Wednesday, February 15, 2017

JOM SHARE TIPS ELAK BAYI KUNING AKA JAUNDIS

Alhamdulillah, kandungan saya dah memasuki 30 minggu harini. Saya nak mula minum susu kambing fresh seawal kandungan berusia 7 bulan setengah ni dalam usaha untuk elak demam kuning ataupun Jaundis kat baby lepas dia lahir nanti. Jaundis di kalangan bayi zaman sekarang ni normal sangat. Boleh kata semua bayi baru lahir mesti kena. Cuma saya berusaha untuk jadikan ia sesuatu yang tak normal. Selagi boleh elak, kita cuba elakkan..

Masa mengandungkan Aien tahun 2008 dulu, saya memang tak jaga pemakanan sangat. Saya belasah je makan macam-macam. Air gas, ais, burger Big Mac boleh kata setiap minggu mesti nak makan.. Tak minum susu kambing pulak. Tak makan Set Kehamilan Shaklee. Masa tu belum kenal lagi apa Shaklee ni. Aien lahir ditakdirkan kena kuning yang tinggi sampai 319 bacaan dia masa tu. Duduk NICU sampai 4 hari bawah lampu biru. Dahla 1st baby, kena kuning pulak.. memang sedih sangat.

Masa mengandungkan Anieq tahun 2011 pulak, memang saya amalkan tips minum susu kambing segar ni. Alhamdulillah, Anieq bebas jaundis dengan izin Allah. Maklumlah, orang kata baby lelaki mudah kena kuning ni. So kita usaha jaga-jaga dari dia dalam perut. Boleh baca pengalaman saya bersalinkan Anieq dan berpantang dengan Set Bersalin Shaklee yang sangat best di link ni. Pertama kali berpantang dengan vitamin memang terasa beza sangat!

Jadi baby kali ni, usaha saya tak putus untuk jaga pemakanan sejak dia dalam kandungan especially bab makan vitamin-vitamin Set Kehamilan Shaklee dan bila dah masuk 30 minggu saya minum pulak susu kambing fresh ni. Bila kita dah cuba dan berjaya, saya suka nak share dengan semua orang. Mungkin kebetulan je Anieq bebas jaundis masa tu.. tapi at least kita cuba, kan? Sebab tips ni saya dapat masa tahun 2011 tu lah. Tak salah mencuba :)




Inilah susu kambing segar pilihan saya. Saya pilih susu kambing yang betul-betul segar dari ladang. Takde proses-proses campuran gula, bahan-bahan kimia dan lain-lain. 100% susu kambing asli. Untungnya saya duduk kat Kajang, ada satu ladang kambing kat pekan ni. Dekat jugak dengan rumah, so senang nak pergi amik stok.

Susu ni memang diperah terus dari kambing dan dah dipasteur, terus dimasukkan dalam botol ni. Terus dibekukan. Penjual cakap tahan 3 bulan kalau dia kekal beku macam ni. Tapi takdela saya nak simpan sampai 3 bulan kot. Saya akan buat sebotol tu untuk 2x minum dalam seminggu.

Packaging dia masih sama macam tahun 2011 dulu. Tak ada pun label cantik-cantik cuma botol 'bogel' je hehe.. Tapi tulah, zaman harga barang semua naik ni kan, susu kambing ni pun tak terkecuali harga dia dah naik RM1 berbanding dulu. Dulu En Billy beli sebotol RM5 je. Ok la kot, dalam masa 6 tahun naik RM1 je ;)

Cara saya minum dia:


  • - Nyah bekukan dia semalaman. Letak kat tempat sejuk dalam peti ais
  • - Esok dah cair, goncang-goncangkan bagi sebati lemak-lemak susu + susu 
  • - Tuangkan dalam cawan. Bahagi dua dari sebotol tu. Saya bahagi dua sebab takut susu kambing ni panas kalau minum banyak sebotol terus. Saya buat 2x minum dalam seminggu
  • - Minum sejuk-sejuk sedap kat tekak (sebab saya tak suka bau susu fresh tu. Ada hamis sikit bau dia hehe..)


p/s: Ikutkan petua penjual susu ni, dia kata masa nak minum panaskan je susu tu. tak perlu nak didihkan. Nak bagi dia kekal berkhasiat. Ayat last tu saya yang tambah sendiri ;p


Betul. Susu kambing ni kan kaya dengan protin dan kalsium. Protin ni takyah panaskan sampai mendidih 100 darjah untuk jaga kualiti dia. Macam ESP Shaklee jugak. Kena suam-suam sejuk je. Baru terjamin kualiti dia! :)

Semoga ikhtiar saya kali ni Allah makbulkan dan jauhi baby saya dari jaundis. Mudah-mudahan anda yang praktikkan tips ni pun dapat kesan yang baik seperti yang kita hajatkan :)

Insha Allah.. Amin ~

Silakan share jika anda rasa perkongsian ini bermanfaat.

Salam kasih sayang 

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...