Thursday, May 29, 2014

Selamat Hari Lahir Suami Ku Cayang!

Harini 29 Mei 2014, genaplah usia En. Billy saya yang tercinta 34 tahun. Bila sebut umur, nampak dah banyak dah kan... Tapi cuba tengok muka, nampak macam masih muda remaja je you! Tak caya?? Tengok ni, gambar baru lagi ni.. kat Mekah masa kami buat umrah 6-18 Mei lepas :)


Medan Magnet, Mekah
Tengok dari dekat...


Jabal Rahmah, Mekah

Kan.. awet muda kan ;)

Yang kelakar tu, kat Madinah ada peniaga tu ingatkan suamiku yang tercinta ni baru je umur 25 tahun. Siap tak percaya lagi si dia ni dah ada 2 orang anak! Nampak muda lah katakan.. makan vitamin-vitamin Shaklee lah katakan hehe...

Ha.. nilah vitamin-vitamin yg diamalkan oleh suamiku tercinta untuk kesihatan dan awet muda. Cewah! Korang pun boleh amalkan jugak. Suami isteri, lelaki perempuan semua boleh.




Heroku.. buahatikusayang... Dua-dua telah digonjengkan rambutnya :)


Santai lepas kemaskan rumput yang panjang ditinggalkan tuan 2 minggu

Tak kisahlah kan.. awet muda ke.. awet tua ke.. lama-lama nanti tetap akan nampak kedut-kedut proses penuaan ;) Apapun, semoga Allah lanjutkan usiamu wahai cinta hatiku. Semoga kasih sayang di dunia ini berkekalan hingga ke syurga. Semoga berjaya di dunia dan akhirat... AMIN...

Nak cuba vitamin Shaklee? Boleh hubungi saya.
 
Salam kasih sayang  ♡

MASALAH DIABETES (KENCING MANIS) APA PENAWARNYA?

MASALAH DIABETES (KENCING MANIS) APA PENAWARNYA? - Selalu kita kaitkan masalah diabetes kronik dengan keadaan kaki berkudis, menakutkan hingga ada yang sampai berlubang-lubang kaki mereka. Perkara yang sama berlaku kepada emak sorang member Shaklee saya ni. Menakutkan namun usaha yang dibuat untuk membantu memulihkan penyakit Diabetes serta kaki berlubang emaknya terus dilakukan dengan pengambilan VIVIX Shaklee
 
 
 

Apa kata Azira yg saya nak share kat sini:

"Okeh ...nk share ngn korang testimoni mak ku sendiri yg amal vivix akibat DIABETES or KENCING MANIS...
  GAMBAR BEFORE : gambar tu bukan pic mak ku,tu ehsan dr google...xsimpan pun gamba yg real,masa tu lum mkn VIVIX lagi...so ku bg contoh caner gamba masa penyakit tu bermaharajalela ok

Gambar ehsan Google
AFTER : Real pic dr tapak kaki mak ku sendiri...baru je ptg td adik ku tangkap pic ni k..tinggal parut je..mmg mak kosisten n jg mkn jgk lepas amal vivix..


Gambar ehsan Azira


Kesan lain lepas amal vivix..

* Bacaan dr 16,17 turun 6,7 lebih kurang lah yer..tp yg betulnya mmg turun bacaan gulanya..
* mata sakit berdenyut sebulan sekali tu mmg ilang terus..rabun still de jgk cket tp xla seteruk sebelum makan VIVIX
* Kudis2 kencing manis dah xde..

Skang dlm pemantaun doktor lagi,cuma dah xde la seteruk dulu..

Korang, or mak ayah yg de penyakit mcm KENCING MANIS, STROKE, DARAH TINGGI, SLE, KANSER, better cuba..aku xkata leh menyembuhkan tp xcuba xtau kan..aku pun sendiri bg kt mak lepas kencing manis die da agak teruk..
  Vivix ni harganya mahal cket,tp kalo kesannya mcm kaki mak aku tu mmg xnyesal pun melabur.."

Begitulah jika sayang kepada ibu bapa. Harga mahal belakang kira. Yang penting kesihatan ibu bapa kita yang paling utama.

Nak cuba vitamin Shaklee? Boleh hubungi saya.
 
Salam kasih sayang  ♡

Wednesday, May 28, 2014

Shaklee National Conference 2014 ~ Usaha Kami Diraikan!

Shaklee National Conference 2014 ~ Usaha Kami Diraikan! - Alhamdulillah.. sangat berbangga dengan anak didik sorang ni. 6 award dia dapat pada Shaklee National Conference tahun ni. Naik turun stage ye Azah Ezat 7-8 jun ni. Dah tu dapat pulak tajaan sepenuhnya 3 hari 2 malam sepanjang  Shaklee National Conference berlangsung 
di 5☆ Sunway Hotel Resort. TAHNIAH!!!
 
 
 
Apa kata Azah:

"Alhamdulilah....

Tambah lg 1 award...
Tq shaklee...
Tq EN MOHD EZAT...
Tq ummi shaklee......

Tq anak2 cucu cicit shaklee ku juga...

Dapat awards
Dpt stay FREE 3d 2n kt hotel 5 star...

