Friday, June 5, 2015

PENGEDAR SHAKLEE KAJANG: Vitamin Tambahan Untuk Orang Sihat, Ubat Untuk Orang Sakit

PENGEDAR SHAKLEE KAJANG: Vitamin Tambahan Untuk Orang Sihat, Ubat Untuk Orang Sakit

Saya ingin berkongsi cerita mengenai pentingnya kesedaran mengambil vitamin (makanan tambahan) sebelum datangnya penyakit. Terima kasih mommy lyna untuk perkongsian ini.

“Vitamin tambahan untuk orang sihat, ubat untuk orang sakit”

Gambar :ehsan google

Demikian adalah catitan Allahyarham bapa mentua Lyna yang telah meninggal dunia beberapa tahun lepas, pada usia 52 tahun akibat kanser darah.

Arwah adalah seorang yang sangat baik, masih muda ketika itu. Seorang pengurus bank, yang menjadikan aktiviti bersenam sebagai rutinnya. Setiap petang, apabila pulang dari pejabat, arwah akan berjogging di sekitar rumah. Arwah juga sangat menjaga pemakanan, hanya makanan berkhasiat sahaja. Malah arwah tidak menggemari makanan segera, apa lagi makanan di tepi-tepi jalan. Minyak masak pun dari jenis yang terbaik, apa lagi barang-barang basah, harus dari yang segar-segar sahaja. Setiap kali makan mesti cukup semua sajian dengan apa yang disarankan oleh pakar nutrisi dan piramid makanan.

Namun takdir Allah mengatasi segala-galanya, apabila Arwah disahkan menghidap kanser darah peringkat keempat (final stage). Berita itu merupakan satu kejutan buat kami sekeluarga. Kerana Arwah bukan orang sebarang-sebarang yang langsung tak ambil kisah soal kesihatan.

Semasa sakit, Arwah mengambil keputusan untuk mencuba alternatif sebelum mengikut saranan doktor, iaitu menjalani kimoterapi lanjutan. Antara ikhtiar yang dibuat ialah mengambil vitamin tambahan (supplement) anti kanser dan rawatan kanser. Namun keadaan makin memburuk, akhirnya Arwah bersetuju untuk menjalani kimoterapi tersebut. (Ceritanya lebih panjang tapi saya cuma ringkaskan sahaja).

Namun keadaan sudah terlambat apabila ubat kimoterapi tidak memberi kesan kepada Arwah. Akhirnya Arwah meninggalkan kami seminggu sebelum Aidilfitri.

Antara tinggalan Arwah ialah catitan yang dibuat sepanjang Arwah sakit. Antaranya ialah pesan-pesan kepada anak-anak.. antaranya ialah supaya:

* menjaga kesihatan
* selalu buat routine check-up
* mengambil supplement (vitamin tambahan) sebagai ikhtiar untuk menguatkan ketahahan badan

Arwah menyambung,

“Bila dah sakit, supplement bagus macamana pun dah tak guna, sebab sistem badan kita dah lumpuh. Ia akan ambil masa untuk sembuh. Kita dah tak sempat nak tunggu sebab badan kita terlalu lemah. Jadi kita terpaksa bergantung kepada ubat”.

Dari situ saya menyedari, ramai yang keliru antara vitamin dan ubat. Biasanya dah sakit baru nak cari vitamin, alasan kerana dalam makanan kita dah cukup membekalkan vitamin harian. Benar, saya tak nafikan fakta ini, sekiranya kita mampu makan 7 biji oren organik setiap hari untuk mendapatkan vitamin C, makan ulam setiap hari untuk dapatkan vitamin B dan makan ikan mentah untuk protein. Tapi mampukah kita untuk menyediakan semua itu? Ditambah dengan proses semulajadi tubuh dan persekitaran yang menghasilkan radikal bebas, tubuh kita memerlukan anti oksidan.

Semoga kita semua dikurniakan kesihatan yang baik, agar tidak perlu bergantung pada ubat untuk mengatasi penyakit yang datang. Usahalah makan suplemen dari sekarang, tak kiralah apa brand sekalipun. Namun suka saya cadangkan agar kita ambil suplemen yang benar-benar diakui BERKESAN, SELAMAT DAN MESRA ALAM. SHAKLEE pilihan saya!

Nak amalkan Shaklee boleh dapatkannya daripada saya dengan HARGA ISTIMEWA :)

Jannatul Fadilah 012-679 084 ♡

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD /self pick up istimewa untuk anda yg berada di Kajang berdekatan Taman Kantan Permai, Giant Prima Saujana, Saujana Impian, Tesco Kajang, SAAS Kajang, Cheras Baru, Taman Muda, Taman Putra, Pandan Indah, Pandan Perdana, Taman Shamelin, Cheras Flat, Bandar Tun Razak, Kampung Tanjung Semenyih, Balai Polis Semenyih, Semenyih Sentral, Kajang Perdana, Jelok Impian dan kawasan berdekatan.
Poslaju / Gdex / pengeposan ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia.

Saya sedang mencari rakan niaga Shaklee di Miri, Sarawak, Sabah dan seluruh Borneo.

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee dan keahlian PERCUMA serta menjana pendapatan dengan Shaklee:

H/P: 012-679 0484 atau
Email: buahatikusayang@gmail.com atau
FB: Jannatul Fadilah atau
Page: Buahatikusayang

Salam kasih sayang

Salam kasih sayang :)

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...