Sunday, September 30, 2012

Bestnya ESP!!!

Dia yang kata ya, bukan saya :P


Nilah ESP... Soy Protein Isolate Powder yang best tu :)


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Nak cuba?

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Gunakan ID saya : 852401 untuk membuat sebarang pembelian di cawangan Shaklee berdekatan anda.

Nak order dengan saya pun boleh. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian daripada saya.

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah

untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Set Bersalin ~ Vitamin Pilihan Terkini :)

Berpantang dengan vitamin adalah resolusi terkini bagi ibu2 lepas bersalin. Saya dah alami betapa bestnya kita sentiasa cergas walaupun bersalin secara czer, malah tak letih pun nak bangun malam menyusukan Anieq Sufi.

Mestilah best bila susu banyak, badan kuat, sihat, happy dan paling tak percaya bila org yg datang melawat kata "awak tak macam lepas czer je.." :)

Anda nak merasai pengalaman berpantang yg best macam yg saya alami? Kongsikan pengalaman saya berpantang dengan vitamin2 Shaklee dan dapatkan TIPS EXCLUSIVE khas untuk anda dengan setiap pembelian daripada saya :)

Selanjutnya boleh baca di sini:

Set Bersalin Shaklee yang best!

Nak beli vitamin-vitamin Shaklee dengan harga ahli? Memang ada harga diskaun untuk anda :)

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Gunakan ID saya : 852401 untuk membuat sebarang pembelian di cawangan Shaklee berdekatan anda.

Nak order dengan saya pun boleh. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian daripada saya.

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah

untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Friday, September 28, 2012

Ketabahan Aini, Pembakar Semangat Ibu-ibu Semua...

Kisahnya seorang Pramugari yang hebat!

Saya suka nak kongsikan entry dari blog ini tentang ketabahan seorang ibu demi memastikan si buahati tersayang mendapat hak dan khasiat terbaik susu termahal di dunia.

--------------

Saya tidak pernah bertemu empat mata bersamanya. Semuanya berlaku di alam maya. Internet yang menghubungkan kami. Walaupun kami hanya teman maya, tapi saya yakin dengan pengiktirafan saya bahawa beliau ibu yang hebat. Saya akan menitis airmata apabila membaca catatan ceritanya.

Beliau adalah Aini wardiah, pramugari MAS. Ibu kepada Ariff Ziyad yang sekarang sudah menjangkau 1 tahun.


Perjalanan penyusuan susu ibu untuk wanita ini sungguh mencabar dengan kerjaya seorang pramugari. Namun ia biasa lakukan demi Ziyad tersayang...

Aini dan suaminya mempunyai rumah di KL. Tetapi Ziyad ni dihantar ke Penang, rumah ibubapa Aini. Ziyad dijaga sepenuhnya oleh keluarga Aini.. Jadi kurang sedikitlah kegalauan di hati bila ahli keluarga yang menjaga anak ni kan...

Anda bayangkan..
Apabila selesai tugas sebagai pramugari, Aini akan mendapat cuti. Kemudian, dia akan segera pulang ke Penang bagi melepaskan rindu didadanya untuk Ziyad tercinta. Cuti pula tak tentu. ada rezeki, dapatlah 5 hari. Bayangkanlah, si anak ini..walaupun jarang bertemu, bermain, berpeluk, mencium ibunya, dia tetap kenal siapa ibunya. kerana susu ibu itu penghubungnya. Ziyad akan berlari untuk terkam ibunya.. tak berlari, merangkak..

Habis tempoh 5 hari, si ibu akan berlepas pulang ke KL. Suami Aini pesan, jangan dibawa Ziyad tu ke airport. takut nanti dia menangis. Bukan setakat anak, ibu pun menangis. Tapi atuknya memujuk si ibu dan ayah supaya bawa jugaklah si Ziyad ni. Nanti dia lama tak jumpa ibu dan ayahnya. Jadi, sepanjang dalam perjalanan ke airport, Ziyad ni melekap je dalam dakapan ibu dan Aini menyusukan anaknya walaupun suami menghalang ( sebab Ziyad ni, kalau dah minum susu, dia dapat tenaga baru. nanti terus dia berjaga he3..cutenye ). Tapi kalau saya di tempat Aini juga, saya akan lakukan perkara yang sama. Lama pulak nanti dia nak dapat direct feeding tu sebab ibu dah tiada disisi. Mungkin Ziyad dapat merasakan bahawa dia bakal ditinggalkan lagi..
Jadi bila dah sampai airport, cepat2 Aini dan suami bergegas pergi. sebab taknak nanti menangis depan anak dan taknak tengok anak menangis di depannya. yang si Ziyad pula terpinga2 sebab tiba2 mak ayah dia pergi. T_T

Bayangkanlah adakalanya tidak bertemu dengan Ziyad 2minggu. Aduhh tak terbayangnya saya...