Tak sangka dihargai oleh shaklee smpai mcm ni skali..
Tahun depan boleh target tiket umrah...

happy jadi housewife
"
 
Ada antara anda yg nak jadi macam Azah? Sebelum WAHM hujung tahun lepas, Azah adalah pekerja makan gaji yg sibuk di ofis. Namun dia telah membuktikan KEHENDAK untuk mencapai IMPIAN mengatasi segalanya...

Ubah diri anda sekarang! Boleh mulakannya dengan mendaftar ahli Shaklee dengan kami. Cuma RM75 seumur hidup, kami akan pandu ke arah impian anda! Anak2 RAFHANAH yg lain, jadikan Azah satu inspirasi untuk BERJAYA dalam Shaklee!

Hubungi saya, ummi Shaklee anda :)
Call/sms/whatsapp : 012-679 0484
Email: elila80@yahoo.com
Add friend dan pm FB: Jannatul Fadilah.

Salam kasih sayang

Monday, May 26, 2014

15 RAHSIA KEAJAIBAN KAABAH YANG PERLU DIKETAHUI

15 RAHSIA KEAJAIBAN KAABAH YANG PERLU DIKETAHUI  - Syukur Alhamdulillah saya berpeluang menjadi tetamu ALLAH baru-baru ni... sungguh tenang hati dan rasa amat dekat dengan Allah bila tengok je Kaabah. Percayalah, hati sangat sayu dan terharu bila kita melihat Kaabah depan mata.
 
Apa yg saya nak share ni ialah rahsia keajaiban kaabah yg saya dapat kat FB. Si pemilik gambar ni tak lokek suruh saya share, maka saya pun share ye ;) Terima kasih banyak-banyak atas ilmu yang dikongsikan. Jom kita bongkar!
 
Berikut 15 perkara merupakan keajaiban yang kurang diketahui ramai tentang struktur Kaabah dari sudut sains :
 


 1. Mekah adalah kawasan yang mempunyai graviti paling stabil....

 2. Tekanan gravitinya tinggi, dan di situlah berpusatnya bunyi-bunyian yang membina yang tidak boleh didengar oleh telinga.

3. Tekanan graviti yang tinggi memberi kesan langsung kepada sistem imun badan untuk bertindak sebagai pertahanan daripada segala serangan penyakit.

4. Graviti tinggi = elektron ion negatif yang berkumpul di situ tinggi.

5. Apa yang diniatkan di hati adalah gema yang tidak boleh didengar tetapi boleh dikesan frekuensinya. Pengaruh elektron menyebabkan kekuatan dalaman kembali tinggi, penuh bersemangat untuk melakukan ibadat, tidak ada sifat putus asa, mahu terus hidup, penyerahan diri sepenuhnya kepada Allah.

6. Gelombang radio tidak boleh mengesan kedudukan Kaabah.

7. Malah teknologi satelit pun tidak boleh meneropong apa yang ada di dalam Kaabah. Frekuensi radio tidak mungkin dapat membaca apa-apa yang ada di dalam Kaabah kerana tekanan graviti yang tinggi.

8. Tempat yang paling tinggi tekanan gravitinya, mempunyai kandungan garam dan aliran anak sungai di bawah tanah yang banyak. Sebab itulah jika bersembahyang di Masjidilharam walaupun di tempat yang terbuka tanpa bumbung masih terasa sejuk.

9. Kaabah bukan sekadar bangunan hitam empat persegi tetapi satu tempat yang ajaib kerana di situ pemusatan tenaga, graviti, zon magnetisme sifar dan tempat yang paling dirahmati.

10. Tidur dengan posisi menghadap Kaabah secara automatik otak tengah akan terangsang sangat aktif hingga tulang belakang dan menghasilkan sel darah.

11. Pergerakan mengelilingi Kaabah arah lawan jam memberikan tenaga hayat secara semula jadi daripada alam semesta. semua yang ada di alam ini bergerak mengikut lawan jam, Allah telah tentukan hukumnya begitu.

12. Peredaran darah atau apa saja di dalam tubuh manusia mengikut lawan jam. Justeru dengan mengelilingi Kaabah mengikut lawan jam, bermakna peredaran darah di dalam badan meningkat dan sudah tentunya akan menambahkan tenaga. Sebab itulah orang yang berada di Mekah sentiasa bertenaga, sihat dan panjang umur.

13. Manakala bilangan tujuh itu adalah simbolik kepada tidak terhingga banyaknya. Angka tujuh itu membawa maksud tidak terhad atau terlalu banyak. Dengan melakukan tujuh kali pusingan sebenarnya kita mendapat ibadat yang tidak terhad jumlahnya.

14. Larangan memakai topi, songkok atau menutup kepala kerana rambut dan bulu roma (lelaki) adalah ibarat antena untuk menerima gelombang yang baik yang dipancarkan terus dari Kaabah. Sebab itu lah selepas melakukan haji kita seperti dilahirkan semula sebagai manusia baru kerana segala yang buruk telah ditarik keluar dan digantikan dengan nur atau cahaya yang baru.

