. Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.

Vitamin D - penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.

Selain itu kebaikan Ostematrix yang lain adalah :

* mengatasi masalah sembelit
* memberi tenaga dan dan mudah bangun dari tidur
* mengekalkan tekanan darah normal
* membantu kita segar
* mengelakkan kemurungan
* mengatasi masalah "water retention"
* mengatasi masalah pra-haid
* mengelakkan kekejangan & sakit tulang belakang
* membantu pengeluaran susu (milkbooster) dgn syarat perkara asas penyusuan dipatuhi
* mengatasi masalah pereputan tulang
* memastikan tulang padat bg mengampu tubuh yg berat(jika ada masalah berat berlebihan)

Istimewanya ostematrix ni, ia sangat senang untuk ditelan. Bayangkan je mak yg memang payah nak telan pil yg besar-besar tu, tapi dengan gembiranya minta saya bekalkan ostematrix setiap bulan walaupun dah ambil VIVIX! :)

Jika anda bermasalah untuk minum susu.. dapatkan ostematrix. Kerana ia melengkapkan keperluan kalsium harian anda serta tidak berbau dan tidak mempunyai rasa!:)

Alhamdulillah, tempoh kehamilan selama 39 minggu 3 hari sebelum melahirkan Anieq Sufi baru-baru ni dapat saya lalui dengan jayanya tanpa sakit gigi sebab saya ambil Vitamin Kehamilan yg lengkap dengan Ostematrix!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Friday, March 9, 2012

Nak Kempiskan Perut? Jom Ikut Tips Hot Ni...

Saya amik tips kempiskan perut dari blog ni :) suka... sebab memang tengah nak kempiskan perut pun ;) maklumlah, dah 2org anak keluar dari perut ni & 2x czer pulak kan... boleh ye kita share...

1. Melangsingkan badan,cara paling mudah dan murah ialah ketiga2 bahan ini dikisar dan dperah airnya utk diminum ..amalkan 2x sehari..insyaAllah badan beransur langsing dan menarik

•Dua biji lobak merah dipotong
•Sebiji mentimun segar,
•Sebiji limau nipis

2. minum air suam tak minum sejuk.

3. elakkan mengambil mkanan yang bergoreng dan berlemak.

4. minum jus pengaga tiap2 pagi.

5. Bengkung 2x seminggu (malam sahaja) ---> selepas kembali bekerja.

6. Untuk mengelakkan perut dari mengelembir maka, boleh buat sits up sebanyak 50 - 100x waktu pagi2.

7. minum air asam jawa (sederhana pekat) secawan sebelum sarapan benda lain.

8. Pastu bersihkan perut dgn air suam untuk bukak liang2 roma dan sapukan campuran limau nipis dan kapur sireh. paling cantik kalau baru deliver (belum sampai 6 bln) sebab perut tengah lembut.

9. makan yogurt 3 kali sehari.. pilih low fat yg kurang gula.... sekali makan, 1 bekas kecik yang biasa jual tu... sebab kata org dia bantu penghadaman (dan lain2 khasiat)... jangan lupa cari yang ada live culture atau kultur hidup.... yogurt ni boleh gak tampung keperluan kalsium utk ibu menyusu... so ok la kan... 2 dalam 1....

10. kurangkan minum during eating and kalau minum make sure warm and plain water and minum sikit2 cos nanti lemak makanan susah hadam. after half hour baru minum byk.

11. Sebenarnya hal2 pengempisan perut ini seelok-eloknya dibuat semasa dalam pantang. Barut perlu digunakan selama 44 hari atau sepanjang pantang terutama sebelum makan. Ini adalah kerana pada masa dalam pantang urat-urat semuanya kembang. Bila tak dijaga dengan baik semasa pantang, perut akan terus membuncit sebab urat2 x kecut dengan sempurna.

12. BELLY DANCING. sambil senaman boleh menghiburkan hati. buat la sendiri2 dlm bilik tidur or shower.

13. nak kempiskan perut paling sempoi dan menyeronokkan anda dan anak anda.sambil baring ,bengkok kan kaki ..letak anak kat kaki tu..pas tu angkkat kan baby tu pakai kaki buat selalu confirm perut boleh flat...and enjoy...