Apabila berjauhan dengan si anak, si ibu tetap gigih melaksanakan tugasnya. walaupun ia amat mencabar buatnya. Jadi si ibu terpaksa memerah sepanjang hari sebab tiada anak disisi untuk direct feeding. Hendak memerah/mengepam di atas flight, sungguh mencabar. Sebab airlines ni memang tidak menyokong BF. jadi, nak excuse untuk mengepam, tidaklah semudah yang disangka. Semua crew perlu bersiap siaga selalu kerana semua penumpang diletakkan dibawah tangungjawab mereka ( Kalau terjadi kebakaran, orang sakit jantung, orang pengsan, orang nak bersalin di dalam kapal terbang, semua tanggungjawab derang. nampak tugas pramugari ni macam glamer. tapi hakikanya..... ) Apabila penumpang sudah berehat, sudah tidur atau lena, waktu nilah masa yang digunakan si ibu untuk memerah/mengepam susu. Si ibu pula tiada tempat lain untuk melaksanakan tugasnya melainkan di dalam tandas. No Choice..adakala bila keadaan terdesak, terpaksa melakukannya di tempat begini walaupun jauh di lubuk hati nak mendapatkan tempat yang lebih bersih dan selesa. Kita tawakallah shj.


Si ibu pernah hendak memerah/mengepam di kala kapal terbang melalui Lautan Hindi. Masa tengah bersiap untuk membuat projek tu, kapal terbang bergegar. Sebab cuaca yang buruk dan angin Lautan Hindi yang kuat. Panik si ibu dibuatnya. Tengah nak buat projek, dah mcm nak gempa bumi. Kemudian Kapten dah arahkan semua crew balik semula ke tempat masing2. Tak jadilah misinya tadi.
Penerbangan ini tidak menentu. Kadang2 membuatkan mereka jadi zombie. nak menghadap jet lag lagi. pagi di Malaysia, petang sudah di Maldives. Kemudian terbang semula ke Malaysia.


Sehingga satu tahap, apabila si ibu sampai di rumah/penginapan, tersenguk2 mengepam. sambil tertidur. Walaupun mata dah terlampau berat, badan dan super penat, namun si ibu tak pernah lupa hak si anak di Penang sana. Kemudian, tidur pun bukanlah boleh lama2. sebab kalau tak mengepam susu 3 atau 4 jam sekali, mau keras breast dibuatnya akibat penuh. Again..dengan kemamaian, mengepam lah lagi.


Ada masa, si ibu ini..breakfast di KL, lunch di Kota Kinabalu, dinner di Kuching. Ke sana-sini badan melayang hu3
Kemudian menjalankan tugas sebagai crew di kala musim cuti sekolah, ohh sangatlah penuh seat dalam flight. lagi banyak passenger, lagi banyak tangunggjawab yang perlu dipikul. hingga ke satu situasi, si ibu tak sempat nak makan apetah lagi untuk mengepam. kerana terlampau sibuk berjam2. engorge dibuatnya.. pada waktu itu, dia terasa, sukarnya pramugari utk berjaya dlm BF. tapi dia masih belum berputus asa.


Saya bertanya pada si ibu, kenapa memilih untuk BF anak sedangkan tugas begitu mencabar ?
Jawapannya, cuba bayangkan, anak saya hanya mempunyai masa yang amat terhad bersama ibunya . dia sentiasa bersama penjaga dia. Apekah kalau saya tidak menyusukan dia, dia akan kenal siapa saya ? Susu saya sahaja nilah yang menghubungkan diantara saya dan anak walaupun saya tidak bersamanya..
Anda tahu apa yang berlaku pada saya di depan skrin ini ???
Menitik air mata saya... Anda begitu mulia, duhai ibu.


keadaan terpaksa apabila cooler bag sudah penuh dengan stok. gunakan apa yang ada supaya susu ini dapat bertahan sementara waktu. kreatifnya si ibu...


yang ni stok susu yang diperah semasa bertugas. Dibungkus2 untuk dibawa balik ke Penang.


kaedah si ibu nak mengekalkan suhu susu beku. gunakan ice pack kecik.


kejayaan si ibu melaksanakan misinya untuk Ziyad sayang



Ketabahan Aini, Pembakar Semangat Ibu-ibu Semua.

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Konsultasi disertakan untuk setiap pembelian dari blog ini.

Nak cuba?

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Kena Rajin Membaca Ye..

Tadi saya godek-godek emel yg bertimbun dalam inbox tu, terbaca saya pasal khasiat santan.


SANTAN KELAPA sangat baik untuk kesihatan kerana lemaknya yang segera digunakan oleh badan sebagai tenaga pengkhadaman makanan lain. Ia juga punya banyak mineral natural seperti Calcium dan Potassium, vitamin C,E dan B serta fiber. Lagi power dari susu lembu kerana ZERO KOLESTEROL. Perlu yang diperah dikedai atau diblend dirumah dari KELAPA ASAL. BUKAN SANTAN SEDIA DALAM KOTAK DI PASARAYA.