  15. Selepas selesai semua itu barulah bercukur atau tahalul. Tujuannya untuk melepaskan diri daripada pantang larang dalam ihram. Namun rahsia di sebaliknya adalah untuk membersihkan antena atau reseptor kita dari segala kekotoran supaya hanya gelombang yang baik saja akan diterima oleh tubuh.
 Semoga dengan serba sedikit perkongsian ini dapat memberikan kita manfaat bersama إن شاء الله

(Peringatan buat diriku sahabat muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah serta umat yang dirindui Rasullullah)

sumber -Jangan Lupa Share--zulhilmi hashim-


Kami berjaya merempuh lautan manusia untuk menyentuh Kaabah.. ALLAHU AKBAR!





Tak tahu macam mana nak gambarkan perasaan... sebak rasanya... kenangan yang tak dapat ditukar ganti. Ya Allah, sudilah panggil kami lagi tahun depan... Amin.....
 
Nak cuba vitamin Shaklee? Boleh hubungi saya.
 
Pm / whatsapp: Jannatul Fadilah 012-679 0484

#shakleekajang
#shakleekantanpermai
#shakleesemenyih
#shakleecheras
#WAHM
#5angka
Salam kasih sayang  ♡

 

KURUS DENGAN KESAN MAKSIMUM!

KURUS DENGAN KESAN MAKSIMUM! - dah tentulah Set Kurus dengan Cinch Shake Mix Shaklee :)

Saya jarang-jarang sangat nak share pasal Cinch Shake Mix ni sebab saya TAK PERNAH minum. Ni pengakuan jujur ikhlas ni. Maklumlah, ia kurang kalori maka kurang sesuai untuk ibu menyusu macam saya ni. Namun, saya akan cuba juga lepas ni bila Anieq dah bercerai susu ;)

Kalau saya tak pernah cuba, macam mana saya nak share kelebihan dia kan? Takpe, jangan susah hati. Walaupun saya tak pernah cuba, tapi dah ramai pelanggan Shaklee saya kat luar sana yang dah cuba dan sangat berkesan!

Nak tau apa kelebihan Cinch Shake Mix ni?

Kelebihan Cinch Shake Mix Shaklee berbanding produk kurus yang lain:

1. Menyimpan otot yang sedia ada dan memelihara otot dari rosak. Dah kurus, tak menggeleber :)
2. Membakar lemak yang tidak diingini
3. Mengurangkan inci yang tidak diingini
4. Makanan segera untuk mereka yang aktif
5. Tinggi kandungan serat, memberi rasa puas dan kenyang
6. Mengandungi nutrisi lengkap untuk memelihara keseluruhan kesihatan
7. Diperkaya dengan Leucin untuk memelihara otot
8. Merupakan meal replacement yang sihat dan mengenyangkan
9. Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan
10. Soya bukan GMO
11. Nilai glycmic index (GI) yang rendah sesuai untuk mengekalkan paras gula dalam darah
12. Mengandungi 24 gram protein utuk setiap hidangan, cukup untuk merasa puas dan kenyang.

Banyak betul kelebihannya kan? :)

Cinch Shake Mix Shaklee – terdapat dalam 3 pilihan yang sedap iaitu Chocolate Shake Mix, Vanilla Mix dan Cafe Latte Shake Mix.



Perisa Café Latte


Perisa Coklat



Perisa Vanila

Mari pilih.. mari pilih :)

Testimoni ni best tau!
"Assalammualaikum...
Nak share sikit Testimoni diri sendiri:

Sejak mengamalkan konsep 3B Shaklee...
Bentuk badan yg sebelum ini agak besar skrg alhamdulillah....

Dengan memakan supplements Shaklee dgn teratur saiz yg "XXL" brtukar ke "XL" dan terus bertukar ke "L"....

Ada juga yg menegur badan semakin Slim...
Dgan pengambilan secara konsisten product SHAKLEE 3B ni... Bdan yg yang diidamkan terlaksana jua
"

Ni dia puan empunya badan,



Nampak perubahan yang ketara kan? Pengambilan Set Kurus yang lengkap lebih membantu untuk kesan yg maksimum.

Jika anda mempunyai bajet khusus dan perlukan konsultasi saya, jangan malu-malu untuk hubungi saya seperti di bawah. Best kan kurus :)

Pm FB / whatsapp: Jannatul Fadilah 012-679 0484

#shakleekajang
#shakleekantanpermai
#shakleesemenyih
#shakleecheras
#WAHM
#5angka

Salam kasih sayang  ♡


Saturday, May 24, 2014

SAMPAI BILA NAK HIDUP BIASA-BIASA?

SAMPAI BILA NAK HIDUP BIASA-BIASA? - inilah status di wall FB saya pagi semalam. Saya telah berjaya keluar dari "hidup biasa-biasa" kepada kehidupan saya "kini". Lebih bahagia.. Alhamdulillah..

