Thursday, November 13, 2014

SAAT ALLAH BERBICARA DENGAN KITA...

TAZKIRAH PAGI - saya share dari group whatsapp family :)
             
Assalamu'alaikum, walaupun ada antara kita semua dah tahu tapi kita ulangkaji semula tentang saat اَللّهُ MENJAWAB AL-FATIHAH KITA"

Ramai sekali orang yang  membacanya dgn tegesa-gesa tanpa pause dan seakan-akan ingin cepat menyelesaikan solatnya. Padahal di saat kita selesai membaca satu ayat dari surah Al-Fatihah tersebut, اَللّهُ SWT menjawab setiap ucapan kita.

Dalam Sebuah hadith Qudsi اَللّهُ  SUBHANAHU WATA'ALA ber-Firman:

"Aku membahagi solat menjadi dua bahagian untuk AKU dan untuk Hamba-KU."

♥■ Artinya, tiga ayat di atas Iyyaka Na'budu Wa iyyaka nasta'in adalah Hak Allah, dan tiga ayat kebawahnya adalah urusan Hamba-NYA.

♥■ Ketika kita mengucapkan "Alhamdulillahi­Rabbil 'alamin". اَللّهُ  menjawab: "Hamba-KU telah memuji-KU."

♥■ Ketika kita mengucapkan "Ar-Rahmanir-Ra­him", اَللّهُ  menjawab: "Hamba-KU telah mengaagungkan-K­U."

♥■ Ketika kita mengucapkan "Maliki yaumiddin", اَللّهُ  menjawab: "Hamba-KU memuja-KU."

♥■ Ketika kita mengucapkan “Iyyaka na’ budu wa iyyaka nasta’in”, اَللّهُ SWT menjawab: “Inilah perjanjian antara AKU dan hamba-KU.”

♥■ Ketika kita mengucapkan “Ihdinash shiratal mustaqiim, Shiratalladzina an’amta alaihim ghairil maghdhubi alaihim waladdhooliin.”­ اَللّهُ  menjawab: “Inilah perjanjian antara AKU dan hamba-KU. Akan KU penuhi yang ia minta.” (HR. Muslim dan At-Tirmidzi)

♥■ Berhentilah sejenak setelah membaca setiap satu ayat. Rasakanlah jawaban indah dari اَللّهُ  karena اَللّهُ SWT sedang menjawab ucapan kita.

♥■ Selanjutnya kita ucapkan "Aamiin" dengan ucapan yang lembut, sebab Malaikat pun sedang mengucapkan hal yang sama dengan kita.

♥■ Barangsiapa yang ucapan “Aamiin-nya” bersamaan dengan para Malaikat, maka اَللّهُ SWT akan memberikan Ampunan kepada-Nya.” (HR. Bukhari, Muslim, Abu Dawud)

Jika artikel Ini bermanafaat sila sampaikan kpd sahabat2 kita walaupun satu ayat 

Sabda RASULULLAH SHALLALLAHU ALAIHI WASALLAM; "Siapa yang menyampaikan satu ilmu dan orang membaca serta mengamalkannya maka dia akan memperolehi pahala walaupun dia sudah tiada."
(HR. Muslim)


Jangan lupa,
PROMO NOVEMBER 2014 ~ OMEGA GUARD BEST!

------------------
 
 
SAYA ADALAH PENGEDAR SAH SHAKLEE ANDA!
 
Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!
 
COD /self pick up istimewa untuk anda yg berada di Kajang berdekatan Taman Kantan Permai, Giant Prima Saujana, Saujana Impian, Tesco Kajang, SAAS Kajang, Cheras Baru, Taman Muda, Taman Putra, Pandan Indah, Pandan Perdana, Taman Shamelin, Cheras Flat, Bandar Tun Razak, Kampung Tanjung Semenyih, Balai Polis Semenyih, Semenyih Sentral, Kajang Perdana, Jelok Impian dan kawasan berdekatan.
Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia.

Boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan:

H/P: 012-679 0484 atau
Email: buahatikusayang@gmail.com atau
FB: Jannatul Fadilah atau
Page: Buahatikusayang
 
Salam kasih sayang

 


No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...