Selama ni tak tau pun santan ni berkhasiat sampai macam tu. Ingatkan santan ni banyak lemak & tak bagus. Tulah, lain kali kena rajin-rajinkan diri membaca ye. Baru luas ilmu :)

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Konsultasi disertakan untuk setiap pembelian dari blog ini.

Nak cuba?

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Wednesday, September 26, 2012

Kulit Muka Yang Cantik... Siapa Tak Nak?

Nak muka glowing, then cuba amalkan Vitamin B, C dan E tapi kalau budget kecil tukar kepada GLA. 14 hari muka akan nampak bersih dan berseri ♥

Kami ada sesuatu yg menarik utk dikongsi namun ianya rahsia tentang vitamin skin care kami....

Apa kata mereka yg telah mencuba?





* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Konsultasi disertakan untuk setiap pembelian dari blog ini.

Sangat best! Nak tau rahsianya & nak cuba?

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Tuesday, September 25, 2012

Keperluan Vitamin Buat Ibu-ibu Hamil


Di kala ibu2 hamil sibuk menyiapkan keperluan zat untuk si comel dalam perut, masih ada segelintir ibu hamil yg tak kisah tentang pengambilan vitamin yg disarankan. Tak boleh telan, tak sedap nak muntah, nanti baby besar.. dan lain2 alasan.

Pada pendapat saya, pengambilan vitamin penting bagi mencukupkan keperluan zat yg tak mampu disediakan si ibu melalui pemakanan harian. Ambillah vitamin percuma yg dibekalkan oleh hospital/klinik2 kerajaan. Jika mampu, dapatkan vitamin yg lebih baik di luar dengan harga yg berpatutan.

Buat ibu2 yg penyayang, fikirkan bayi yg sedang membesar dalam rahim kita. Jangan terlalu pentingkan diri sendiri sehingga keperluan bayi kita terabai...

Apakah vitamin yang diperlukan sepanjang mengandung :

* Multivitamin [ sangat penting bila ia lengkap dengan zat besi]
* Vitamin B
* Vitamin C
* Kalsium
* Vitamin untuk otak - DHA [ minyak ikan]

Setiap vitamin itu memainkan peranan yang penting untuk memastikan ibu itu bertenaga, tidak pitam atau pengsan kerana kurang darah, kestabilan hemoglobin seperti multivitamin dan vitamin B. Manakala untuk sistem imun ibu dan anak pastinya memerlukan vitamin C manakala Kalsium sangat penting untuk pembinaan darah, saraf serta pembentukan tulang. Minyak ikan pula sangat bagus untuk pembentukan DHA otak bayi.

Kekurangan mana-mana vitamin ini boleh mengganggu pembesaran si kecil semasa dalam kandungan. Antaranya ialah bayi tidak membesar mengikut graf yang sepatutnya, gangguan pembesaran tengkorak bayi, tulang yang lembut dan imun sistem yang rendah.

Maka digalakkan ibu menjaga amalan pemakanan yang seimbang serta vitamin yang disarankan oleh doktor.

Bukan sewajibnya mendapatkan satu2 jenama vitamin tetapi memadai dengan harga yang mampu dibayar. Mungkin ada yang mengambil secara percuma di klinik kerajaan namun sekiranya anda mempunyai sebuah kereta hebat, saya yakin vitamin subsidi itu boleh disalurkan kepada golongan rakyat yang lebih memerlukan yang datang ke klinik hanya menaiki bas.

______________________________________________________________________

Shaklee mempunyai produk2 berikut :

* Vitalea with iron formula.
* B complex with Folic Acid.
* Sustained Release Vitamin C 500 mg
* Ostematrix [ juga dikenali sebagai kalsium magnesium]

~ Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Nak tau lebih lanjut mengenai vitamin2 ini?

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian dari blog ini.

Salam kasih sayang :)

Monday, September 24, 2012

Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) ~ Rawat Ia Dengan VIVIX!

Penyakit Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) atau lupus ini merupakan penyakit kronik berpanjangan yang berlaku akibat kecelaruan sistem pertahanan tubuh iaitu autoimmune disease.

Saya petik kata2 seorang Pakar Perunding Perubatan dan Rheumatologi, Jabatan Perubatan Hospital Selayang, Selangor, Dr. Ong Swee Gaik,

"Sistem pertahanan tubuh merupakan rangkaian sel yang bertindak melindungi tubuh daripada serangan benda asing.

“Sistem pertahanan tubuh yang normal akan menghasilkan antibodi apabila ia mengesan organisme yang masuk ke dalam tubuh untuk mengelak serangan jangkitan organisme berkenaan. Antibodi yang terhasil akan menyerang organisme tersebut untuk mempertahankan tubuh,”.


Malangnya bagi seorang pesakit SLE, antibodi yang terhasil menyerang sel-sel tubuh sendiri yang menyebabkan organ di dalam tubuh pesakit mengalami keradangan.