 Di kala orang lain sibuk bergegas ke ofis awal pagi, saya masih bersenang-senang menyiapkan Aien ke tadika pada pukul 7.30 pagi :)

Di kala ibu-ibu menyusu sibuk menyiapkan stok bekalan susu badan untuk anak yg ditinggalkan sepanjang 8 jam bekerja, saya bersuka-suka menyusukan Anieq Sufi di rumah sambil baring2 & bergolek2 depan TV :)

Seronok sambil bekerja da...ri rumah, boleh borak2 melayan kerenah anak2 yg kian membesar depan mata. Tak perlu lagi hantar ke taska pagi2, malam2 baru nak amik balik rumah. Oh..saya sangat CINTA keadaan ini!

Dulu saya perlu bekerja selama setahun untuk dapat bonus 5 angka, sekarang dengan bisnes SHAKLEE dari rumah sahaja saya mampu kecapi bonus 5 ANGKA SETIAP BULAN!

Sebagai anak, memberi belanja bulanan untuk mak menjadi kewajipan saya. Dulu bekerja makan gaji nak bagi mak rm300 sebulan pun berkira2..sekarang Alhamdulillah seronok bagi mak lebih RM2K sebulan.

Terbaru, syukur Alhamdulillah saya dah menyempurnakan ibadah 'haji kecil' UMRAH saya dengan penginapan di Hotel Hilton Tower, Mekah yg jaraknya cuma 50m sahaja dari Masjidil Haram. Perbelanjaan adalah hasil bonus Shaklee, maklumlah saya kan dah lama berhenti kerja makan gaji :)

Paling penting, usaha keras saya ganjarannya saya yg akan dapat. Bukan orang lain. Bukan bos. Bukan company tempat saya bekerja. Saya juga tak perlu kipas2 bos untuk dapat kenaikan gaji atau kenaikan pangkat. Dalam bisnes SHAKLEE, bos saya ialah ALLAH.. DOA dan MINTA pada-Nya.

Kini saya sedang dalam proses untuk bebas kewangan. Mungkin 2 tahun akan datang ia jadi kenyataan. Semuanya dengan bisnes SHAKLEE. Fokus kepada SATU, Insha Allah mudah nak handle.

Dengan bimbingan oleh mentor2 hebat barisan MASTER COORDINATOR SHAKLEE dari susur galur Master Haji Roslan Ghazali, Master Hajah Salwa Ahmad Ahmad dan Master Norita Idris, kami yakin bakal mengikut jejak langkah mereka yg telah berjaya dengan bonus hebat 6 angka setiap bulan!

Sertai kami dalam SHAKLEE untuk merubah kehidupan BIASA-BIASA anda menjadi LUAR BIASA! Bertindak sekarang!!!

Pm / whatsapp: Jannatul Fadilah 012-679 0484

#shakleekajang
#shakleekantanpermai
#shakleesemenyih
#shakleecheras
#WAHM
#5angka
Salam kasih sayang  ♡

Friday, May 23, 2014

SET BERSALIN DAN PENYUSUAN SERTA TIPS EKSLUSIF

Set Bersalin dan Penyusuan serta Tips Ekslusif - Dah lama tak update pasal Set Bersalin dan Penyusuan. Kepada bakal pelanggan saya, kebanyakannya keliru set mana yg sesuai untuk mereka. Maklumlah, kami menyediakan pelbagai variasi set yg semuanya mengikut keperluan dan bajet anda. Untuk memudahkan anda membuat pilihan terbaik, saya berikan ringkasan seperti di bawah ini:




* Set B - basic bf set

Set B ialah untuk ibu yang tiada masalah penyusuan. Ianya lebih untuk memperkayakan susuibu dengan zat dan nutrisi semata-mata.

Siapa yg perlukan Set B?

1. Ibu yang tiada masalah penyusuan. Bermakna setiap kali pam/ perah hasilnya melebihi 3oz.
2. Ibu yang mahu memperkayakan nutrisi susuibu.
3. Ibu yang sihat dan mahu kekalkan kesihatan.


Apa yang ada dalam set B ?

Vitalea with iron formula, Vitamin B, Vitamin C dan Alfalfa. Memang khas untuk mereka yang tiada masalah penyusuan. Vitamin B lebih kepada keperluan pertumbuhan otak dan emosi, Vitamin C fokus on imun sistem, Vitalea demi pertumbuhan dan pembesaran secara lengkap dan menyeluruh manakala Alfalfa sebagai perangsang demi membantu mempercepatkan penghasilan susu ibu disamping membantu mengurangkan masalah eczema sekiranya si bayi mengalami masalah tersebut.

* Set E

Set E lebih kepada ibu yang ada kekangan untuk lengkapkan keperluan kalsium dalam diet harian. Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D.

Set E ialah set B ditambah dengan ostematrix.

Siapa yang perlu set ini?

1. Ibu yang sering keletihan melampau.
2. Ibu yang alah dengan susu lembu.
3. Ibu yang ada masalah kekurangan kalsium.
4. Ibu yang stress dengan kerja seharian.
5. Ibu yang mengalami kemerunduman susu setiap kali PMS.


Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi si kecil. Walaubagaimanapun, set B + ESP juga sangat bagus diamalkan sekiranya si ibu punya masalah penghasilan susu yang lambat serta bayi mudah lapar.

* Set 3M

Set ini mengandungi Set B , ESP dan Ostematrix.

