Sunday, November 25, 2012

Pesakit Gout & Ekzema Boleh Ambil Soya ESP

Siapa kata sakit gout & ekzema boleh amik ESP? Bukan ke ESP ni soya?? Soya kan golongan kekacang juga???

Betul. ESP ni soya. Tapi, ESP ni adalah soya special tau.

Saya nak kongsikan dari Kak N mengenai bapa mertuanya yg alami gout TAPI masih mengamalkan ESP ~ Soy Protein Isolate Powder Shaklee ni. Mula2 macam ragu-ragu jugak nak terima tapi bila dah dijelaskan panjang lebar, maka memang betul ESP boleh diambil oleh pesakit gout.


Cerita Kak N:

"Ayah mertua saya mengatakan ESP [ Eenergizing Soy Shaklee] mengandungi 9 amino asid yang diperlukan oleh badan namun ia tak dapat dihasilkan dari badan. Ia memang perlu diambil dari sumber luar untuk menghasilkan sel yang sihat dan memperbaiki sel tisu yang rosak.


Selama ini kita hanya faham soya tidak bagus untuk pesakit ekzema, namun soya yang bagaimana?


Tahukah kita soya yang baik adalah soya yang dimasak pada suhu yang rendah dan tidak merosakkan rantaian molekul asid amino. Walhal bila kita minum air soya yang dijual di pasar malam mahupun soya kotak, air ini di masak pada suhu yang sangat tinggi dan secara langsung merosakkan rantaian asal molekul asid amino yang terdapat dalam soya tersebut. Apabila ini terjadi dan tanpa disedari kita mengundang kehadiran radikal bebas dan maka terbentuklah sel2 yang tidak normal dan ini sering dikaitkan dengan penyata " Minum soya boleh akibatkan kanser".

Pada saya ayat penyata tersebut terdapat kebenarannya terutama apabila ikatan rantaian asid amino telah berubah apabila soya dimasak pada suhu yang tinggi.

Sebab itu ESP Shaklee tidak boleh dibancuh dengan air panas. Bukan sekadar risau akan hilangnya zat tetapi kita khuatir air panas [ suhu yang panas dan tinggi] akan menyebabkan rantaian ikatan molekul asid amino akan berubah dan lama-kelamaan ia akan menyebabkan terhasilnya radikal bebas di dalam sel badan kita.


Oleh kerana uniknya ESP ini saya yakin bahawa ia sesuai untuk diambil oleh anak yang mempunyai masalah ekzema. Melalui pembacaan saya, pesakit ekzema mempunyai sel darah yang tidak sihat dan mudah rosak. Maka pengambilan ESP secara konsisten dan tidak melebihi dari dos yang disarankan akan membantu memperbaiki sel tisu yang rosak dan bermasalah sehingga ia membantu sistem imun mereka menjadi lebih baik.


Protein membentuk sebahagian besar struktur di dalam sel termasuklah sebagai enzim dan pigment respiratori. Protein dibentuk dari percantuman unit asas yang dikenali sebagai asid amino.

Maka jika ada orang kata soya tak bagus untuk pesakit gout atau ekzema, ada kebenarannya jika ia adalah soya yang dimasak pada suhu yang tinggi. Namun kami amalkan ESP dan alhamdulillah ada manfaat yang kami lihat tentangnya :)

-------------

Nak cuba ESP?


Salam kasih sayang ♥No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...