Terdapat tiga jenis penyakit “lupus” iaitu:
i) Discoid Lupus Eritematosus (DLE) iaitu yang melibatkan kulit sahaja,
ii) Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) yang boleh melibatkan pelbagai organ di dalam tubuh, dan
iii)Drug Induced Lupus yang diakibatkan daripada sesetengah ubat-ubatan.

Penyakit ini kadang-kadang sukar didiagnos pada peringkat awalnya kerana gejala-gejalanya tidak begitu ketara. Ini adalah kerana gejala-gejala awal penyakit SLE tidak spesifik termasuk rasa letih lesu, demam, sakit sendi dan keguguran rambut.

Antara tanda-tanda dan gejala-gejala yang dikaitkan dengan SLE ialah:
* ruam-ruam pada kulit muka dan badan,
* kulit yang sensitif kepada cahaya matahari,
* ulser pada mulut,
* keguguran rambut,
* sakit dan radang pada sendi,
* demam yang berlarutan,
* rasa letih-lesu,
* sakit di bahagian dada apabila bernafas (pleurisy) dan
* vasculitis (radang pada saluran darah).

Penyakit ini buat masa ini, tidak boleh sembuh tetapi ia boleh dirawat dan dikawal. Ia sering menyerang buah pinggang (lebih kurang 40 peratus daripada pesakit SLE) dan sekiranya rawatan awal tidak diberi, pesakit SLE boleh mengalami kegagalan buah pinggang. Selain daripada buah pinggang yang merupakan organ penting, SLE boleh juga melibatkan otak, jantung, paru-paru dan darah.

----------------

Ikuti pengalaman ibu Rumaizah Zalkornain yg merawat SLE dengan Vivix Shaklee:


"mak saya pun ada sle,saya bg vivix,alhamdulillah bru msuk botol kedua,nmpk perubhn,mlm2 dh jrg sakit,bdn dia rasa segar,suara pn dh dgr happy je..cuba la suggest pd dia,xrugi insyaAllah..mahal tp berbaloi.."

Inilah Vivix, Revolusi Terbaru dari Shaklee...


Vivix™ Minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.

Vivix ™ mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Sumber: Shaklee Malaysia

Nak cuba?

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian dari blog ini.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Thursday, September 20, 2012

Rawat Masalah Sakit Sendi Dengan Joint Health Tablet

Saya nak kongsikan pengalaman Alin yg mengalami sakit sendi walaupun umur masih di tahap muda belia lagi. Jadi, jangan ingat masalah sakit2 sendi ni khas untuk orang2 tua je ye... Jom baca:


"Saya sering sakit bahu belikat apabila duduk lelama mengadap PC, pasti terasa bahu belikat tegang dan tak selesa. Selain itu, sejak extend breastfeeding Dzakirah, kaki sering didatangi en. biawak a.k.a simpul biawak... hehe its happen bila guna kasut yg tak berapa nak tinggi pun... Bunyi keriok-keriok sering juga berkumandang tatkala bila nak duduk antara 2 sujud... Normally ni semua anggapan pengambilan kalsium yang tak cukup...

Tapi sedar tak anda, ia bukan sekadar tak cukup kalsium... itu tandanya anda mengalami sakit sendi yg "mild"... puncanya?? Tahukah anda kekerapan melakukan aktiviti seperti kedudukan poster yg tak betul yg terlalu lama, sering dukung anak, tidur yang salah posisi dan juga sering mengangkat benda-benda berat, boleh mengundang sakit bila kekerapan aktiviti-aktiviti ni secara longterm... maka terjadi ler

•sakit sendi lutut
•sakit sendi tangan
•sakit sendi kaki
•sakit sendi bahu
•sakit sendi siku

Alhamdulillah selepas 5 hari mengambil Advance Joint Health Tablet (2 biji) + osteomatrix (4 biji) sebelum tidur... dah tak ada bunyi keriok-keriok pada lutut. Rasa licin saja sendi-sendi terutama bila bangun dari duduk antara 2 sujud, naik tangga mahupun duduk lelama depan PC. Kalau tak, memang terasa.


Advance Joint Health Tablet ni diperbuat dari bahan-bahan herba semulajadi (jagung herba ya) dan bahan-bahannya diuji secara klinikal untuk keberkesanan terhadap masalah sendi. Ya ia diperbuat dari jagung, boswellia dan bahan2-bahan lain yang penting untuk kesihatan sendi seperti vitamin C, zinc, mangan dan sebagainya.

* Dengan mengunakan tumbuhan dan bahan-bahan berasaskan mineral ,
Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formula sayur-sayuran 100 %


Bagaimana ia berkesan? Memberi manfaat kepada sendi-sendi dalam 3 cara...

1 - Menyokong keselesaan sendi

• Ekstrak Boswellia :: Menghalang pembentukan bahan kimia yang menyerang tulang rawan.
•Bahan aktif utama ekstrak Boswellia ialah asid boswelik yang berfungsi sebagai anti-radang semulajadi. ia menyokong kesihatan sendi dengan menghalang bahan kimia daripada menyerang tulang rawan yang menyebabkan ketidakselesaan sendi.