Ia menjadi set PALING LARIS. Siapa yang disarankan mendapatkan set ini?

1. Ibu kepada bayi kembar
2. Ibu yang ingin melakukan induce lactation atau yang mahu menyambung semula penyusuan yang terhenti @ relaktasi.
3. Ibu yang nak kumpul stok.
4. Ibu yang mempunyai masalah berat badan anak tidak meningkat tetapi berat badan ibu makin bertambah.
5. Ibu yang mempunyai masalah hasil perahan lambat atau kurang 1oz digalakkan ikhtiar set ini.


Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari... maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau lohong zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.

*Set Eu Four Pack

Terdiri daripada Vitalea, B complex, Vitamin C dan Ostematrix.

Set ini disarankan kepada:

1. Ibu yang mengandung dan mampu meneruskan penyusuan susuibu.
2. Ibu yang keletihan.
3. Ibu yang anaknya mempunyai yang alah pada herba.
4. Ibu yang sering mengalami masalah sakit belakang dan cramp.


Jika anda mahu membeli sekali dengan vitamin berpantang, cuma tambahkan Zinc Complex dalam Set Penyusuan anda.

Setiap set mempunyai aturan makan yang berbeza. Konsultasi PERCUMA cara menyusukan baby serta membanyakkan susu ibu ekslusif untuk anda dengan setiap pembelian dari saya :)

Untuk sebarang pertanyaan tentang keraguan anda, boleh terus hubungi saya atau pengedar Shaklee yg terdekat dengan anda.

Call / Whatsapp: 012-679 0484
Email: elila80@yahoo.com
Add friend dan pm FB : Jannatul Fadilah 
#shakleekajang #shakleecheras #shakleesemenyih #shakleekantanpermai

Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia.

 Salam kasih sayang

Wednesday, May 14, 2014

Perlu Ke Susu Pekat atau Cair?

Ramai yg takut dengan kesan sampingan lepas makan vitamin atau supplement ni. Disebabkan ini, ramai yg masih ragu2 nak consume vitamin Shaklee. Tapi kenapa saya masih meneruskannya sampai sekarang walaupun umur Anieq dah 2 thn 5 bulan dua minggu lepas? Untuk pengetahuan semua, Anieq masih menyusu dgn ummi dia ni (nampak susah utk dia wean off...). Cuma sekarang ni saya kat Mekah so slowly ajar dia wean off..

Buat yang masih baru mengenali vitamin Shaklee, ingin saya nyatakan kelebihan Shaklee ialah kerana ianya telah lebih 50 tahun berada dalam pasaran Malaysia.

Apakah beza sebenar produk Shaklee dengan vitamin lain yang boleh di dapati dari klinik kerajaan dan farmasi?


Pertama sekali ialah kerana tiadanya silika gel seperti dalam rata2 botol vitamin. Ini menandakan ianya asli dan bukan sintetik (tiruan). Vitamin Shaklee tidak mempunyai perasa tambahan, pengawet tambahan malah tiada bahan tambahan yang tidak diperlukan oleh badan.

Permintaan set B yang kami sediakan dalam bentuk pakej adalah sangat sesuai buat ibu yang sedang menjayakan penyusuan susuibu. Apakah vitamin yang terkandung dalam set B sebenarnya?

Dalam pakej ini mengandungi 120's Multivitamin @ Vitalea, 120's B complex, 180's Vitamin c dan 330 biji Alfalfa.

Namun ramai yang tidak tahu kepentingan utama pengambilan vitamin ini. Hakikatnya pengambilan vitamin ini membantu tubuh ibu sihat dan sustained iaitu kekal bertenaga walaupun bekerja. Bukan mudah nak uruskan semuanya jika kita sakit atau mudah jatuh sakit kan?

KESAN UTAMA setelah mengambil vitamin Shaklee ini ialah :

1. Badan rasa lebih bertenaga kecuali mereka yang kurang air maka badan akan menjadi semakin letih.
2. Perasaan yang gembira dan mood yang lebih stabil.
3. Badan tidak mudah rasa lesu dan letih.
4. Sentiasa rasa bersemangat.
5. Fikiran lebih positif.
6. Tidak mudah stress dan mudah menangani masalah dengan baik dan tenang.
7. Kita tidak akan mengalami kurang darah dan tekanan darah lebih stabil.
8. Membantu melancarkan sistem perkumuhan dengan lebih lancar terutama apabila consume cukup air dalam sehari.
9. Badan mempunyai sistem imun yang tinggi dan mudah recover jika sakit.


Maka kerana kesan utama inilah ramai wanita yang dulunya makan Shaklee hanya untuk tujuan penyusuan kini masih meneruskan makan vitamin Shaklee kerana merasa kelebihan dan kebaikkan walau sudah tidak menyusu lagi.

