Thursday, November 24, 2016

DIAM MEMBISU APA MAKNANYA?

Jika korang memang follower tegar blog www.buahatikusayang.com  sejak sekian lama (ceh.. lama la sangat ada follower ;p) mesti korang perasan. Blog saya ni dah lebih sebulan dah tak update.

Kenapa ek..

Saya malas ke? Saya sakit ke? Saya busy sangat ke? Padahal Fb dengan Instagram saya elok je hari-hari ada update.

Bukan.. bukan apa.. saya sebenarnya ada projek besar untuk group bisnes Shaklee saya sejak beberapa bulan lepas. Alhamdulillah semuanya dah settle dengan selamat :)

TAPI,

Ada perkara yang lebih membuatkan emosi dan mood nak update blog tu jadi swing sikit. Ni sebenarnya biasa dan normal dalam keadaan sekarang. Cuma jangan ikutkan perasaan je. Dan perkara tu lama-lama akan hilang dengan sendiri seiring dengan pertambahan usia saya ;) Apelah yang saya bebelkan ni?

Ini haa sebenarnya...




Urine Pregnancy Test (UPT) pada usia kandungan 5 minggu :) Line satu lagi tu masih samar-samar tak berapa clear.

Gambar bawah pula, tak puas hati nak jugak buat kali kedua. Takpe.. UPT ni saya beli yang murah je kat Guardian. So tak terasa sangat kalau pakai dan buang :) 




Nampak beza kan UPT kedua kat gambar atas ni.  

Result atas: Double line yang menunjukkan keputusan hamil tapi tak berapa terang. Ujian dibuat pada hari ke-7 period lambat datang. So selalunya memang tak berapa terang line kedua tu.

Result bawah: Double line yang menunjukkan keputusan hamil yang jelas dan terang. Ujian dibuat pada hari ke-14 period lambat datang. So saya confirmkan dengan diri sendiri yang saya mengandung lagi! Syukur Alhamdulillah... kalau ikut kiraan (period cycle saya 28-30 hari) maka usia kandungan memasuki minggu ke-6. 

Subhanallah.. Alhamdulillah.. Allahu Akbar! Comelnya dia...




Sejak kes molar pregnancy sebelum mengandungkan  Aien dulu, doktor memang berjaga-jaga sikit kalau saya pregnant. Awal-awal ni memang details sangat saya kena check. Dikhuatiri kes yang sama berulang.. sebab sekali dah kena memang boleh kena semula.. nauzubillah..

Biasanya bila kita scan pada usia kandungan 6 minggu, memang takkan nampak apa-apa melainkan titik hitam ni, Tapi sebenarnya dah ada terbentuk sifat dah janin ni. Nampak jelas kan titik tu? Sebab saya scan ikut bawah. Kalau ikut perut memang tak nampak apa. Maklumlah, rahim saya ke belakang sikit dan tebal pulak kulit perut tu ;)

So, doktor ambil ukuran panjang dia untuk dapatkan usia kandungan ni. Ikut ukuran, baru je 4 minggu lebih. Ikut kiraan period dah 6 minggu. Tapi takpe.. tunggu besar sikit doktor akan scan semula dan tentukan usia dia ikut ukuran dia nanti. Tak sabar rasanya!

Nanti kita sambung cerita lagi ye. Perjalanan kehamilan ke-5 untuk anak ketiga kami.. insha Allah :)

4 comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...