2 - Bertindak sebagai kusyen

•Ekstrak jagung :: Membantu mengekalkan tulang rawan
•Ekstrak jagung membekalkan satu sumber yang pekat dengan glukosamina yang berfungsi meningkatkan sokongan kusyen sendi dan pemeliharaan tulang rawan. Glukosamina adalah blok binaan utama bagi membina tulang rawan dan lendir bagi melincirkan sendi.
•Banyak kajian menunjukan supplement ekstrak jagung dapat menggalakan kelenturan, pergerakan bebas dan menjadikan sendi lebih fleksible dan kajian mengesyorkan yang supplement ekstrak jagung dapat menyumbang kepada kesihatan sendi dalam jangkamasa yang panjang.

3 - Memelihara tisu penyambung yang sihat

•Zink, Tembaga, Mangan dan Vitamin C :: nutrien terpenting dalam kesihatan sendi
•Ia membekalkan sokongan nutrien untuk kolagen dan komponen tisu penyambung lain yang memberi kekuatan dan struktur terhadap sendi.

Nak cuba?

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian dari blog ini.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Wednesday, September 19, 2012

Cukupkah Dengan Konsep Asas Penyusuan Sahaja?

Hampir 2 tahun saya menceburi dunia konsultasi penyusuan susuibu melalui online, pelbagai ragam customer ibu menyusu yang saya temui. Alhamdulillah syukurnya ramai yang sabar dan istiqamah namun saya juga ditemukan ALLAH dengan ibu2 yang kurang sabar, tidak istiqamah, lemah semangat, tidak kurang yang mengalah dari perjuangan dunia penyusuan susuibu.

Namun melalui pengamatan peribadi saya sendiri, saya dapati ibu2 yang berjaya adalah kesan dari ibu yang melengkapi diri mereka dengan solat dan menjaga solat dengan baik. Secara tidak langsung, kesan solat itu membentuk hati ibu yang sabar, istiqamah dan yakin pada rezeki serta pertolongan ALLAH.

Saya dapat lihat ibu2 yang menjaga solah mereka, bertambah hebat apabila si ibu itu melaksanakan solah sunat Dhuha dan sunat tahajud. Dalam dua solah ini sendiri mempuanyai kekuatan rezeki dan keyakinan pada ALLAH.


Bila kita mohon dalam waktu Dhuha, sudah pasti bukan duit semata2 yang kita mahukan tetapi rezeki2 lain seperti kasih sayang, kesihatan, hati yang tenang dan susu yang banyak. Dalam tahajud pula kita sujud di malam hari dikala hamba lain sedang nyenyak tidur kita mohon kepada ALLAH dengan rendah diri semoga rezeki anak ini tetap ada dan hati anak yang terbentuk itu baik dan tawaduq pada ALLAH. Solah 5 waktu ditambah dengan 2 solat sunat ini akan membantu kita lebih yakin pada rezeki ALLAH.

Kesabaran kita menunaikan solah sebenarnya secara tidak langsung membentuk jiwa yang sabar , yakin dan beriman pada kekuasan Al Khaliq. Maka kita akan sabar menyusukan anak atau sabar mengepam setiap jam untuk mengumpul hasil susu untuk anak tersayang.

Namun perlu diingat, jangan ingat kerana kita rajin bersolah maka kita tidak diuji. Ujian dalam dunia penyusuan sentiasa ada, namun percayalah berkat hasil solat tadi kita redha dan kita yakin dengan ATURAN ALLAH yang terbaik, insyaALLAH.

Susuibu ini adalah rezeki dari ALLAH. Jika DIA tidak mengizinkan susuibu itu keluar, nescaya tidak akan ada setitik pun yang akan keluar.....maka dikala itu tiada siapa dapat menolong kecuali izin ALLAH jua.

Segelintir ibu2 yang mendesak adakala buat saya rasa sedih bila mereka mengharapkan vitamin atau apa jua milk booster itu akan banyakkan susu. Baru pam 2-3 kali konsisten dah mengharapkan susu melimpah ruah tapi kena sedar rezeki itu datang dari ALLAH bukan usaha kita semata2.

Hakikatnya kita perlu sentiasa dekat dengan ALLAH kerana segalanya datang dari DIA jua.

Oleh kerana ini juga ibu2 digalakkan membaca Zikir Ya Matin iaitu (Maha Sempurna KekuatanNya) 70x setiap kali sewaktu minum air.

Bagi ibu2 yang berjaya, alhamdulillah tahniah kerana anda menjaga hubungan baik anda dengan Al Khaliq. Bagi yang baru memulakan journey....maka dekatilah Al Khaliq kerana rezeki kita termasuklah susuibu itu adalah datang dariNya jua.


Renung-renungkan dan selamat beramal.

Credit

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian.

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Letakkan Usaha & Kesungguhan, Anda Pasti Berjaya!