14. Untuk perut bahagian atas:-baring atas katil,bengkokkan lutut ,pastu angkat kepala dan badan selari/serentak setinggi yang boleh pastu tahan dalam kiraan 8..Ulang 8 kali 1 sesi .Untuk Perut bahagian bawah(area rahim)-ni yang paling susah lemaknya nak dibuang...baring kaki diluruskan pastu angkat kaki keatas(badan akan jadi bentuk L kalau di lihat dari tepi)...Ulang 10-20 kali satu sesi..Buat setiap hari sebelum tidur..Pasti perut kita flat walaupun berbadan gempal...Tujuan senaman ini untuk mengetatkan otot perut supaya perut tak melendut/mengeleber/berlipat...

15. jangan mandi lepas mkn. nanti suhu badan sejuk and penghadaman kurang efectif.

16. bagun pagi the first thing yang boleh buat ialah minum plain water. tak tau apa kebaikan tapi buat since ramai bagi that tip. mungkin so that body tak terkejut sgt kut. siap ader yg bagi tip minum b4 berus gigi.

17. kunyah very slow. so badan tak penat nak process food yg besar2.

18. this one sangat2 penting. pastikan makan at least 4 hrs b4 go to sleep. obvious reason is makanan tak sempat digest b4 that.

19. jangan lupa plak untuk exercise. tak kira la apa2 pun..boleh juga berjogging di kala hujung minggu, berbasikal (tak kira kat dlm rumah atau di luar rumah), naik tangga turun tangga (pun dikira exercise juga) n pada yang surirumah tu, sibukkan diri anda dengan hal2 di rumah..pun dikira exercise juga...sapu sampah, mop lantai, bersihkan bilik air , bla..bla..bla..banyak kan kerja kat rumah..kalau hari2 buat, tu pun dikira exercise juga tu.. lagi best, senang tak payah keluar belanja untuk pergi gym

20. breastfeed baby...

Yang last sekali tu bonus lah untuk saya kan... Aien & Anieq memang sangat2 membantu ummi untuk kurus! Tapi tang perut tu masih perlu diberi perhatian :) Lecithin pun jangan skip!

Jeng jeng jeng... gambar terbaru sebaik lepas pantang 44 hari :) nampak mcm slim... ahaks!


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Mengapa Ibu Ini Mengambil Supplement Sepanjang Tempoh Penyusuannya?

Saya terbaca satu komen di FB oleh salah seorang Geng Biz Shaklee kami tentang keperluan suplemen oleh ibu menyusu. Beliau ni saya memang respect dalam ilmu penyusuan sebab ilmunya lebih meluas berbanding saya.

Saya letakkan kat sini untuk rujukan kita semua sebab saya suka komennya yg bernas :) Along, mohon share ye... ;)


'NO NO hahaha..jgn salah fhm ye. Saya memberi keizinan untuk bercakap apa sahaja cuma saya nak beritahu....SUPLEMEN bukan buatkan susu badan byk tapi ia bantu ibu rasa lebih tenaga, lebih ceria. Saya taknak ibu ambil suplemen sbb dia rasa susu dia sedikit. Kalau susu sedikit konsultasinya lain. dunt get me wrong.'

dan ini,


'bila ibu amalkan suplemen dia akan perasan bagaimana bayinya menyusu, bayi mudah kenyang, perkembangan dan pertumbuhan badan lebih cepat, lebih berotot, lebih berisi. Utk ibu, anda akan rasa kurang keletihan. FYI, apa yg kita makan sebenarnya akan merubah rasa dan nutrisi susu ibu. Jika ibu suka amalkan junk food, anak akan rasa junk food juga. Tapi bagaimana dgn nutrisinya pula? Walaupun Allah dah kata susu ibu terbaik dan lengkap dgn nutrisinya, tapi kita sbg manusia takkan pernah puas. Cth mengapa ibu amik suplemen masa menyusu, customer saya kebanyakkan mempunyai masalah kesihatan so di atas sbb2 itulah mereka ambil suplemen untuk top up semula nutrisi yg hilang'

Pendapat saya pula: diri kita, hanya kita yg tahu apa yg kita makan dan apa yg badan kita perlukan :)

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Berkenalan Dengan Pembersih Serbaguna ~ Basic H!

Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate


Saya nak perkenalkan dengan pembersih serbaguna ni. Memang saya dah lama menggunakannya kat rumah tapi belum sempat nak cerita banyak tentang kebaikannya.

