Thursday, May 26, 2016

GANJARAN BAGI SEORANG PEMAAF ~ PENGEDAR SHAKLEE KAJANG

GANJARAN BAGI SEORANG PEMAAF ~ PENGEDAR SHAKLEE KAJANG

Saya kongsi dari whatsapp group sekolah. Sayang kalau tak share kat blog ni sebab saya boleh buat rujukan untuk diri sendiri.. Insha Allah...




Suatu hari, Rasulullah SAW sedang berkumpul dengan para sahabatnya. Di tengah para sahabatnya, tiba-tiba Rasulullah SAW tertawa ringan sampai-sampai terlihat gigi depannya.

Umar RA yang berada di di situ, berkata, "Demi engkau, ayah dan ibuku sebagai tebusannya, apa yang membuatmu tertawa, wahai Rasulullah?"

Rasulullah SAW menjawab, "Aku diberitahu bahawa pada hari kiamat nanti, ada dua orang yang duduk bersimpuh sambil menundukkan kepala mereka di hadapan Allah SWT. Salah satunya mengadu kepada Allah SWT sambil berkata, "Ya Rabb, ambilkan kebaikan dari orang ini untukku karena dulu ia pernah berbuat zalim kepadaku"

Allah SWT berkata, "Bagaimana mungkin saudaramu ini boleh melakukan itu kerana tidak ada kebaikan sedikitpun yang berbaki dalam dirinya?"

Orang itu berkata, "Ya Rabb, kalau begitu, biarlah dosa-dosaku dipikul olehnya"

Sampai di sini, mata Rasulullah SAW berkaca-kaca. Baginda SAW tidak mampu menahan titisan airmatanya. Baginda SAW menangis.

Lalu, Baginda SAW berkata, "Hari itu adalah hari yang begitu mencengkam, di mana setiap manusia ingin agar ada orang lain yang memikul dosa-dosanya"

Rasulullah SAW melanjutkan kisahnya.

Lalu Allah SWT berkata kepada orang yang mengadu tadi, "Angkat kepalamu".

Orang itu mengangkat kepalanya, lalu dia berkata, "Ya Rabb, aku melihat di depanku ada tempat yang terbuat dari emas dan istana-istana yang terbuat dari emas dan perak bertatahkan intan permata. Istana-istana itu untuk Nabi yang mana, ya Rabb? Untuk orang jujur yang mana, ya Rabb? Untuk syahid yang mana, ya Rabb?"

Allah SWT berkata, "Istana-istana itu diberikan kepada orang yang mampu membayar harganya"

Orang itu berkata, "Siapakah yang bakal mampu membayar harganya, ya Rabb?"

Allah SWT berkata, "Engkau mampu membayar harganya"

Orang itu kehairanan sambil berkata, "Dengan cara apa aku membayarnya, ya Rabb?"

Allah SWT berkata, "Caranya engkau maafkan saudaramu yang duduk di sebelahmu, yang kau adukan kezalimannya kepada-Ku"

Orang itu berkata, "Ya Rabb, kini aku memaafkannya"

Allah SWT berkata, "Kalau begitu, ambil tangan saudaramu itu, dan ajak dia masuk syurga bersamamu"

Setelah menceritakan kisah itu, Rasulullah SAW berkata, "Bertakwalah kalian kepada Allah dan hendaknya kalian saling berdamai, sesungguhnya Allah mendamaikan persoalan yang terjadi di antara kaum muslimin"

Kisah di atas terdapat dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Hakim, dengan sanad yang shahih.

Rasulullah SAW juga pernah bersabda, "Barangsiapa yang di dalam dirinya ada 3 hal, maka pada hari kiamat nanti Allah akan mudahkan proses hisab terhadap dirinya dan Allah akan memasukkannya ke dalam syurga".

Para sahabat bertanya, "Apa yang 3 hal itu, wahai Rasulullah?".

Rasulullah SAW menjawab,

"Iaitu engkau tetap memberi pemberian kepada orang yang menolak pemberianmu, engkau menyambung silaturrahim kepada orang yang memutuskannya, dan engkau memaafkan orang yang berbuat zalim kepadamu. Jika engkau lakukan yang demikian, maka engkau akan masuk syurga"

(Hadits, riwayat Imam al-Hakim)

Ya Allah, selamatkan kami dari dendam yang mengotori hati kami dan membuat tidur kami tidak nyenyak. Hapuskanlah dendam yang selama ini tertanam di hati kami. Jangan biarkan rasa dendam itu membuat kami terhalang masuk syurga-Mu.




Nak kekal sihat tak? Jom makan suplemen Shaklee! Hubungi saya:

ID Shaklee: 852401 Nor Jannatul Fadilah
Call / Whatsapp: 012-679 0484 Kak Jan
Add friend dan pm FB : Jannatul Fadilah 
Like page / Instagram: Buahatikusayang
  
Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian vitamin-vitamin Shaklee khas untuk anda!
 
* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu. 
 
COD /self pick up istimewa untuk anda yg berada di Kajang berdekatan Taman Kantan Permai, Taman Saujana Damai, Giant Prima Saujana, Saujana Impian, Puncak Saujana, TTDI Grove Kajang, Tesco Kajang, SAAS Kajang, Cheras Baru, Taman Muda, Taman Putra, Pandan Indah, Pandan Perdana, Taman Shamelin, Cheras Flat, Bandar Tun Razak, Kampung Tanjung Semenyih, Balai Polis Semenyih, Semenyih Sentral, Taman Pelangi Semenyih, Kajang Perdana, Jelok Impian dan kawasan berdekatan.

Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia.

Salam kasih sayang

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...