Niat dari awal untuk menyusukan anak memang bagus & sangat membantu ibu2 bermotivasi namun niat tanpa usaha & kesungguhan untuk merealisasikannya ia takkan ke mana. Maka saya sangat cadangkan bakal ibu yg mahu menyusukan bayi masing2 untuk
mendalami ilmu penyusuan lebih2 lagi jika anda tergolong dalam golongan ibu2 berkerjaya.

Menyusukan bayi bukan semudah yg diucapkan kerana ramai ibu2 yg berhenti di pertengahan jalan. Namun, ia juga bukan sesukar yg disangka kerana telah ramai ibu2 yg berjaya membuktikannya termasuk saya!

Alhamdulillah, anak sulung saya Aien Nur Sophea fully breastfeed sampai 2 tahun, dan sambung sampai umurnya 2 thn 6 bulan. Anak kedua, Anieq Sufi nak masuk 10 bulan hingga kini masih menyusu sepenuhnya susu badan. Syukur Alhamdulillah...


Sekadar perkongsian untuk kita agar dapat memberikan yg terbaik kepada bayi seawal dilahirkan....

~tips penyusuan susu ibu 30 minit paling berharga~

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian.

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Monday, September 17, 2012

Cara-cara Nak Panaskan Susu Perahan Beku (Frozen EBM)

Khas buat ibu-ibu yang baru mengenali alam penyusuan, juga kepada pengasuh bayi-bayi yang menyusu susu ibu sepenuhnya.

Cara pengendalian susu perahan ni penting untuk mengelakkan khasiat susu perahan kita berkurangan atau hilang. Di sini ada sedikit panduan buat anda yg akan keluar meninggalkan bayi bersama pengasuh masing-masing. Semoga ia berguna untuk anda. Anda juga perlu melatih pengasuh bayi agar mematuhi langkah-langkah pemanasan susu perahan beku. Saya kongsikan dari blog bahagiamilikku :)

Langkah-langkahnya:

1. Keluarkan pek susu beku mengikut keperluan anak anda - Biasa saya akan keluarkan malam, letak di chiller. Esok comfirm cair. Tapi ni utk guna keesokan hari nya.

2. Untuk mencairkan susu beku, rendam dalam semangkuk air atau lalu kan di bawah air paip - ini cara utk cairkan cepat susu ibu dan terus boleh guna.

3. Tuang susu yang telah cair ke dalam botol susu - ikut keperluan bayi. jika bayi kecik lagi, minum tak banyak. Biasa 2- 3 oz sahaja, yang selebihnya simpan dalam peti ais semula ( chiller ). Susu yang sudah dicairkan boleh gune 24jam jika tidak dipanaskan.

4. Panaskan susu sama ada menggunakan warmer atau rendam dalam semangkuku air suam (nisbah 1 cawan air panas 1/2 cawan air sejuk) - tak boleh panaskan atas dapur atau dalam microwave. Suhu x boleh terlalu panas, nanti khasiat susu kurang.

5. Selalu periksa suhu susu sebelum memberikan kepada anak anda - kena cek ye supaya x la panaskan bayi kita minum susu. Nanti melecur plak mulut dia.

6. Terus bagi bayi anda minum susu. ^_^


Nampak macam leceh je kan... tapi percayalah, bila dah biasa ia akan jadi "Alah Bisa Tegal Biasa" Macam kacang! :)

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian dari blog ini.

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Sunday, September 16, 2012

Morning Sickness??? Syuhhhh.... Pergi Jauh-jauh!!!!!

Simpati saya baca status member yg tengah preggy kat Facebook pagi ni. Tak larat dengan alahan morning sickness sampai nak makan apa pun tak boleh masuk ke tekak. Risau kan bila nak makan apa pun tak boleh.. macam mana nak dapat khasiat & tenaga utk ibu & baby dalam perut tu?

Cara mudah nak dapatkan khasiat bagi ibu & baby, boleh cuba Meal Shakes. Insya allah walaupun tak selera nak makan atau tak boleh telan apa pun makanan, ibu & baby masih dapat khasiat yg diperlukan.


Kandungan pelbagai vitamin dalam Meal Shakes insya allah membantu melengkapkan nutrisi yg tak dapat diperolehi daripada sumber makanan sebab morning sickness


tengok pun dah terliur, apa lagi kalau minum. Memang sangat sedap!!!


Tak rugi mencuba, daripada membiarkan diri kita lemah tak bermaya dan bayi dalam kandungan kurang khasiat...

Ni gambar saya masa mengandungkan Anieq pada usia awal-awal kehamilan. 2 bulan lebih. Alhamdulillah, vitamin2 kehamilan Shaklee memang sangat2 membantu memberikan extra tenaga kat saya :) Memang ada mual-mual tapi terkawal. Sempat lagi nak join seminar Euphoria Shaklee tau!


Nak cuba?