Kali ni nak berkongsi dengan semua, apa dia Basic H ni:

Tidak bertosik, Membersih secara Semulajadi

Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate yang dua kali ganda lebih pekat ini memberi kuasa pembersihan yang lebih selamat dan berkesan sesuai digunakan bagi menangani seribu macam jenis kotoran rumah yang boleh digunakan pada bila-bila masa. Sebagai contohnya, bagi membersihkan kesan susu tertumpah di baju, bangkai serangga yang terlekat pada tingkap dan sos yang tertumpah di lantai. Itu hanya tiga daripadanya, masih terdapat 997 cara penggunaan yang lain.

Sesuai untuk membersihkan seribu macam jenis kotoran di rumah

* Kepekatan berganda di mana 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air mampu memberi kuasa pembersihan yang hebat dan berkesan
* Pencuci serbaguna yang berkesan untuk menanggalkan kotoran dan minyak pada sebarang permukaan yang boleh dicuci tidak kira di dalam atau di luar rumah
* Dapat menanggalkan kotoran berminyak yang paling degil tanpa meninggalkan sebarang kesan minyak
* Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H² dan hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama
* Tidak perlu dibilas dan tidak meninggalkan kesan kotoran atau palitan

Sesuai untuk sebarang permukaan yang boleh dicuci sama ada di dalam atau di luar rumah:

* Dinding
* Permukaan dapur, jubin dan lantai
* Peralatan
* Periuk, besen, pinggan dan mangkuk
* Tingkap dan cermin
* Perkakas
* Benda-benda diperbuat daripada kayu
* Perabot (Sila pastikan anda tidak menggunakannya bagi membersihkan akuarium atau bekas cecair pencuci cermin)

Tahukah Anda?

Kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon. Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung. Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal. Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan.

Pekatan Pencuci Super Organik BASIC H² tidak mengandungi bahan-bahan di atas mahupun bahan-bahan berbahaya yang lain.

Cara penggunaan untuk kesan lebih memuaskan:

Dapur, perkakas dapur, perabot, benda-benda yang diperbuat daripada kayu, dinding, keluli tahan karat, granit, marmar dan bilik mandi
Campurkan ¼ sudu teh dengan 16 auns air ke dalam penyembur Get Clean

Periuk, besen dan pinggan mangkuk
Campurkan ½ sudu teh dengan 1 gelen air

Tingkap dan cermin
Campurkan 1-2 titik dengan 16 auns air ke dalam penyembur Get Clean

Lantai
Campurkan 1 sudu teh dengan 1 gelen air

Kain benang biri-biri, nilon dan fabrik berkualiti tinggi
Campurkan ½ sudu teh dengan sebesen air suam

Perbezaan Shaklee:

Selamat

* Tidak bertoksik
* Tanpa gas beracun
* Tanpa bahan kimia berbahaya
* Tanpa bahan pewangi
* Lembut pada tangan
* pH seimbang
* Tanpa klorin

Berkesan

* Berkesan untuk menanggalkan kotoran berminyak
* Kepekatan berganda – 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air
* Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H di mana hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama

Mesra Alam

* Ramuan semulajadi yang diekstrak daripada jagung dan kelapa
* Biorosot
* Tanpa fosfat
* Bungkusan yang boleh kitar semula
* Tanpa bahan pewarna
* Selamat untuk sistem septik dan pembentungan

credit

Kisah Presiden Amerika Barrack Obama Pengguna Shaklee!!!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Hemoglobin Meningkat Dalam Masa 2 Minggu, Tanpa Ragu-ragu Berpantang Dengan Set Bersalin Shaklee!

Kehamilan menuntut seseorang ibu sentiasa kuat & cekal dalam menghadapi hari2 sebelum kelahiran bayi yg comel. Pengalaman seseorang ibu juga berbeza tak kira pada 1st trimester (masa ni selalunya morning sickness melanda), 2nd atau 3rd trimester. Yang sangat perlu diberi perhatian ialah pada trimester awal iaitu di mana pada peringkat ini, bayi sedang terbentuk. Maka pemakanan si ibu adalah amat penting agar kejadian bayi diharap sempurna fizikal & mental. Insya allah...

Ikuti kisah Tuty yg mula mengambil Vitamin Kehamilan Shaklee untuk membantu meningkatkan tahap Hemoglobin darah semasa mengandung anak sulung.

