Wednesday, November 14, 2012

Khas Untuk Ibu Menyusu - Perlu Atau Tidak Suplemen?

Cuba baca... manalah tau dengan ilmu yg tak seberapa ni dapat kita bekalkan tubuh dgn khasiat yg lengkap di samping dapat berikan susu ibu yg lebih berkhasiat untuk bayi2 kita :)

--------------

Set Penyusuan Asas


Apakah fungsi atau kebaikan setiap vitamin bagi ibu yang menyusu?

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin

*Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak... contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...

Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Ini berlaku kat sya masa awal2 kelahiran Aien dulu. Masa tu belum kenal Shaklee. Saya kerap pitam sebab hb rendah. Selalu sangat mc sampai dapat warning dari bos... Tu cerita dulu. Sekarang dah bijak, amik Vitalea 2 biji jika terasa nak pitam :)

Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex

*Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...

So, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C

*Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu.

So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Alfalfa

*Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim. Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.

Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung. Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan.

Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink.

Set Penyusuan yang sesuai untuk anda? Boleh baca kat sini :)

Tak mustahil untuk maintain penghasilan susu badan jika kita amalkan secara konsisten vitamin2 Shaklee ni di samping konsep penyusuan yg betul iaitu Demand & Supply. Macam pengalaman saya ni ;)

Alhamdulillah.. setiap kali pam mesti penuh 2 botol medela tu walaupun Anieq lepas menyusu tau :)


Sampai penuhla deep freezer ni... Sampai sekarang, Anieq nak setahun hujung bln ni. Susu Anieq masih banyak yg tak berusik sebab Anieq 24hrs direct feed :)


Direct feeding 24hrs, malahan susu banyak! Apa rahsia saya?

Dapatkan TIPS EXCLUSIVE khas untuk anda yg membeli di buahatikusayang.blogspot.com! :)

Perkembangan baik Anieq menyusu susu ummi + vitamin2 Shaklee :)

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah

untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...