Thursday, April 17, 2014

Kekurangan Kalsium Dari Dalam Kandungan Punca Gigi Anak Rosak

Cerita dua tahun lepas.

Masa tu kat rumah ibu, mertua saya. Kebetulan pulak ada sekali ibu saudara dan sepupu En. Billy yg saja datang berziarah adik beradik.

Lepas makan malam, kitorang pun berborak2 sikit kat dapur. Sambil borak sambil ibu cerita pasal anak2... biasalah, seorang ibu mesti tak lepas nak kongsikan cerita pasal anak2 kan... bila cerita pasal anak, ceritalah sekali sampai ke cucu. Terkeluar cerita pasal salah sorang cucu ibu saudara ni yg bermasalah gigi reput/rapuh. Umur dia sebaya Aien.


Mulanya saya ingatkan dia saja malas nak gosok gigi, apatah lagi budak-budak kan suka sangat makan gula-gula dan makanan yg manis-manis. So, saya tak hairan bila gigi dia jadi rosak macamtu. Rosak habis gigi dia. Sampai kalau Aien malas nak gosok gigi, saya jadikan dia sebagai bahan untuk menakut-nakutkan Aien.

Kalau tak paksa gosok gigi, takdelah Aien dapat gigi macam ni kan? :)


Tapi bila dah bercerita macam tu, saya pun menyampuklah. Saya kata, "dia tidur tak nak gosok gigi ke sampai jadi macam tu?"

Diorang menidakkan, cuma katanya gigi dia rapuh. Kurang kalsium sejak dalam perut. Diorang kata mama dia memang tak minum susu langsung atau makan pil kalsium sepanjang 9 bulan mengandungkan dia. Kenapa pulak? Tanya saya. Diorang geleng kepala je...... Jangan nanti gigi kekal pun sama rapuh sudah!

Jadi, keperluan kalsium pada peringkat sekarang ni yg perlu mama dia titik beratkan. Kalau tak, habis gigi kekal pun akan alami nasib yg sama nanti.

Tulah risikonya bila kita sebagai ibu yg mengandung buat sambil lewa keperluan vitamin dan mineral harian sepanjang tempoh kehamilan. Buat ibu-ibu hamil di luar sana, jika anda tak lalu nak minum susu masa mengandung ni, ambillah Ostematrix. Ia pil kalsium magnesium yg cukup lengkap untuk keperluan ibu hamil dan bayi yg sedang dikandung. Tak perlu bersusah payah nak bancuh2 susu semua. Telan je, mudah sangat masuk ke tekak. Ostematrix ni salah satu vitamin dalam Set Kehamilan Shaklee.


Kita sedia maklum kan... masa mengandung nilah banyak zat yg kita makan disalurkan ke bayi dlm perut. Hinggakan kita sendiri akan terasa kekurangan zat tersebut dalam diri kita. Silap2, gigi kita turut alami masalah yg sama. Bukan je gigi, malah tulang dan rambut akan terkesan sama. Saya pernah kongsikan kisah kawan Akak Nor yg alami masalah gigi masa hamil hingga mengakibatkan kematian! Moga kita cepat sedar dan tak berlaku pada diri kita dan orang2 terdekat.....

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

Nak cuba?

OSTEMATRIX: KALSIUM MAGNESIUM BESERTA VITAMIN D
ESP PELBAGAI KHASIAT! KLIK SINI :)


Rebut peluang untuk mendapatkan kualiti kesihatan yg lebih baik dengan Shaklee! Untuk sebarang pertanyaan tentang keraguan anda, boleh terus hubungi saya atau pengedar Shaklee yg terdekat.

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

ID Shaklee: 852401
Call / Whatsapp: 012-679 0484
Email: elila80@yahoo.com
Add friend dan pm FB : Jannatul Fadilah 
  
COD /self pick up istimewa untuk anda yg berada di Kajang berdekatan Taman Kantan Permai, Giant Prima Saujana, Saujana Impian, Tesco Kajang, SAAS Kajang, Cheras Baru, Taman Muda, Taman Putra, Pandan Indah, Pandan Perdana, Taman Shamelin, Cheras Flat, Bandar Tun Razak, Kampung Tanjung Semenyih, Balai Polis Semenyih, Semenyih Sentral, Kajang Perdana, Jelok Impian dan kawasan berdekatan.
Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia.

 Salam kasih sayang

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...