*************************

Kisah cinta saya dan Shaklee bermula pada awal tahun 2011 semasa saya mencari supplement untuk membantu meningkatkan tahap hemoglobin (HB) saya. Oh, masa itu saya sedang mengandung 7 bulan dan pemakanan supplemen diwajibkan untuk menjamin pertumbuhan bayi di dalam perut saya. Pada mulanya saya hanya mengambil supplemen yang diberikan oleh Kl**ik Kesi**tan secara PERCUMA di tempat saya untuk meningkatkan bacaan HB tetapi tiada perubahan walaupun setelah sebulan berlalu.

Saya mencari alternatif lain dan alhamdulillah telah dipertemukan dengan Shaklee yang saya kenali di blog genkimomma secara tidak sengaja. Itulah kuasa carian enjin google. Mungkin anda juga berjumpa dengan mychibibox dengan cara yang sama. Secara jujur, saya telah jatuh cinta dengan Shaklee dan meneruskan pengambilan vitamin Shaklee sehingga sekarang. Saya tidak sayang untuk memperuntukan sedikit bajet untuk menyediakan payung kesihatan saya sebelum hujan sakit menimpa saya.

Terlupa pula, bacaan HB saya telah meningkat melepasi tahap normal setelah 2 minggu mengambil Shaklee. Tentulah gembirakan sebab tidak perlu ambil darah lagi. Badan saya pun terasa lebih sihat dan sangat bersemangat.

Bayangkan selepas bersalin pada pukul 4 petang, saya tidak terus tidur keletihan sebaliknya bagai ada satu aura yang membolehkan saya berjaga sehingga pukul 11.30 malam.

Semasa berpantang juga saya mengamalkan vitamin Shaklee kerana tidak mahu mengambil jamu yang boleh membawa kepada masalah bayi jaundice, susu badan kering dan paling penting, saya tak suka baunya. Jururawat juga memuji luka jahitan *tut* saya yang beransur elok dan cantik selepas 4 hari melahirkan permata hati, Amni-chan. Jiran saya pelik kerana saya sangat aktif seolah-olah bukan seperti orang dalam berpantang.

Apa yang saya suka tentang Shaklee???

•Saya sangat bertenaga pada trimester ke 3 sedangkan saya mengalami alahan yang teruk masa 5 bulan pertama. Bayangkan kalau apa yang dimakan semuanya akan dikeluarkan balik. Badan pun sudah tentu menjadi lemah.

•Saya tidak jatuh sakit akibat keletihan sepanjang tempoh berpantang walaupun kekurangan masa tidur yang kadangkala hanya 4 jam sehari.

•Badan Amni-chan sangat tegap sejak hari dilahirkan dan dipuji oleh ibu serta rakan-rakan yang datang melawat. Bayangkan baru sejam lahir, Amni sudah menggerakkan kepalanya ke kiri dan kanan. Inilah penangan BAYI SHAKLEE.

•Saya rasa selamat mengambil Shaklee kerana tiada gel silika yang biasa kita temui di dalam kotak kasut dan sebagainya. Semasa saya bekerja di kilang dahulu, gel silika diletakkan untuk menyerap kelembapan di dalam bungkusan.

•Dan banyak lagi kelebihan Shaklee yang saya akan kongsikan..

*************************

Wah...betul ke apa yg Tuty rasa ni? Tak cuba tak tau. Bila dah tau mesti terus jatuh cinta!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Wednesday, March 7, 2012

Kongsi Kebaikan Set 3M Dalam Melalui Hari-hari Berpantang & Menyusukan Bayi Anda :)

Set 3M ni ialah pilihan HOT Set Menyusu ibu-ibu menyusu di luar sana.