Namun, rupa-rupanya terdapat KESAN SAMPINGAN bila makan vitamin ini terutama bagi ibu yang menyusu kerana ramai TESTIMONI yang menulis dan ianya diakui oleh ramai ibu yang mengamalkan set B Shaklee ini antaranya ialah :

1. Susuibu menjadi lebih pekat.
2. Susu berubah menjadi lebih kekuningan atau sedikit kehijauan
3. Penghasilan susu mula menampakkan peningkatan terutama apabila kerap menyusukan bayi mahupun sesi perahan yang konsisten sehingga payudara kosong.
4. Payudara mudah rasa bengkak terutama apabila si ibu tidak skip makan dan membuat perahan @ direct feeding sehingga payudara benar2 kosong SECARA KONSISTEN.


Ada yang bertanya, penting ke SUSUIBU PEKAT atau CAIR?

Susu pekat atau tidak :

Ia balik kepada kepuasan individu (si ibu). Khasiat susu ibu mmg terbaik. Cuma nasi kalau makan berlauk lagi sedap dari di makan begitu sahaja. Jika mampu then amik supplement, jika ada kekangan dan rasa tak perlu, tak perlu amik pun tiada masalah. setiap individu punya taste yang berbeza. Ada org suka minum sbg cth milo yang cair, tetapi tidak kurang juga ada yg suka minum milo yg pekat. Hakikatnya ia tetap milo dan tidak berubah menjadi air sirap..... Sama dengan susuibu.

Pemakanan atau fokus pengambilan supplement bukanlah utk memekatkan susu tetapi membantu tubuh ibu...untuk sustained iaitu kekal bertenaga, ceria, mood yang stabil namun secara tidak langsung kesan vit membuatkan susu menjadi lebih pekat. sekali lagi dimaklumkan susu pekat bukan fokus utama pengambilan vit tetapi kesan lain selain membantu si ibu sustained. Bagi working mom yang punyai jadual makanan tak teratur mmg digalakkan amik supplement supaya badan tak mudah penat, tak mudah stress and etc. Supplement ada byk, tidak semestinya Shaklee namun dapatkan yang tiada pewarna, tiada perasa tambahan supaya badan menyerap vit dengan sepenuhnya dan lebih baik. Walau bagaimanapun yg punyai kekangan kewangan, cuba dptkan dr klinik kerajaan.

Namun bagi yang TIDAK menyusukan anaknya ,mereka tidak akan mempunyai kesan sampingan ini sekiranya mereka consume semua vitamin dalam set B.


Sekadar maklumat tambahan

Apakah kepentingan setiap vitamin ini sebenarnya?

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin

Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex

Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C

Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Alfalfa

Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung.

Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink.

Shaklee tidak membanyakkan susu. Shaklee Alfalfa membantu penghasilan susu dengan lebih cepat namun ibu yang menyusu perlu tahu, untuk meningkatkan penghasilan susuibu...3 perkara utama ini iaitu perah dengan konsisten sehingga payudara benar2 kosong, minum 3 L air sehari (biar sedikit2 tetapi berterusan) dan doa yang berterusan.

credit to Kak N :)

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Nak tau lebih lanjut?

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)

Monday, May 12, 2014

Lima Tips Berjaya Dalam Penyusuan

Lima Tips Berjaya Dalam Penyusuan - Jom kita kongsikan dgn kawan2 untuk berjaya dalam penyusuan...

Gambar anak-anak saya sebagai hiasan ;) Mereka ni menyusu sampai usia 2 tahun 6 bulan! Syukur Alhamdulillah...


Dua beradik bayi susu ibu ekslusif 6 bulan dan menyusu sepenuhnya hingga 2 tahun. 

Cuba ELAKKAN perkara berikut:

1. Tidak mengepam atas alasan payudara tidak bengkak.
Breast hanya akan cepat bengkak apabila pengambilan makanan yang tinggi kandungan protien seperti ESP dan alfalfa. Sesi mengepam yang konsisten akan membantu memberi signal kepada otak bahawa badan perlu menghasilkan lebih banyak susu kerana sentiasa ada permintaan.

2. Pengambilan minuman bergas dan ber ais.
Secara perlahan2 amalan ini akan mengganggu penghasilan susuibu. Walaupun mungkin tidak berlaku kepada semua ibu namun yang ibu pasti amalan ini akan menyebabkan si ibu mudah mendapat sakit urat disebabkan pengambilan yang berterusan.

3. Pengambilan minuman berkafein.
Kafein menggangu kelancaran saraf dalam jangka panjang. Walaupun ada yang membuat kenyataan, buah kopi mengandungi antioksida yang tinggi...namun kita tidak makan buah kopi ratah begitu sahaja...ianya diproses dan telah kita maklum kopi itu mengandungi kafein yang lebih tinggi berbanding teh.

4. Pengambilan supplement khas untuk diet.
Apabila si ibu mengambil supplement untuk diet seperti menjadikan minuman berfiber menggantikan makanan sarapan pagi maka secara langsung si ibu telah mengurangkan zat asli dalam badannya. Walaupun jaminan selamat namun yang paling perlu kita fahami ialah, susuibu itu sangat kaya dengan nutrisi melalui pengambilan makanan si ibu. Maka apabila makanan yang sepatutnya dimakan itu digantikan segalanya dengan pengambilan suplement semata2 maka khasiat sebenar akan berkurang dan secara langsung memberi kesan kepada penghasilan susuibu pada masa akan datang. Supplement sepatutnya diambil hanya untuk mengisi ruang kekosongan zat dalam badan dan BUKAN menggantikan pengambilan makanan harian yang sebenar. Bagi ibu2 yang mengamalkan supplement diet pasti dapat melihat hasil perahan susuibu cair berbanding dengan mereka yang mengambil supplement sebagai tambahan kepada makanan harian mereka yang mendapat hasil susuibu sangat pekat dan lebih enak, pastinya!