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian dari blog ini.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Thursday, September 13, 2012

Seronok Bila Anak-anak Gembira

Cikgu Aien kata, "Sedap puding ummi Aien.. "


Alamak, tersenyum2 saya :) :) :)

Harini sekolah Aien buat jamuan Hari Raya. Saya buatkanlah dadih utk budak2 tu. Alhamdulillah, dah lama sebenarnya tak buat. Dipuji lagi.

Hehe.. bukan susah pun. En Billy dah siapkan semua, saya masakkan campuran tu, tuang2 semua. Sejukkan. Siap! Pagi tadi letak dlm bekas tabur2 kan ais.

Bila anak2 suka, maknye pun tumpang sekaki ;) Tiap2 tahun buat dadih, boleh? :)

Rugi tak amik gambar malam tadi. Sebab dah tengah2 malam baru nak buat, so terlupa yg kita nak masuk blog ;) tinggal bekas ni je lah.... :)


Dapat balasan ini daripada cikgu :) Nasi beriani. Alhamdulillah....


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian dari blog ini.

Nak tau lebih lanjut?

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)




Wednesday, September 12, 2012

Anda Kata Shaklee Mahal?

Anda sepatutnya BERHATI-HATI DENGAN VITAMIN MURAH!

Pada tahun 2007, FDA menguji 324 jenis multivitamin untuk memastikan kandungan plumbum... Dan hanya 4, ya EMPAT sahaja yang tiada plumbum!

320 jenis vitamin yang diuji mengandungi plumbum!
Maka jelas jangan ambil sebarang2...Hati2 lah memilih vitamin ya..

sumber:vitamin semulajadi.com

Kini pilihan ditangan anda..

Pilihan saya? Vitamin jenama Shaklee..

KENAPA?

Bukan sebab ia pilihan ramai. Tapi sebab ia DRIVEN BY SCIENCE. Terbukti semulajadi, selamat dan berkesan serta mesra alam!

Shaklee mempunyai lebih 100 laporan saintifik, 90 daripadanya diterbitkan di jurnal saintifik bagi rujukan para saintis. Secara purata setiap pelanggan Shaklee telah membeli produk selama lebih 17 tahun. :)

Sumber: Shaklee

Komen salah seorang pengguna Shaklee:


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian dari blog ini.

Nak tau lebih lanjut?

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Monday, September 10, 2012

Minum Banyak Air Untuk Hasilkan Susu??


Suka betul saya dengan celoteh Along Azrina bila komen pasal penyusuan. Sungguhpun beliau bukan kaunselor laktasi (LC) tapi apa yg dikatakan memang bernas & saya suka baca :) Terbaru ni saya nak kongsikan komen along tentang masalah seorang ibu ni. Memang kita boleh jadikan sebagai rujukan...

"minum byk air tuk hasilkan susu. Pandangan ni salah. Minum byk air utk kesihatan, kerap buang kecil baguslah sbb buang toksin dan bersihkan buah pinggang. Minum byk air sbb tiap kali menyusu kita akan mula rasa dahaga so penggantian cecair dlm badan tu perlu. Kalau ibu tu ambil suplemen, jamu perlu byk air utk serapan lebih bagus. Minum ikut keperluan badan, 2 liter lebih lg bagus. Kalau minum byk air, kurang mengepam, tunggu breast bengkak baru pam mmglah hasil x memuaskan. Direct feeding ikut demand baby."

Betul, betul, betul! Saya sokong 100%!!!

Baru-baru ni ada seorang customer saya yg mengambil Set 3M, namun pengambilan air tidak melebihi 3 liter dan yg paling parah lagi bila dia langsung tidak mengepam untuk stimulasi payudara. Alasannya, breast tak bengkak! No.. no.. no... silap sama sekali!

Ini bagusnya bila beli dengan saya. Saya akan berikan rundingan terbaik untuk mengatasi masalah tersebut. Berbeza bila anda beli sendiri, tiada siapa yg akan konsult anda.

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian dari blog ini.

Nak tau lebih lanjut?

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Kisah Neraka Jahannam


Diriwayatkan bahawa sesungguhnya Rasulullah S.A.W telah bersabda :

“Akan didatangkan pada hari kiamat itu neraka Jahannam, dan neraka Jahannam itu mempunyai 70,000 kendali, dan pada setiap kendali itu ditarik oleh 70,000 malaikat…”

Dan berkenaan dengan malaikat penjaga neraka itu besarnya ada diterangkan oleh Allah S.W.T dalam surah At-Tahrim ayat 6 yang bermaksud :

“Sedang penjaganya malaikat-malaikat yang kasar lagi keras.”

Setiap malaikat apa yang ada di antara pundaknya adalah jarak perjalanan setahun, dan setiap satu dari mereka itu mempunyai kekuatan yang mana kalau dia memukul gunung dengan pemukul yang ada padanya, maka nescaya akan hancur lebur gunung tersebut. Dan dengan sekali pukulan sahaja ia akan membenamkan 70,000 ke dalam neraka Jahannam.