Kita berkongsi lagi kebaikan Set 3M kali ni oleh Izura Mohammad :)


'Salam...baru nak kgsi pgalaman...

start mkn set 3M pd 8/1/2012...terasa perbezaan time pantang ank pertama dulu..ank pertama dulu just amik jamu2..yg kali ni jamu xsentuh lnsung cume ambil produk shaklee aje..tu pon kenal shaklee dlm fb.waktu pantang bila bby tido dptla online jd ntah cmne ble ternmpak post ttg shaklee kat fb so terus oder.jamu yg dibeli simpan aje.

so,kali ni terasa bertenaga..rambut xgugur cm wktu ank 1st dulu,susu mmg meriah..syukur..ank pertama dulu 3bulan start keje dah mix ngan formula..2nd ni so far still fully bf lg..6/3/12 ni baru 3bulan..

bila kat tmpat keje sekali sy pam susu kanan dpt 8oz kiri pon 8oz,jd time kali pi keje sy kene standby byk bekas/plastik untuk simpan susu..member sume tegur kata susu sy banyak..hehe..suka sgt..syukur rezeki anak..ESP dah mkn 2nd can..

n now sy dah pon jd ahli sbb nak dptkn harga ahli bila beli selain nak share ngan member2 kat tmpat keje apa yg sy dah amik ni..susu jd pekat ble nmpak perbezaan bila xminum esp susu mmg jd cair..bby tido lena kknyangan..

genap 2bulan aritu timbang bby dah 6kilo..ms bersalin cuma 2.92kg aje...n yg best n***** jd pink kaler..hehe...dua2 ank sy bersalin operate dsbbkan bby lemas so 1st dulu scar mmg xcntik lnsung..kali ni scar cntik cm nmpak xnmpak je..puas ati...dulu xsuka minum air masak tp skg dah jd bff pi mana2..air sejuk plak rs xsedap..hehe..berat bdn dah kembali ke asal iaitu 45kg..cume skg ni tgh berusaha nak kempiskn perut yg buncit ni..hehe..baru try GLA n mealshake...'


Memang seronok baca pengalaman orang. Rugi kalau kita sendiri tak cuba. Sebab, apa yg dikongsikan ni memang BEST!

Untuk info: Jika bersalin secara pembedahan (czer mcm saya), pengambilan zinc adalah sangat2 membantu luka bersalin cepat baik! Jadi, jika anda pilih Set 3M, jangan lupa add zinc sekali bagi menggantikan pati ikan haruan atau ikan haruan hidup :)

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Susu Cepat Penuh, Pinggang Tak Sakit Lagi, Kulit Tiada Alahan!

Testimoni terbaru daripada Sabrina Marzuki, yang mencuba Vitamin-vitamin Shaklee dalam masa tak sampai sebulan... beliau dah merasai kesan terbaik hasil pengambilan secara konsisten Vitamin C, Vitalea, B Complex, Ostematrix dan ESP.

Jom kita kongsikan pengalaman beliau:


'Assalaamualaikum.. Saya nak share testimoni saya pasal shaklee. Saya ambil Vitamin C, Vitalea, B-Complex, Ostematrix dan ESP. Eventhough tak sampai sebulan saya makan, banyak perubahan yang saya rasa.

Firstly, saya breastfeed baby yang baru nak masuk 4 bulan. Susu badan saya Alhamdulillah tak ada masalah, tapi bila ambil Shaklee, lagi bertambah2 susu. Susu cepat penuh and berat. I work from home, so memang bagi direct, tapi ada masa sampai nak kena pam. Sebelum ambil Shaklee takda pulak macam tu.

Secondly, saya ada masalah sakit pinggang yang teruk, sebab pernah jatuh tangga dulu. Ikutkan, bila duduk, and nak bangun, tak boleh laju2, kena slow2 and sampai terbongkok2 nak betul kan pinggang. Tapi sekarang, Alhamdulillah, tak sakit macam dulu. Bangun laju je. Lepas kemas rumah, mop, masak, tak sakit dah macam dulu. Sikit2 je tinggal. Orang kata makan masa kan.

Thirdly, disebabkan saya banyak alahan, contoh: ikan besar, kentang, tepung gandum, telur, seafood, and kacang, baby saya pon kena tempiasnya. Kulit dia jadi kering and ade berkuping skit. Bila saya stop makan benda2 tu semua, badan saya pula yg takde khasiat. Now, saya makan sikit2, and Alhamdulillah kulit baby dah beransur OK! Takda dah nak sapu cream apa2. Syukur sangat2 dengan perubahan ni. And i will continue with Shaklee... hopefully forever. InsyaAllah.
'

Alhamdulillah, seronok kan?

Ada lagi:


'oh ye lupa nak tambah, berat badan sebelum kawen 60kg, masa 9 bulan mengandung 78kg, and sekarang 55kg :D Alhamdulillah.....'

Wah..ni bonus ni :) Siap dapat turunkan berat badan lagi tu! Siapa nak??