5. Merungut setiap masa
Jangan sesekali merungut atau rasa kecewa dengan hasil perahan tetapi sebaliknya sentiasa bersyukur agar Allah menambahkan nikmat seperti janjiNya iaitu Allah akan menambahkan nikmat kepada sesiapa sahaja yang bersyukur.

Rebut peluang untuk mendapatkan kualiti kesihatan yg lebih baik dengan Shaklee! Untuk sebarang pertanyaan tentang keraguan anda, boleh terus hubungi saya atau pengedar Shaklee yg terdekat dengan anda.


ID Shaklee: 852401
Call / Whatsapp: 012-679 0484
Email: elila80@yahoo.com
Add friend dan pm FB : Jannatul Fadilah 
Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia.

 Salam kasih sayang

Saturday, May 10, 2014

Lecithin untuk ibu menyusu

Hari ini saya nak share tentang kebaikan Lecithin. Ada yang bercerita apabila mereka mendapati badan makin mengembang akibat dari pengambilan makanan yang tidak seimbang. Namun bagi yang menyusu badan, tahukah anda, kebaikan Lecithin kepada ibu yang menyusu?


* Ia membantu mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat.
* Ia membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu.
* Ia membantu ibu mengatasi masalah lupa atau "short memory" yang biasa dilalui selepas melahirkan.
* Ia membantu menyalurkan inositol dan kolin di dalam susuibu untuk perkembangan otak bayi .


Maka selamatkah Lecitihin di ambil semasa penyusuan selain untuk pengambilan untuk mengurangkan berat badan?

Jawapannya ialah ya selamat diambil. Sila dapatkan jadual pemakanan dari pengedar seandainya anda mahukan cara pengambilan yang lebih baik.

LECITHIN

 

· Nature’s Emulsifier (Pengemulsi Semulajadi) – yang membantu badan menyerap nutrien larut lemak seperti Vitamin A,D,E, K, Beta Caretone
· Boleh didapati dari tisu binatang dan tumbuhan (plant)
· Untuk commercial didapati dari telor, jagung dan kacang soya
· Fat Emulsifier – Metabolisma lemak

KANDUNGAN
· Asid linoleik (essential fatty acid) – amat diperlu oleh badan. Tapi badan tidak boleh menghasilkannya sendiri dan ia perlu diambil melalui diet harian .
· Kolin – satu komponen neurotransmitter
· Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf
· Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan

KHASIAT DAN KEGUNAAN LECITHIN

1. PALING UTAMA – untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
· Lecithin memecah serta mencairkan lemak terutama kolesterol.
· Ia membantu menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL)
· Membantu mengawal paras triglycerides
· Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
· Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol

2. PENTING UNTUK FUNGSI OTAK

· Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb
· Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari LECITHIN
· Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah lecthin, dan 70% lemak di hati (liver) adalah lecithin

3. UNTUK KAUM TUA

· Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua
· Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb

4. UNTUK PENGHADAMAN

· Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman

5. UNTUK SEL


· Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel
· Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita

6. UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)

· Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.
· Ia amat mujarap jika di ambil bersama-sama EPA dan Fiber

HASIL PENYELIDIKAN (R and D)

· Lecithin daripada soyabean berkesan memecahkan deposit kolesterol
· Lecitin daripada telor boleh tetapi tidak bergitu berkesan

MENGAPA SHAKLEE

· Kacang soya – sumber semulajadi yang terpilih.
· Kapsulnya mempunyai ciri-ciri lecithin sebagaimana di anugerahkan oleh alam
· Tiada pengawet, perwarna, perasa tiruan
· Kepekatannya.
- 1 kapsul : 520 mg lecithin
78 mg phosphatidycholine
47 mg phosphatidylinositol


credit

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit

Rebut peluang untuk mendapatkan kualiti kesihatan yg lebih baik dengan Shaklee! Untuk sebarang pertanyaan tentang keraguan anda, boleh terus hubungi saya atau pengedar Shaklee yg terdekat dengan anda.


ID Shaklee: 852401
Call / Whatsapp: 012-679 0484
Email: elila80@yahoo.com
Add friend dan pm FB : Jannatul Fadilah 
Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia.