Maka, apabila kita mendengar tentang cerita2 neraka ini, apakah yang kita fikirkan? Apakah hati kita berasa gentar dengannya? Atau kita hanya sekadar mendengar cerita-cerita ini sekadar masuk telinga kanan, keluar telinga kiri? Apakah sikap kita apabila mendengar berita-berita peringatan tentang kehidupan selepas mati??

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian dari blog ini.

Nak tau lebih lanjut?

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Hobi Terbaru!

Mari sepahkan kain baju..... yeehaaaaa!!!!

Khusyuk betul dia keluarkan kain baju tu semua dari bakul...



"Hahaha.. puas hatiku dapat sepahkan kain baju ni hahahaha!!!!," kata Anieq Sufi ;)


Seronoknya Anieq dengan hobi terbarunya pada usia 9 bulan ni. Apa je yg ada dalam bakul, tak kiralah bakul mainan ke.. bakul kain ke... semuanya akan disepahkan keluar.

Best betul! :)

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian dari blog ini.

Nak tau lebih lanjut?

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)


Thursday, September 6, 2012

Mutiara Kata...

"Kita lahir dengan otak di dalam tengkorak kepala kita. Sehingga tidak peduli semiskin mana pun kita, kita tetap kaya. Kerana tidak akan ada seorang pun yang dapat mencuri otak kita, fikiran kita dan idea kita. Dan apa yang anda fikirkan dalam otak anda jauh lebih berharga daripada emas dan perhiasan."

~QUSIM~

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian dari blog ini.

Nak tau lebih lanjut?

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Wednesday, September 5, 2012

Sudah Ku Kata, Hebat Penangannya!

Saya chatting dengan kawan se-U saya ni masa bulan puasa haritu lagi. Dia sebenarnya saja nak kongsi hasil pengambilan secara konsisten vitamin2 Shaklee dengan saya. Maklumlah, sebelum2 ni memang dia selalu culas ambil vitamin tapi tidak lagi sekarang.

Macam2 yg dikongsikan...



Ini yg saya nak highlight :)


Komen saya ;)


Hahaha.. sorry lah ye. Ni dah termasuk cerita 18sx pulak dah...


Terus mengakui keberkesanan Alfalfa. Betul2 cukup puas hati ni :)


Bila kita sihat zahir & batin, kebahagiaan tu terserlah...


Kedua-dua couple ni kawan baik kami. Mil kawan baik saya & suaminya P.E kawan baik En Billy. Tak sangka kami berjodoh dengan kawan2 masa belajar dulu. Patutlah saya dapat UPM, bukan UTM seperti yg diimpikan. Rupanya nak bertemu dengan P.E yg menjadi pencetus perhubungan CINTA saya & si buahatikusayang ;). Panjang kalau nak cerita. Nanti bila ada masa kita story panjang lebar.

Berbalik kepada cerita Alfalfa tadi, Mil ambil untuk mengatasi masalah dalaman dirinya... keputihan yg semakin teruk. Alhamdulillah, dia berjaya mengatasi masalah tersebut malah dapat bonus lagi bila Alfalfa memberi kesan sampingan yg lain :) Senang kan nak bercerita bila dah kenal rapat. Perkongsian yg memberi kebaikan untuk semua.

Bukan Mil je yg dapat kesan macamni tau. Sesiapa pun yg mengamalkan pengambilan Alfalfa dengan konsisten mesti setuju & dapat rasa kesan yg sama. Ni lagi satu kisah BEST Alfalfa ;) Boleh baca kat sini ye!


Alfalfa digunakan sebagai milk booster bagi ibu2 menyusu, di samping membantu mengatasi masalah keputihan & kekeringan di kalangan wanita yg menyusu bayi. Ia juga membuatkan tubuh badan kita berbau wangi kerana bau alfalfa tu sendiri yg seakan pudina. Takdelah badan kita berbau rempah kalau makan milk booster. Dan untuk keputihan tak perlu menggunakan ubat klinik yg membuatkan kita 'terpaksa' menyumbat sesuatu ke dalam vagina utk mengubatinya. Telan je Alfalfa, senang... :)

Info tentang Alfalfa:

Sumber Zat Makanan Semulajadi & Klorofil

Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi. Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi.

Alfalfa Complex merupakan satu Formulasi Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950s.
• Sumber semulajadi alfalfa.
• Pil juga boleh dihancurkan dan dicampur ke dalam air
sebagai minuman herba semulajadi.

Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik (SLE) perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.

sumber: Shaklee Malaysia.

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian dari blog ini.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Nak tau lebih lanjut?

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Monday, September 3, 2012

Kulit Berjeragat Hilang Dengan Amalan Konsisten Vitamin2 Shaklee!


* klik untuk lebih besar *

Testimoni ni kena baca kat gambar di atas tu ye. Saya kongsikan dengan anda keberkesanan vitamin2 Shaklee untuk mengatasi masalah kulit kusam, berjeragat dan bermasalah namun ia bukan immediate effect. Perlukan masa untuk menampakkan hasil yg memuaskan :)

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian dari blog ini.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Nak tau lebih lanjut?

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...