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Friday, March 2, 2012

100% Bayi Susu Ibu Walaupun Lahir Pra-Matang... Rizqin Kekuatan Liza!

Kisah ni lanjutan dari kisah Liza yang dulu, saya kongsikan di sini.

Jika lihat di sini, dari seberat 1.1kg pada usia 30w dlm kandungan.. kepada gambar terbaru yg semakin handsome sekarang, memang sukar nak percaya kan.. namun, tu semua kuasa Allah... atas usaha Liza sendiri :)


Liza puas & bersyukur atas segala nikmat kurniaan-Nya


'Kak Jannatul Fadilah ok je.. kdg2x rs mcm xcaya je.. perasaan yg xdpt nak d gmbrkan.. tgk perkembangan anak dr sekecil2x skrg dah bam2x.. paling xsangka hajat tuk fully bf d makbulkan pai arini n dpt full support frm hubby n org sekeliling.. syukur alhamdulillah'

Teringat saya masa mula2 kenal dengan Liza. Dia bertanya mengenai Set Bersalin Shaklee


Sampailah Liza mengadu tentang masalah penyusuan Rizqin...


Dan saya, sedaya upaya membantu dan Alhamdulillah... segala permasalahan dapat diselesaikan malah hingga sekarang, susu Liza terlebih cukup untuk bayi tersayang :)



Jadikan perkongsian ini sebagai pembakar semangat anda ibu2 yg mempunyai bayi pra-matang :) Anda juga boleh!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Memelihara Kesihatan Mata & Mengurangkan Kadar Rabun Mata

Cantiknya mata saya! Heee..perah santan ;P

Syukur alhamdulillah... semua kurniaan Allah cantik-cantik belaka. Tapi lagi cantik kalau saya takyah pakai contact lense kan... Bukan lense yg kaler-kaler tu, tapi lense yg clear. Tengoklah kat mata saya tu macam ok je.

TAPI sebenarnya, mata saya rabun jauh ye :( Saya pakai spek sejak semester 1 kat UPM dulu...tapi lepas tu pakai contact lense, lagi selesa :)

Apa yg saya nak kongsikan ni ialah cerita Che Lin, adik kepada rakan biz Shaklee saya, Yati Napi. Beliau telah mengamalkan pengambilan secara konsisten Vitamin A Shaklee atau nama khasnya CarotoMax sejak Februari tahun lepas. Jom kita share pengalaman Che Lin:



* klik untuk lebih besar :)


CarotoMax @ Vitamin A ini secara umumnya boleh membantu:

* kesihatan retina mata --> mengurangkan rabun. Mana tau, jika diamalkan secara konsisten, rabun kita terus pulih! (kuasa Allah kan...)
* kesihatan tulang
* kesihatan tisu kulit --> sebab tu jeragat Che Lin makin hilang! 2 in 1 lah :)
* pembentukan sel darah putih & sel darah merah
* pembentukan membran mukus
* mengekalkan sistem imunisasi badan yg sihat!

Kehadiran Vitamin A dapat membantu kesihatan tisu kulit & pembentukan membran mukus badan (kedua-duanya merupakan lapisan awal pertahanan badan daripada jangkitan penyakit) & juga pembentukan sel darah putih atas tujuan yg sama.

Namun, anda TIDAK dibenarkan:
1) Mengambil Vitamin A secara berlebihan
- ia adalah vitamin larut lemak. Jika berlebihan dari dos yg ditetapkan ia akan tersimpan di dalam organ2 dalaman badan terutamanya hati.
- CarotoMax adalah berbeza drpd vitamin A yg lain kerana ia berbentuk pre-kursor, iaitu hanya akan diaktifkan bila diperlukan sahaja.

2) Mengambil CarotoMax jika sedang hamil
- pengambilan vitamin A yg berlebihan ketika hamil terutamanya pada trimester pertama (3 bulan pertama) boleh menyebabkan risiko kecacatan pada bayi termasuklah kecacatan jantung dan sistem saraf...

Pengambilan CarotoMax amatlah saya galakkan jika anda tak mampu memenuhi diet seharian dengan sumber Vitamin A semulajadi seperti telur, lobak merah, sayuran hijau dan lain-lain, macam saya :)

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-679 0484 atau emailkan ke elila80@yahoo.com atau FB saya : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...