 Salam kasih sayang

Wednesday, May 7, 2014

Pengambilan Set BF beri kesan kepada ibu & anak :)

Walaupun masih ramai yang mengambil set BF (breastfeeding) untuk membanyakkan susu badan, namun saya sangat gembira kerana ada ramai juga yang mengambil keputusan untuk mengambil set ini sebagai langkah penjagaan kesihatan. Banyak email feedback saya terima dari pengguna set ini yang menyatakan mereka gembira walaupun hasil susu yang dipam tidaklah meningkat 4-5 kali ganda, namun perubahan ketara dirasai:
- Semakin bertenaga untuk menguruskan anak dan rumahtangga
- Tidak lagi mengantuk semasa memandu meskipun dalam perjalanan jauh
- Kulit kelihatan lebih licin dan cantik
- Berat badan
- Kawan2 menegur kerana nampak lebih ceria dan lebih muda
- Kurang merasai stress dan tekanan perasaan
- Tidur yang lebih lena
- Tidak lagi mengalami selesema yang kerap
- Tiada lagi masalah sembelit
- Tidak lagi mengalami sakit2 badan
- Dapat bangun tidur lebih awal
dan sebagainya.


Selain kesan terhadap penyusuan:
- Bayi menyusu sekejap, sudah kenyang
- Bayi tidak lagi bergayut lama-lama sehingga menyebabkan ibu sakit pinggang
- Berat bayi mengalami kenaikan yang memberangsangkan


Bagaimana? Menarik bukan?

Kerana itu saya selalu tekankan apabila seseorang pengguna set ini yang tidak mengalami perubahan dalam amaun susu yang dipam agar melihatnya dalam perspektif yang lebih luas – perubahan yang dialami oleh anak, dan perubahan yang dialami oleh diri beliau sendiri.

Pengalaman penyusuan pastinya lebih manis apabila ia memberi banyak faedah kepada ibu dan semestinya kepada bayi!

credit

Namun saya tekankan3 langkah ini sangat membantu dalam peningkatan penghasilan susuibu.

Vitamin hanya sebagai salah satu cara agar tubuh ibu sustained sihat dan bertenaga. Mempunyai mood yang baik dan boleh menangani stress dengan baik. Namun 3 perkara ini tidak boleh DIABAIKAN SAMA SEKALI iaitu :

1. Pastikan bayi disusukan sekerap mungkin dan bagi yang bekerjaya, pastikan anda membuat sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam. Jangan tunggu sehingga payudara bengkak baru nak pam...konsep yang salah. Teruskan pam dengan kala yang sama dan berterusan.

2. Pengambilan air yang mencukupi iaitu 3 L sehari. Pastikan menyediakan botol minuman dengan indicator supaya senang mengetahui adakah keperluan 3L air dipenuhi untuk tempoh seharian.

3. Amalkan zikir dan mengaji setiap hari dan doa tanpa putus padaNYA kerana sesungguhnya rezeki ini datang dari ALLAH jua. Jadikan amalan harian.

Sebagai EXTRA BONUS, pembelian vitamin Set BF dari buahatikusayang akan menerima TIPS EKSLUSIF bagaimana pengambilan vitamin pada masa yang betul membantu mempercepatkan penghasilan susuibu. Namun konsep utama penyusuan perlulah dititikberatkan iaitu Pastikan bayi disusukan sekerap mungkin dan bagi yang bekerjaya, pastikan anda membuat sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam. Jangan tunggu sehingga payudara bengkak baru nak pam...konsep yang salah. Teruskan pam dengan kala yang sama dan berterusan.   

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit
 Untuk sebarang pertanyaan tentang keraguan anda, boleh terus hubungi saya atau pengedar Shaklee yg terdekat dengan anda.

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

ID Shaklee: 852401
Call / Whatsapp: 012-679 0484
Email: elila80@yahoo.com
Add friend dan pm FB : Jannatul Fadilah
COD /self pick up istimewa untuk anda yg berada di Kajang berdekatan Taman Kantan Permai, Giant Prima Saujana, Saujana Impian, Tesco Kajang, SAAS Kajang, Cheras Baru, Taman Muda, Taman Putra, Pandan Indah, Pandan Perdana, Taman Shamelin, Cheras Flat, Bandar Tun Razak, Kampung Tanjung Semenyih, Balai Polis Semenyih, Semenyih Sentral, Kajang Perdana, Jelok Impian dan kawasan berdekatan.
Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia.

 Salam kasih sayang

Tuesday, May 6, 2014

" Almost give up tetapi kini tidak lagi dengan TIPS ESKLUSIF! "

Dah lama tak cerita pasal penyusuan kan? Lebih-lebih lagi pasal Tips Ekslusif bf . Jomlah kali ni kita baca testimoni lama yg diberi aura baru oleh puan empunye blog ini ;)

credit

Setiap hari ibu akan menerima sms atau pun email mengenai pengalaman ibu2 ini dengan tips esklusif ibu :)

Bersyukur sangat sebab ramai ibu yang give up kini tidak lagi. Mereka teruskan usaha apabila teknik ini membuahkan hasil.

Ini satu lagi


Apakah sebenarnya vitamin yang mereka amalkan? Sebenarnya mereka amalkan set 3M yang mengandungi set bf basic, ESP dan Ostematrix@ Kalsium. Cara makan? Oh ianya rahsia.....nak tau? boleh jadi customer saya dan TIPS ni istimewa untuk anda :)

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit


Shaklee Kajang.
Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-679 0484 atau
Email: elila80@yahoo.com atau
FB : Jannatul Fadilah untuk sebarang pertanyaan.

Salam kasih sayang :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...